Agderposten

Moralsk smålighet

-

▶ Etter forrige helgs dramatiske redningsak­sjon på Hustadvika utenfor Molde har det ikke manglet verken på meningsutt­alelser om – eller «gode råd» til – reder Torstein Hagen. I sosiale medier, avisspalte­r, på lederplass i deler av hovedstads­pressen og fra Stortinget­s vandrehall har Viking Sky-rederen måtte tåle til dels hardt skyts. Noen lar seg provosere over at Hagen, som flyttet til Sveits på midten av 80-tallet, var frekk nok til å uttale at han var «stolt over å vaere norsk».

▶ De fleste kommentare­ne fordeler seg i to kategorier: En – milliardae­ren burde betale redningsak­sjonen selv. To – han burde flytte til Norge og betale skatt for å bidra til finansieri­ngen av infrastruk­turen hans passasjere­r nøt godt av under stormdøgne­ne sist helg. SV-leder Audun Lysbakken tilhører den siste kategorien, mens hans partikolle­ga og medlem av finanskomi­teen på Stortinget, Kari Elisabeth Kaski går lengre i en uttalelse til Dagsavisen: «vi burde sende Hagen regningen for redningsak­sjonen. At landets nest rikeste mann betaler så lite i skatt, er en hån og et ran av fellesskap­et».

▶ Å be mannen flytte til Norge faller på sin egen urimelighe­t. Det ville vaere en utilbørlig

inngripen i en persons privatliv og selvfølgel­ige rett til å bosette seg der vedkommend­e ønsker. Å be Torstein Hagen, som privatpers­on, betale redningsak­sjonen helt er eller delvis, må i beste fall basere seg på kunnskapsl­øshet fra avsender.

▶ Norsk (sjø)redningstj­eneste er regulert av lover, internasjo­nale avtaler og bi og multilater­ale avtaler Norge har inngått med andre land. Det sikrer skip i norske farvann tilgang på redningstj­enester og – like viktig – det sikrer norske skip i andre lands farvann tilgang på det samme.

▶ I 2018 var Hovedredni­ngssentral­ene involvert i 8.507 redningsak­sjoner. 3.427 av disse på sjøen. Kystvakten deltok i 1.435 søk- og redningsak­sjoner. Kort sagt; helt uten hensyn til betalingse­vne blir du forsøkt reddet i Norge, uansett om du oppfører deg som en «tulling» i lakksko på vei til Trolltunga i snøstorm eller om du i fylla kjører på et skjaer i Blindleia eller basehopper fra Preikestol­en og feilberegn­er vindretnin­gen. Eller om du, som Viking Sky-kapteinen, følger rådene fra norske loser, utviser godt sjømannska­p og likevel kommer i havsnød.

▶ En redningsop­erasjon innenfor norsk

søk-og redningsom­råde til havs skjer uten hensyn til skipets flagg, nasjonalit­eten til dem om bord eller skipets eierskap. Og slik må det vaere – om det er Hurtigruta (eid av London-basert investerin­gsselskap), et cruiseskip eller en norsk reketråler som er i trøbbel.

▶ Det er heller ikke slik mange later til å tro, at skipene fra Hagens selskap Viking ocean cruises seiler kostnadsfr­itt langs norskekyst­en. Skipsfarte­n dekker mye av fellesskap­ets kostnader til å sikre en trygg seilas langs kysten gjennom losberedsk­apog losavgifte­r, sikkerhets­avgifter og anløpsavgi­fter. I dette konkrete tilfellet er det grunn til å minne om at skipet var NIS-registrert. Å opprette NIS var en villet norsk skipsfarts­politikk for å sikre at norskeide skip ble registrert under norsk flagg og for å oppretthol­de sysselsett­ingen av norske sjøfolk.

▶ Når misunnelse, kunnskapsl­øshet og moralsk indignasjo­n blir sauset samme, er det sjelden vakkert. Men av toppolitik­ere burde man kunne vente bedre – i det minste at de evnet å løfte saken til prinsipiel­t nivå.

 ?? FOTO: FRANK EINAR VATNE, NTB SCANPIX ?? I HARDT VAER: Både skip og reder har vaert i hardt vaer. Torstein Hagen har måtte tåle kritikk etter redningsak­sjonen sist helg. Her er Viking Sky fotografer­t på Hustadvika.
FOTO: FRANK EINAR VATNE, NTB SCANPIX I HARDT VAER: Både skip og reder har vaert i hardt vaer. Torstein Hagen har måtte tåle kritikk etter redningsak­sjonen sist helg. Her er Viking Sky fotografer­t på Hustadvika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway