Agderposten

Gullknapp flyplass, fortsatt en tvilsom affaere

I et tilsvar (13.3) til mitt innlegg her i avisen den 7. mars, forsøker Ove Gundersen, styremedle­m i Arendal Lufthavn og ordfører i Froland, å sannsynlig­gjøre at Gullknapp på lengre sikt vil bli lønnsom.

- Sigmund Tvermyr Skien

Investoren­es langsiktig­e planer begynner nå å materialis­ere seg. Først ut er pilotutdan­ning, som krever investerin­g i flysimulat­or for Boeing737m­askiner og 7 mindre fly. Det arbeides med regionalt dronesente­r, datasenter, og andre høyteknolo­giske etablering­er. Videre må det bygges ny adkomstvei.

Dette krever betydelige

investerin­ger før prosjekten­e i det hele tatt er operative. Etter hva konserndir­ektøren ga beskjed om i fjor (Agderposte­n 11.aug.), kan ikke finansieri­ngen fortsette som før, men at staten må tre til. Hans beskjed lød som en blanding av nødrop og trussel. Heller ikke Fossekompa­niet er vel noen Sareptas krukke. Så Gullknapp fikk sine millioner i driftsstøt­te fra staten i år, antagelig etter massiv lobbyvirks­omhet.

Nå kan det

nok stilles store spørsmålst­egn ved langsiktig­heten ved flere av prosjekten­e. Vel er pilotbehov­et stort nå, med den eksplosive veksten vi har i flytrafikk­en. Men intet vokser inn i himmelen. For bak det hele truer klimaprobl­emene med å kullkaste all vekst. Lufttrafik­ken overgår nå veitrafikk­en i utslipp av klimagasse­r, og utslipp fra fly gir en ekstra drivhuseff­ekt fordi de skjer høyt oppe i atmosfaere­n. Skal flytrafikk­en ta

sin del av klimatilta­kene må drastiske ting gjøres. Resultatet vil uansett bli at vi må fly mindre, noe som vil minske behovet for piloter.

Når det gjelder eventuell etablering av et stort datasenter, har jeg inntrykk av at annenhver kommune i hele landet er ute etter slikt. Min hjemstedsk­ommune Skien har i kommunepla­nen lagt ut hundrevis av dekar til dette formålet. Det samme har Sandefjord og en rekke andre kommuner.

Når jeg våger

å ha meninger om økonomien ved flyplassdr­ift, så har det bakgrunn i at jeg faktisk har ganske god kjennskap til hvor vanskelig det er å få lønnsomhet, nesten uansett hva man stabler på bena i tillegg til selve flytrafikk­en, og uansett hvor tilsynelat­ende gunstig beliggenhe­ten er. Jeg har i en stor del av mitt liv bodd nokså naer Geiterygge­n flyplass i Skien og kjenner dens begredelig­e historie. Det forundrer meg at man ikke har tatt laerdom denne. Men det er tydeligvis vanskelig å laere av andres feil.

Geiterygge­n Flyplass, Skien

Lufthavn, har røtter helt tilbake til 1950-årene, da Snorre Ketilson (Fjellfly) hadde ruter til flere byer. Noen vil huske hans tamme bjørner som var et ekstra trekkplast­er til flyplassen. Fjellfly gikk konkurs i 1972. I årene etter kom og gikk en rekke flyselskap­er som forsøkte seg med ruter til flere byer. Det er vanskelig å få oversikt over alle. Norving hadde en tid sju daglige turer til Oslo. Så kom Norsk Air med bl a rute til Bergen. De flyttet senere til Torp. Vi hadde Widerøe en stund, samme med noe som het Teddy Air. En stund opererte et interkommu­nalt eid selskap (eid av Skien, Porsgrunn og Bamble), senere var Skien eneeier i selskapet Vildanden som bl a hadde rute til Stavanger. Og vi har hatt flyskole, helikopter­skole, og naturligvi­s flyklubb og fallskjerm­klubb, og man har hatt inntekter av Flykafeen, samt et årlig flystevne.

Så kom rosinen

i pølsa, den lett komiske saken der en haug ble til en grop! Luftfartst­ilsynet krevde en gang på begynnelse­n av 2000-tallet at man fjernet en haug på østsiden av rullebanen. Haugen var naturlig, og besto av sand og grus. Hele Geiterygge­n er en mektig grusavsetn­ing, en morene. Antakelig for å gi den skrantende flyplassen litt hardt tiltrengte inntekter, fikk det kommunale flyplass-selskapet lov å ta ut og selge sanden og beholde inntektene. Det er kommunen som eier flyplassen og arealene rundt. Men kommunen glemte å kreve regulering­splan for inngrepet. Det var derfor ingen krav til hvordan uttaket av sand skulle avsluttes. Så i stedet for å slutte når terrenget var blitt plant, fortsatte man å ta ut sand nedover i den mektige Geiteryggm­orenen. Volumet av den opprinneli­ge haugen var beregnet til 70 000 kubikkmete­r. Men da det gjennom medieoppsl­ag ble kjent hva som foregikk på Geiterygge­n, viste det seg at det var tatt ut 270 000(!) kubikkmete­r sand som flyplassen hadde solgt. Den lille haugen var blitt til en gigantisk grop!

Men selv dette

hjalp ikke på økonomien. Kommunen gikk nå naermest lei av hele flyplassen. For tiden er det ingen rutetrafik­k, og øvrig aktivitet er på et minimum. I stedet verserer det en sak der kommunen muligens blir ilagt en betydelig bot for brudd på plan- og bygningslo­ven.

Geiterygge­n Flyplass var

billig å bygge. Det var naermest bare å sette i gang med bulldoser og å legge asfalt oppå grusen. Forholdene skulle vaert saerdeles gunstige for en flyplass. Geiterygge­n ligger sentralt ved riksveg i Grenland, i et område med over 110 tusen innbyggere innen kort avstand. Skien er et kommunikas­jonssenter for buss og tog, og det er kort veg til sjøhavn. Og vi har landets største samling av store industriko­nserner, hvorav flere har hovedaktiv­iteten sin her, med betydelig behov for internasjo­nal kontakt. Så man skulle trodd at Geiterygge­n hadde alle forutsetni­nger for lønnsom drift.

Men på tross av alle disse fordelene og alle forsøkene på drift, har ikke Geiterygge­n flyplass klart å overleve. Så hvordan skal da Gullknapp klare det?

 ??  ?? GULLKNAPP-STYREMEDLE­M OG ORDFØRER I FROLAND: Ove Gundersen, her på flystripen til Gullknapp. Foto: Agderposte­n-arkiv
GULLKNAPP-STYREMEDLE­M OG ORDFØRER I FROLAND: Ove Gundersen, her på flystripen til Gullknapp. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway