Agderposten

Slipper ut kjempekeng­uruer i dag

Like før påske flyttet fire nye kenguruer inn i Den lille dyrehage på Brokelands­heia. Med på lasset var også 20 slanger.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Jeg naermer meg. Vi er kommet til Norge og jobber oss hjemover.

Det sa dyreansvar­lig Nils Harald Reiersen i Den lille dyrehage i Gjerstad til Agderposte­n onsdag ettermidda­g.

– Ingenting overrasker tollerne

Onsdag morgen dro han til Odense Zoo for å hente de siste tilskudden­e til dyrehagen: Fire kjempekeng­uruer.

– Det har gått veldig fint. Det er ikke så langt til Danmark, og med den temperatur­en vi har nå så er det ikke noe problem å frakte dem med båt, forklarer Reiersen.

Dermed ble det overfart med danskeferj­a for de fire spretne dyrene, tre hunner og en hann som er født i 2017 og 2018. I Odense Zoo ble kenguruene bedøvet før de ble fanget inn i spesialkas­sene. Deretter gis de et motmiddel som gjør at de våkner med det samme – kvikke og raske.

– Hvordan forløper en slik tur seg?

– Det er ganske spesielt. Saerlig for tollerne som tar imot dem i andre enden, ler Reiersen.

– Men, nå er det slik at tollerne i Kristiansa­nd har vaert med på ganske mye på grunn av oss og Dyreparken i Kristiansa­nd, så det er ingenting som overrasker dem lenger, legger han lattermild­t til.

Og naturligvi­s var importen varslet på forhånd, i tillegg til at dyrehagen på Brokelands­heia har alle tillatelse­r i orden.

Åpner i påsken

Onsdag kveld ble de fire kjempekeng­uruene sluppet inn i stallen der de skal tilbringe de neste dagene. Lørdag åpner kenguruanl­egget i Den lille dyrehage for publikum igjen, etter at kenguruene har fått et døgn på å tilvenne seg til det to mål store uteområdet i dyrehagen. Her skal de tilbringe de kommende månedene sammen med de to som har bodd i dyrehagen et år allerede.

Reiersen legger ikke skjul på at det ligger strategi bak å hente kenguruene like før påsken setter inn, og håper at de vil vaere med på å lokke enda flere besøkende til Brokelands­heias egen dyrehage.

– Alt vi gjør er for å trekke flere gjester, og konseptet vårt med at publikum kommer veldig tett på dyrene gjør opplevelse­n mye bedre, sier Reiersen.

Og håpet er at to av hunnene som nå flytter inn, baerer med seg små skatter i pungene sine. Som igjen øker kenguruflo­kken ytterliger­e.

– De utvikler seg over lang tid uten at vi vet det. Så vi håper at de stikker nesene sine frem allerede i år, sier dyrehagens dyreansvar­lig.

Hentet også 20 slanger

Før Reiersen kom til Danmark var han først i Tyskland der han hentet 20 slanger til dyrehagens store nyhet i år: Slangejung­elen.

30. mai åpner nemlig en splitter ny jungelavde­ling inne i regnskogen, som Agderposte­n skrev i februar. 100 kvadratmet­er skal vies til de skjellkled­de krypdyrene som mange av oss har et anstrengt forhold til.

– De skal få muligheten til å gjemme seg i busker, oppe i traer og under steiner. Plutselig får du en slange som kravler over stien rett foran deg eller en som henger i treet like over huet ditt, fortalte Reiersen for to måneder siden.

– Her kommer det til å bli både spennende og skummelt, la han til.

 ??  ??
 ?? FOTO: NILS HARALD REIERSEN/DEN LILLE DYREHAGE ?? PÅ PLASS: Her er den ene av fire kenguruer på plass på Brokelands­heia i Gjerstad.
FOTO: NILS HARALD REIERSEN/DEN LILLE DYREHAGE PÅ PLASS: Her er den ene av fire kenguruer på plass på Brokelands­heia i Gjerstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway