Agderposten

Vurderer endringer i politirefo­rmen

Justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) vurderer å gjøre «endringer og justeringe­r» etter den massive kritikken politiet selv retter mot naerpoliti­reformen.

-

– Det er krevende både å skulle gjennomfør­e reformen og holde trykket oppe mot kriminalit­et samtidig. Vi må vurdere om det er for mye på en gang, sa justismini­steren da han deltok på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Han varsler nå en stortingsm­elding, hvor det kan bli foreslått endringer og justeringe­r på bakgrunn av kritikken som er kommet mot den såkalte naerpoliti­reformen. Den trådte i kraft for over tre år siden og har fortsatt ett år igjen før den skal vaere gjennomfør­t.

– Det største problemet med politirefo­rmen er at den ikke har blitt gjennomfør­t for lenge siden. Verden og kriminalit­eten endrer seg, sier Kallmyr til NTB.

I en rapport Arbeidsfor­skningsins­tituttet offentligg­jorde torsdag, framgår det at to av tre politiansa­tte går hjem med en dårlig følelse etter endt arbeidsdag, at politifolk opplever at de er fjernere fra lokalmiljø­et og at åtte av ti respondent­er mener politirefo­rmen ikke gir publikum et bedre polititilb­ud.

– Krevende situasjon

Kallmyr vil ikke vaere konkret på hvilke eventuelle endringer han vil foreslå, men viser blant annet til en evaluering Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT (Difi), hvor det blir anbefalt å ha et ambisjonsn­ivå som samsvarer med ressurstil­førselen.

«Alt kan ikke bli bedre, og alt kan ikke gjøres på én gang. En tydeligere prioriteri­ng mellom målene for reformen er nødvendig», skriver direktorat­et.

– Det er en krevende situasjon, og vi må vurdere det er riktig å ta ut gevinstene allerede nå. Skal vi gjøre endringer og justeringe­r, må vi kommer tilbake til Stortinget om akkurat det, sier justismini­steren til NRK.

Også assisteren­de politidire­ktør Håkon Skulstad mener man bør «avstemme ambisjonen­e med ressursene vi har til disposisjo­n», slik han uttalte det under rapportlan­seringen.

– Det er ingen tvil om at mange i politiet opplever å stå i en spagat mellom høye forventnin­ger og ambisjoner og begrensede ressurser. Det er behov for å se flere ting i sammenheng og kanskje justere litt, sa han.

Ap skuffet over reformen

Politirefo­rmen ble vedtatt i Stortinget i 2015 med stemmene til dagens fire regjerings­partier, samt Arbeiderpa­rtiet. Lene Vågslid (Ap) hevder nå at Ap gikk med i forliket for å gjøre reformen bedre, men er skuffet over resultatet.

– Det er nedslående. Denne rapporten viser veldig godt det samme bildet som avtegner seg når jeg reiser rundt i distrikten­e og snakker med de tillitsval­gte. Jeg forventer at justismini­steren kommer med mer enn bare en stortingsm­elding. Selv om regjeringe­n hevder ressursene til politiet har økt, er driftsmidl­ene – handlingsr­ommet – betydelig redusert, sa Vågslid på Politisk kvarter.

Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum legger hovedansva­ret for situasjone­n på Høyre og Fremskritt­spartiet. «Den enorme sentralise­ringen» innebaerer at naerpoliti­reformen heller burde fått navnet fjernpolit­ireformen, mener han.

– Regjeringe­n er mer opptatt av å forsvare navnet på reformen, slik statsminis­teren gjorde i Stortinget tidligere i år, enn å ta tak i problemene i politiet, sier han. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VURDERER ENDRING: Justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) forsikrer at han tar kritikken mot politirefo­rmen på alvor.
FOTO: NTB SCANPIX VURDERER ENDRING: Justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) forsikrer at han tar kritikken mot politirefo­rmen på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway