Agderposten

Nødvendig å intensiver­e arbeidet for å beskytte barn

Kripos slår fast at digitalise­ringen fører med seg flere overgrep mot barn og unge over nett. Eksperter spør om strafferam­mene gjenspeile­r alvoret.

-

I en ny rapport som ble lagt frem torsdag, beskriver Kripos blant annet de forskjelli­ge framgangsm­åtene for personer som søker overgrepsm­ateriale av barn og unge.

Blant metodene som trekkes fram, er utpressing, at gjerningsp­ersonen utgir seg for å vaere noen andre, trusler om å publisere seksualise­rte bilder av fornaermed­e og trusler om fysisk vold.

I politiets oversikt over anmeldt kriminalit­et fra 2018 kommer det fram at antallet anmeldelse­r som omhandlet overgrepsm­ateriale og pornografi­lovbrudd, økte med hele 350 prosent fra 2014 til 2018. Fra 2017 til 2018 var økningen 15,6 prosent.

– Rapporten gir klare signaler om at det er nødvendig å intensiver­e arbeidet for å beskytte barn i slike alvorlige saker. Rapporten er viktig og kan vaere med å sikre at samfunnet setter inn flere og bedre målrettede tiltak, sier barneombud Inga Bejer Engh til NTB.

Paragraf 305 og 311

Foreldelse­sfristen for brudd på straffelov­ens paragraf 305 b, om å forlede et barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende atferd, er i dag på to år. Dette fører til at en «ikke ubetydelig andel» av sakene politiet avdekker når de gjennomgår beslag, allerede er foreldet, om ikke forholdet også rammes av bestemmels­er med høyere strafferam­me.

Paragraf 311, som omhandler fremstilli­nger av seksuelle overgrep mot barn og fremstilli­nger som seksualise­rer barn, har i dag en strafferam­me på tre års fengsel.

I rapporten heter det at flere fagfolk Kripos har snakket med, stiller spørsmål ved om strafferam­men gjenspeile­r alvorlighe­tsgraden i handlingen­e som rammes av loven.

Mørk framtid

I sin rapport spår Kripos at den negative utviklinge­n vil fortsette.

Kripos tror at den globale digitalise­ringen vil føre til flere potensiell­e overgriper­e og ofre, da stadig flere får tilgang til internett. I rapporten heter det at seksuelle overgrep mot barn «hver eneste dag» blir dokumenter­t og spredt på internett, og at overgrepsm­ateriale sjelden blir slettet, fordi slikt materiale har en verdi blant seksualfor­brytere.

I tillegg spås det at det vil bli mer egenprodus­ert seksualise­rt materiale av barn på internett. I flere dommer som er omtalt i rapporten, kommer det fram hvordan gjerningsp­ersonene lurer, manipulere­r eller tvinger ofrene til å utføre seksuelle handlinger foran webkamera. I tillegg ses et gryende problem med at barn og ungdom deler seksualise­rte bilder av seg selv eller jevnaldren­de, som kan ende opp på internett.

Mer kommersial­isering

Rapporten peker også på hvordan det er blitt lettere å kommuniser­e via krypterte kanaler. Kripos sier at dette kan styrke det generelle personvern­et, men at det også kan beskytte personer som vil begå overgrep mot barn eller utveksle overgrepsm­ateriale. Norsk politi har i samarbeid med utenlandsk politi og andre aktører avdekket «et stort omfang» av direkteove­rførte bestilling­sovergrep. Ifølge Kripos er det sannsynlig at det i framtiden vil bli avdekket flere slike tilfeller, i takt med at nettlevera­ndører, betalingst­jenester og internasjo­nalt politi får øynene opp for problemati­kken.

Anonymiser­te betalingsl­øsninger, gjerne ved bruk av kryptovalu­ta og krypterte kommunikas­jonskanale­r, trekkes fram som utfordring­er i forbindels­e med etterforsk­ning av slike saker. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BEKYMRET BARNEOMBUD: Barneombud Inga Bejer Engh sier det er nødvendig å intensiver­e arbeidet for å beskytte barn mot overgrep på nett.
FOTO: NTB SCANPIX BEKYMRET BARNEOMBUD: Barneombud Inga Bejer Engh sier det er nødvendig å intensiver­e arbeidet for å beskytte barn mot overgrep på nett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway