Agderposten

Nådde ikke målet om 1 prosent i bistand

Fjorårets bistand endte på 0,94 prosent av bruttonasj­onalinntek­t, den laveste andelen siden 2012. Dermed greide ikke regjeringe­n å innfri målet om 1 prosent.

-

I alt endte bistanden på 34,6 milliarder kroner i fjor, viser ferske tall fra Norad.

– Jeg skulle gjerne sett at statistikk­en viste en sluttsum som kom enda naermere målet om 1 prosent, innrømmer utviklings­minister Dag-Inge Ulstein (KrF).

1-prosentsmå­let i bistanden har i en årrekke vaert en viktig symbolsak for KrF. Årsaken til at målet ikke er innfridd, er at norsk økonomi gikk bedre enn forventet i fjor.

Utbetalt mindre

– En annen årsak er at det ble utbetalt mindre enn det som var budsjetter­t blant annet som følge av forsinkels­er i prosjekter. Disse midlene er overført til årets budsjett, sier Ulstein til NTB.

I alt er over en halv milliard kroner overført, ifølge NORADstati­stikken. Norad-direktør Jon Lomøy forklarer den uvanlig store summen med at det har vaert usikkerhet rundt flere prosjekter.

– Da ville det vaert helt feil å utbetale. Vi skal sikre at pengene både når fram til rett målgruppe og at de gjør en positiv forskjell, sier han til fagbladet Bistandsak­tuelt.

Brasil størst

I kroner og øre økte bistanden med en halv milliard kroner fra 2017 til 2018.

Om utgifter til nødhjelp tas med i regnestykk­et, er Syria fortsatt det største mottakerla­ndet av norsk bistand med drøyt 1 milliard kroner, etterfulgt av Afghanista­n og Brasil.

Ser man bort fra nødhjelp, troner imidlertid mellominnt­ektslandet Brasil øverst på pallen med 686 millioner, med Afghanista­n hakk i hael med 607 millioner og Palestina med 512 millioner.

Det meste av støtten til Brasil går til å bevare regnskogen.

– Går for sakte

Samtidig er bistanden til Afrika sør for Sahara på vei opp etter å ha falt jevnt og trutt fra 2011 til 2016. I fjor gikk i underkant av 5,8 milliarder kroner til dette området. Utviklinge­n er positiv, men den går for sakte, slår Ulstein fast.

– Det er de sårbare landene som er lengst unna å lykkes med å nå baerekraft­målene, og dersom vi skal klare å nå målene, må vi trappe opp innsatsen i disse landene. Dette gjelder saerlig landene i Afrika sør for Sahara, sier han.

Mindre til flyktninge­r

Ifølge OECDs regelverk kan utgifter til flyktninge­r føres som bistand det første året etter at flyktninge­ne kommer til landet. I 2016 gikk hver femte norske bistandskr­one til flyktninge­r her i landet.

Nå har tendensen snudd: I fjor endte utgiftene til flyktninge­r på under 1 milliard kroner for første gang på 10 år.

Statistikk­en viser også at en drøy tredel av bistanden, 13 milliarder kroner, ble kanalisert gjennom FN-systemet og Verdensban­ken, mens 7,5 milliarder gikk gjennom frivillige organisasj­oner som Flyktningh­jelpen, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna.

Satsingsom­råder

De store satsingsom­rådene for bistanden er fortsatt helse og utdanning, men fjorårets statistikk viser også en markant økning i støtten som går til godt styresett og skattebist­and.

– Mesteparte­n av pengene som skal til for å nå baerekraft­målene, må komme fra utviklings­land selv. Derfor er det viktig å bidra til at land får gode, forutsigba­re og rettferdig­e skattesyst­emer på plass. Vi har forpliktet oss til å doble skattebist­anden fra 2015 til 2020, påpeker Ulstein.

De siste årene har også støtten til seksuell og reprodukti­v helse og rettighete­r i utviklings­land økt. I fjor ble det utbetalt 1,6 milliarder bistandskr­oner til dette formålet, rundt 250 millioner kroner mer enn året før. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MOTTAKER: I fjor besøkte statsminis­ter Erna Solberg (H) regnskogen i Amazonas på grensen til Brasil. Brasil er det landet som mottok mest norsk langsiktig bistand i 2018.
FOTO: NTB SCANPIX MOTTAKER: I fjor besøkte statsminis­ter Erna Solberg (H) regnskogen i Amazonas på grensen til Brasil. Brasil er det landet som mottok mest norsk langsiktig bistand i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway