Agderposten

NHO: – En senior må vaere flyttbar

NHO Agder mener markedet er skrint og at arbeidsled­ige på 55+ må kunne flytte på seg.

-

– Jeg tror ikke det handler om at han heter Mohammad, men at han er 58 år, sier NHOs regiondire­ktør Siri Mathiesen til Agderposte­n.

Hun utdyper:

– Jeg kaller ikke dette «Mohammad-problemati­kk». Om han hadde han vaert 45 år og søkt 300 jobber, da hadde det vaert grunn til å se naermere på saken. Mohammad beskrives som en mann som har vaert en flott medborger og jobbet iherdig i mange år. Men i likhet med mange andre nordmenn i samme alder, sliter han med å komme i jobb igjen når han blir ledig i en alder av 55 pluss. Da er du senior. Så kan du spørre, når du sitter med søkerbunke­n; vil du plukke de som er eldre og også muligens er noe dyrere å ansette? spør NHOdirektø­ren, og svarer selv:

– Eldre kan vaere gull

– Vi bør huske at dette ofte er mennesker med lang erfaring, mye kunnskap og ofte en stabil ressurs. Det kan vaere gull. Absolutt verd å prøve.

Ledighetst­allene i landet synker, og nå er landsgjenn­omsnittet på 2,3 prosent helt ledige. Vårt fylke ligger noe over; i februar var 2,6 prosent registrert arbeidsled­ige. Det er 1.485 personer, og 305 faerre ledige enn på samme tid i fjor.

Skrint marked

– Jeg ser at ledighetst­allene har gått veldig ned. Vi er på 2-tallet og begynner å se knapphet på arbeidskra­ft. Vår utfordring er et skrint arbeidsmar­ked. Flere Nodebedrif­ter er i ferd med å få nye oppdrag, men ikke på det nivået det var. Mohammad må kanskje vaere villig til å flytte på seg for en periode, fordi det finnes mange ledige jobber i Norge, sier Mathiesen.

«– Er jeg relevant?»

– Det er veldig trist å ikke få bidra i AS Norge, å bli satt på linja. Man må alltid ta ansvar for seg: Er jeg relevant for arbeidsmar­kedet? Følger jeg med i timen? Bør jeg skifte beite, slike spørsmål bør man stille seg når man kommer opp i årene, sier Mathiesen.

Hun peker på at erfarne, stabile og flinke folk som har blitt arbeidsled­ige, må bruke den periodene de er ledige til å

oppdatere seg og samarbeide tett med NAV.

– For det er knapphet på flinke folk, men arbeidsmar­kedet rundt Lillesand er jo trangt. Men det er gode nyheter: Industrien går veldig godt og investerin­gsinteress­en er bedre. Jeg går i disse dager og venter på eksporttal­lene for Agderbedri­fter for 2018, sier NHO Agder-sjefen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway