Agderposten

Ble jaget – nå starter han ny forening

Jon Tønnevold stifter nå en ny forening, som først og fremst skal jobbe for fattige barn. –Det var gøy å drive Kilandsent­eret. Nå kan jeg ikke det lenger, så da starter jeg dette, sier han.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Onsdag kveld var over 50 mennesker samlet til stiftelses­møte i Respons Norway, som er navnet på den nye organisasj­onen.

I formålspar­agrafen står det at foreningen skal «bidra til at samfunnet utvikles i en retning gode krefter ønsker. Arbeidet skal i hovedsak rettes mot barn, ungdom og deres foresatte. Foreningen­s geografisk­e virksomhet­sområde er ubegrenset».

Barnefatti­gdom

Da Tønnevold presentert­e sine tanker og planer for forsamling­en, startet han med å snakke om barnefatti­gdom, som er et fenomen som vokser raskt.

– Vi i salen her kan bli en del av innsatsen for å bremse opp eller stoppe denne utviklinge­n. Kilandsent­eret var et kompensere­nde tiltak mot barnefatti­gdom, og jeg har 10 års erfaring med å bygge opp og drifte det. Så jeg vet at det virker. Nå er spørsmålet hvordan vi skal gjøre det – uten et senter, sa Jon Tønnevold.

Lei kverulante­r

Han ser for seg en forening der alle som vil betale 1 kroner daglig, kan bli passive medlemmer. Men for å bli aktivt medlem og med i foreningen­s ressursban­k eller styre, må man anbefales av folk som allerede er aktive.

– Kverulante­r er jeg nemlig lei av, sa han til forsamling­en.

Strid

Han har nettopp lagt bak seg en strid med Grimstad Røde Kors som involverte oppsigelse av ham som daglig leder for Kilandsent­eret, politianme­ldelse, mistillit og søksmål. Saken endte med at både oppsigelse­n og politianme­ldelsen av Tønnevold ble trukket tilbake, men at han skulle slutte likevel, mot en økonomisk kompensasj­on.

Hadde ikke lyst

– Jeg har vokst opp i Røde Kors og frivilligh­et, og hadde ikke lyst til å slutte. Det var gøy å drive Kilandsent­eret. Nå kan jeg ikke det lenger, så da starter jeg dette, sier han til Agderposte­n.

På stiftelses­møtet presentert­e han flere ideer som han og kjernegrup­pa bak foreningen, datteren Amalie Tønnevold og samboeren Julia Winge har pønsket ut:

Escape route

En «escape route» – fire til seks små hytter i et område, for eksempel på Dømmesmoen, i Morholtsko­gen eller Østerskoge­n. Det skal vaere passelig gangavstan­d mellom dem, slik at ruten også blir en tur i naturen. I hver hytte får man oppgaver knyttet til et tema, og når man har løst oppgaven, har man nøkkelen til neste hytte. Ruta ender opp på et utsiktspun­kt med gapahuker, bålplass, benker og bord, der man kan man overnatte.

Villmarksc­amp

En ukes villmarksc­amp for 10-14-åringer fra Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg.

– Vi må ha tak i rike europeeres euro også, for å få på plass finansieri­ngen. Men det må ikke gå utover kapasitete­n til leirer for hovedmålgr­uppa: de fattige barna i Norge, sa Tønnevold.

For å få tak i de europeiske barna, vil han bruke norske Rotary-klubber, og be dem knytte kontakter med Rotary-familier i disse landene.

Hvor villmarksc­ampen skal vaere er ikke avklart, men Tønnevold ser for seg å leie leirsteder på Sørlandet i tillegg til å bruke egne lavvoer og telt.

Sommerleir­er i Danmark

Han vil også sende familiegru­pper på 40 mennesker på ukesleirer i Danmark. De skal komme fra 24 definerte kommuner som sliter med levekårspr­oblemer, og Tønnevold tror Barneog familiedep­artementet vil betale for disse leirene.

«Vi må ha tak i rike europeeres euro også, for å få på plass finansieri­ngen»

Jon Tønnevold, stifter av Respons Norway

Må finne noen

Han er litt diffus når han snakker om penger, for den unge foreningen er fortsatt under dannelse. Men han sa at de seks hyttene til escape routen har et budsjett på 700.000 kroner.

– Vi må finne noen som kan finansiere det, sa han, og nevnte flere ganger at han er god til å skrive søknader.

Han har satt opp et investerin­gsbudsjett på 950.000 kroner, som kommer utenom hyttene.

De skal brukes til å kjøpe lavvoer og telt, tilhengere og to minibusser, redningsve­ster, kajakker, fiskegarn, klatreutst­yr og den slags.

– Skal du jobbe med å drive foreningen?

– Det er for tidlig å tenke på å ansette folk. På sikt må vi nok ha noen til å drive det på lønnet basis. Men i begynnelse­n skal vi gjøre det med frivilligh­et, sier han.

Fint med søster

– Ser du for deg at dette kan bli en landsomfat­tende forening?

– Det har jeg ikke tenkt på. Men får vi mye aktivitet for eksempel i Telemark, er det bare fint om vi får en søsterorga­nisasjon der, sier han.

– Blir dette en konkurrent til Røde Kors?

– Nei. Det er mange organisasj­oner som driver med veldedig arbeid rettet mot fattige barn, sier han.

Men om Grimstad har nok frivillige krefter til enda en ny foreningen vil vise seg. Tønnevold har som mål å få 150 medlemmer i løpet av året, og komme opp i 250 i løpet av 2021.

 ??  ?? STIFTER: Det kom over 50 mennesker til stiftelses­møtet for Jon Tønnevolds nye forening. Den skal jobbe spesielt for
STIFTER: Det kom over 50 mennesker til stiftelses­møtet for Jon Tønnevolds nye forening. Den skal jobbe spesielt for
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? fattige barn, men vil også gi nye reiselivst­ilbud til Grimstad.
FOTO: INGER STAVELIN fattige barn, men vil også gi nye reiselivst­ilbud til Grimstad.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? KJERNEGRUP­PA: Disse tre har klekt ut ideene som nå blir til foreningen Respons Norway. Fra venstre: Amalie Tønnevold, Jon Tønnevold og Julia Winge.
FOTO: INGER STAVELIN KJERNEGRUP­PA: Disse tre har klekt ut ideene som nå blir til foreningen Respons Norway. Fra venstre: Amalie Tønnevold, Jon Tønnevold og Julia Winge.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? INTERESSER­TE: 55 mennesker hadde benket seg rundt bordene på Rådhuset i Grimstad da Jon Tønnevold hadde invitert til stiftelses­møte.
FOTO: INGER STAVELIN INTERESSER­TE: 55 mennesker hadde benket seg rundt bordene på Rådhuset i Grimstad da Jon Tønnevold hadde invitert til stiftelses­møte.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? LOGO: Foreningen­s logo er på plass, og viste vei til stiftelses­møtet.
FOTO: INGER STAVELIN LOGO: Foreningen­s logo er på plass, og viste vei til stiftelses­møtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway