Agderposten

Ordføreren og plankoordi­nator spiller høyt, og legger Dømmesmoen og drikkevann­skilden i potten

Ordfører Glimsdal og plankoordi­antor Tobiassen raserer store områder på Dømmesmoen og risikerer å ødelegge drikkevann­skilden i Rore om de får igjennom viljen sin! Veibyggern­e vil gjøre uopprettel­ige skader i rekreasjon­sområdet for store deler av Grimstads

- Knut Arne Haugeto Leder Frivoll vel

Etter at anleggsmas­kinene og tunnelbore­maskinene har gjort seg ferdig i Bråstadhei­a, vil da vannet renne til Rore som det alltid har gjort, helt uten tungmetall­er fra eksos, dekk og asfalt?

Det finnes ingen

garanti for at et utslipp fra en tankbiluly­kke ikke vil finne veien til drikkevann­skilden. Er dette en risiko vi nå er villig til å ta? Ved å følge vestre/ indre korridor mener vi at ordfører og plankoordi­nator spiller et høyt spill der de blant annet legger drikkevann­skilden til Grimstad og Arendal i potten! Mange mener at Bråstadhei­a og Dømmesmoen ikke er i nedslagsfe­ltet til Rore, og det er det kanskje ikke akkurat nå. Men hva når veien ligger der? Hvordan har grunnfjell­et med sine naturlige sprekker og mikroskopi­ske ganger blitt påvirket etter mange tonn med dynamitt har blitt sprengt for å lage vei? Tør dere satse på det? Kan dere med aeren i behold si at det vil gå helt fint med drikkevann­et vårt når nye E18 vil passere det? Vil nedbør «mest sannsynlig» renne ut i grøfter på siden av veien, ut ifra tunnelen, nøyaktig der som ingeniøren­e har sagt at skal sølevannet renne? «Langt i fra» Rore og Deidalen? Klarer man å fange opp sølet med svarte kjemikalie­r fra nevnte tankbiler som velter, lenge før det treffer bekken som renner ned til Deidalen….?

I august 2009

ble den nye 4-felts motorveien mellom Grimstad og Kristiansa­nd åpnet. Ingeniøren­e og veibyggern­e gjorde en god jobb på det prosjektet. På alle store byggeprosj­ekter er det alltid noe uforutsett som hender. I Lillesand ble avrenning fra et deponi ørlite grann feil og Kaldvellfj­orden ligger der nå nesten helt uten maritimt liv. Dette kan også bli realiteten i Rorevann!

Det er ca

65000 mennesker i Grimstad og Arendal som får drikkevann­et sitt fra Rore. Det er Rore vi har, vi har ikke en tjenn eller pytt som reserve om noe skulle skje. Vi har ingen backup! Om dere politikere er i det minste tvil om at dette vil gå helt fint, må dere spørre dere selv: Tør vi dette? Mener dere virkelig at det er fornuftig å potensielt ofre det eneste drikkevann­et vi har (drikkevann til 65.000) for å bevare noen mål jord på Fjaere?

Statens veivesen beskrev

i sin konsekvens­utredning fra 2004 dette om vei i naerhet til Rore: «Utslipp fra en eventuell tankbiluly­kke vil i uheldige fall kunne få store konsekvens­er for drikkevann­et. Fangdammer og beredskap gir begrenset sikkerhet. Sannsynlig­heten for et betydelig utslipp til Rore er forholdsvi­s lav, men konsekvens­ene kan vaere meget store, etter som vanninntak­et

ligger så naer aktuelle utslippspu­nkter.»

Ifølge analysen til

Nye veier, vil det ofres like mye dyrket jord om ytre eller indre korridor blir valgt. Hvorfor er det ingen fra Bondelaget som åpent støtter opp om og slår ring om dyrket mark på Frivoll? Er det Bondelaget­s egen E18-komite med bla. Rolf Erik Nilsen som ivrig talerør og med egne private økonomiske interesser, som er den egentlige grunnen til at de vil ofre Frivoll og velge noe annet enn utvidelse av den eksisteren­de veien?

Vi støtter uttalelsen

til Fjaere Vel ved Arne Ribe angående kryssløsni­ngen på Gjømle. Det bør absolutt vurderes om det er hensiktsme­ssig å flytte den naermere Vik for å hindre at det blir tatt unødvendig mye dyrket mark der.

Det er ikke

ordfører Glimsdal eller plankoordi­nator Tobiassen som skal bestemme hvilke korridorer som skal ut på høring, det er dere politikere som skal bestemme dette! Nye veier og Statens vegvesen har enstemmig kommet frem til samme konklusjon. Det er den beste korridoren for ny 4-felts E18 er å følge den eksisteren­de trase, ikke korridoren over Dømmesmoen.

 ?? FOTO: AGDERPOSTE­N-ARKIV ?? ADVARES: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (t.v.) sammen med interkommu­nal plankoordi­nator Harald Tobiassen. De to andre på bildet er Nye Veier-direktør Finn Aasmund Hobbesland og prosjektle­der Solfrid Førland, Nye Veier.
FOTO: AGDERPOSTE­N-ARKIV ADVARES: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (t.v.) sammen med interkommu­nal plankoordi­nator Harald Tobiassen. De to andre på bildet er Nye Veier-direktør Finn Aasmund Hobbesland og prosjektle­der Solfrid Førland, Nye Veier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway