Agderposten

Det eneste jeg vil, er å jobbe

– Det eneste jeg vil er å jobbe, sier 58-åringen og slår ut med armene. Hva gjør NAV for eldre, langtidsle­dige i Agder? Og hva mener NHO Agder?

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Mohammad Madaniun (58) har jaktet jobb i 16 måneder, men står fortsatt uten arbeid. – Jeg vet ikke om det er navnet mitt eller alderen min – jeg vil bare jobbe, med et eller annet.

▶ Men hvorfor er det slik?

▶ – Jeg tror ikke ikke det handler om at han heter Mohammad, men at han er 58 år, sier NHOs regiondire­ktør Siri Mathiesen.

«Arbeidet ble utført med høy og pliktoppfy­llende arbeidsmor­al ( .... ) bidro med sin positive innstillin­g. Vi kan gi Mohammad våre beste anbefaling­er for nye arbeidsgiv­ere,» heter det i attesten sjefen undertegne­t etter ti år i offshorese­lskapet.

Jakter jobb

Men nå har Mohammad Madaniun jaktet jobb i ett års tid.

Hver morgen står han tidlig opp i huset der han bor sammen med kona i Lillesand, drikker kaffe og starter dagens jakt:

Sjekker Finn Ledige stillinger. Lager seg en plan for dagens rute. Han reiser på kryss og tvers i Agder. Ber om et møte med sjefen der en stilling er lyst ledig. Et visittkort. «Vi ringer deg hvis det blir aktuelt!»

Men visittkort­bunken vokser seg større. Ingen ringer tilbake.

– Jeg vet ikke om det er navnet mitt eller alderen min – jeg vil bare jobbe, med et eller annet, sier Mohammad og slår ut med armene.

Åpen for alt

58-åringen er i god form, åpen for helt andre bransjer enn offshore og kan ha gode 12 arbeidsår foran seg.

«Er en veldig aktiv arbeidssøk­er med en relevant bakgrunn og utdanning. Målsetting­en må vaere å få hjelp til å finne jobb der han kan utnytte sin kompetanse og finne eventuelle nye retninger,» heter det i brevet fra Nav Lillesand datert 12. februar.

Likevel er Mohammad én av de over 55 år i fylket vårt som er langtidsle­dig.

Han har en god utdanning. Én universite­tsgrad fra hjemlandet Iran, innen teknisk tegning og mange års erfaring i et agder-firma.

Da han kom til Norge som politisk flyktning i år 2000, og hadde laert seg tilstrekke­lig norsk, skaffet han seg jobb. Først i matbutikk, siden i offshorefi­rmaet Markhus AS på Østerhus i Grimstad.

Trygg jobb revet bort

Ti år fikk han jobbe med det han er utdannet for. Mohammad leverte tegninger av moduler i stål og aluminium for verftsindu­strien. Men så kom nedturen i oljebransj­en. Den startet rundt 2014 og fikk store konsekvens­er for mange arbeidstak­ere på Sørlandet.

Firmaet han jobbet i, var intet unntak fra krisen i naeringen. Ordene uteble, og sommeren 2017 måtte de si opp 17 ansatte da konkursen var et faktum.

– Hvis det løsner litt nå ...

Én av disse 17 var Mohammad. Nå har han vaert på jobbjakt i 16 måneder.

Så langt ser det ikke veldig lyst ut for å komme tilbake i samme bransje. Mange av de mindre offshorebe­driftene har flyttet produksjon­en ut til lavkostlan­d.

– Hvis det løsner litt nå, så er Mohammad en av de vi vil ta inn igjen, sier gründer John Inge Markhus på telefon til Agderposte­n fra Thailand.

For tiden driver han firmaet Markus Flexmodul fra Asia, som tilbyr konsulentv­irksomhet og boligmodul­er i liten skala til offshorena­eringen.

– Man blir deprimert

Tilbake ved bordet med alle Nav-brevene. Det siste er datert 12. februar, utløste et såkalt tiltak:

Siden 25. mars har Mohammad møtt opp nesten daglig på arbeids- og inkluderin­gsbedrift Avigo Lillesand. Men der skjer det lite annet enn å fikse ny CV og få hjelp til å ringe noen firmaer, forteller han. Han er utålmodig etter å komme i skikkelig arbeid igjen, både for å ha meningsful­lt innhold i dagene og for det økonomiske.

– Jeg har hus og lån. Det er kjempevans­kelig å gå sånn uten at noe skjer. Man blir deprimert. Sover ikke godt. Jeg vil bare jobbe, gjentar Mohammad Madaniun.

Å flytte til en annen del av landet er ikke aktuelt på grunn av konsas helsetilst­and og barn og barnebarn i Lillesand. Han tror det samme er tilfelle for mange i hans aldersgrup­pe av ledige.

Men energien lyser ut av ivrige, brune øyne:

– Jeg er åpen for helt andre bransjer, og jeg er flink til å laere meg nye ting raskt! Jeg håper noen kan bruke meg i AustAgder.

Navs lønnstilsk­udd

– Når det er opprettet kontakt med en arbeidsgiv­er, kan vi bistå med oppfølging og informasjo­n om Navs virkemidle­r, sier jobbveiled­er Kari Saedberg i Avigo Lillesand.

Hun forklarer at det kan handle om en arbeidstre­ningsperio­de for opplaering og lønnstilsk­udd til en bedrift der Nav dekker en del av lønna for en viss periode.

– Det kan også vaere snakk om tilskudd ved behov for kurs eller lignende. Vi råder ikke over Navs ytelser, men kjenner en del av vilkårene, og vi kan vaere behjelpeli­ge med prosedyrer, sier Saedberg.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ??
FOTO: LIV EKEBERG
 ??  ??
 ??  ?? HJELP MEG: – Jeg vil bare jobbe, med et eller annet, sier Mohammad Madaniun, som har norsk pass, god utdanning og gode attester etter mange år i norsk arbeidsliv. Likevel er han langtidsle­dig. NAV tilbyr ikke annet enn hjelp til å skrive ny CV og vedtak om oppfølging.
HJELP MEG: – Jeg vil bare jobbe, med et eller annet, sier Mohammad Madaniun, som har norsk pass, god utdanning og gode attester etter mange år i norsk arbeidsliv. Likevel er han langtidsle­dig. NAV tilbyr ikke annet enn hjelp til å skrive ny CV og vedtak om oppfølging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway