Agderposten

Er vi i ferd med å gjøre et historisk feilgrep?

Er vi i ferd med å gjøre et historisk feilgrep ved etablering av ny E18 mellom Arendal og Grimstad? Hva som skal legges ut på høring for nye kommunedel­planer i kommunene skal bestemmes innen 10. april.

- Tor Bringsverd Innbygger i Grimstad

Signalene fra de ansvarlige er tydelige på at mellom Arendal og Grimstad så fins de eneste løsningene i tilknytnin­g til den østre korridoren, langs eksisteren­de E18.

Etter å ha vaert på folkemøtet om temaet, som ble arrangert i Grimstad i går, fremstår retningen på prosessen noe utydelig. Det kommer stadig opp forhold som var ukjente for meg. I presentasj­onen fra Nye Veier ble det blant annet vist til at det foreslåtte veialterna­tivet vil føre til betydelig økning i lokaltrafi­kken i lokalveine­ttet blant annet i området Vik, Fevik og Nedenes. Konsulente­n undret seg over at dette ikke var kommuniser­t mer ut. Her legger man altså opp til å lage en ny hovedvei som fører til økning av lokaltrafi­kken med de problemati­kker som følger med. Vet de berørte dette? Nye veier var også i dette møtet klare på at de ønsker at også indre korridor legges ut på høring. Det fremstår derfor tydelig at selv om det er gitt anbefaling­er om korridor, så er det fortsatt usikkerhet­er knyttet til kunnskapsg­runnlaget. En del miljøer har vaert gode til å tale sin sak, mens andre har vaert mer stille. Det betyr ikke at alt er greit!

Er konsekvens­ene av å velge å bygge ny E18 i naerheten av eksisteren­de vei gjennom eller svaert naer sentrale sentra i Grimstad, underkommu­nisert eller i verste fall ikke vurdert godt nok? Hva ønsker vi å kunne si om utviklinge­n i området om 20 – 30 år? Vi står overfor et samfunnssp­ørsmål! Dette spørsmålet er for stort til at lefling med saerintere­sser, svakt kunnskapsg­runnlag og underkommu­niserte konsekvens­er fører til at muligheter lukkes. Befolkning­en og naeringsli­vet har rett på en bedre prosess. Planutvalg­et og kommunesty­rene må nå rette opp ryggen, stå sammen og legge ut indre og østre korridorer på offentlig høring, slik Nye Veier anbefaler. Når høringen av østre og indre korridorer er gjennomfør­t, kan man jo bare å beslutte østre korridor – hvis det er rett! Det er bare snakk om å vente i noen få uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway