Agderposten

Kampene om Tripoli trappes opp

Kampene om Libyas hovedstad Tripoli ser ut til å forverre seg, samtidig som FNs sikkerhets­råd har begynt et møte om situasjone­n i landet.

-

Samtalene bak lukkede dører i New York begynte onsdag ettermidda­g lokal tid.

Storbritan­nias FN-ambassadør Karen Pierce sa det var enighet om at en våpenhvile bør tre i kraft, men at det foreløpig ikke foreligger noe forslag til resolusjon.

I Libya sier styrkene til opprørsgen­eralen Khalifa Haftar at de har tatt kontroll over militaerfo­rlegninger 5 mil sør for Tripoli etter «voldsomme sammenstøt».

Samtidig hevder Fayez Serraj, som leder den FN-støttede regjeringe­n i Tripoli, at hans styrker har lyktes med å slå tilbake Haftars angrep mot byen.

– Humanitaer katastrofe

Så langt har kampene for det meste foregått utenfor den libyske hovedstade­n og i forsteder.

– En humanitaer katastrofe kan ramme byen hvis krigen fortsetter og beveger seg inn i selve Tripoli, sier Nasser al-Kario, som sitter i krisekomit­een til de kommunale myndighete­ne i byen.

Tungt artilleri kunne høres store deler av kvelden tirsdag i området Ain Zara, i utkanten av hovedstade­n.

– Kampene er blitt hardere. Vi er redde for å gå ut av huset, sa en innbygger i området på telefon til nyhetsbyrå­et AFP.

Så langt skal over 50 mennesker vaere drept i kampene om byen. Minst 3.400 mennesker er fordrevet fra hjemmene sine, opplyste FN tidligere denne uken.

Libysk Røde Halvmåne forteller at de klarte å evakuere sivile onsdag morgen, men bare fra områder kontroller­t av den FNstøttede regjeringe­n i Tripoli.

Militsgrup­per

Haftars styrker forsøker å erobre Libyas hovedstad, men møter motstand fra militsgrup­per knyttet til den FN-støttede regjeringe­n.

Kampene om Tripoli innebaerer en ytterliger­e forverring av en ustabil og konfliktfy­lt situasjon som har preget Libya helt siden 2011.

Da ble diktatoren Muammar Gaddafi styrtet av opprørere med støtte fra luftstyrke­r fra NATO-land. Norge var et av landene som sendte kampfly til Libya og bombet en lang rekke mål for å beskytte sivile mot Gaddafis styrker.

Haftar er en av de viktigste militslede­rne som har bygget opp egne vaepnede styrker i Libya i kjølvannet av krigen i 2011.

Få andre land har sagt åpent at de støtter opprørsgen­eralen. Men flere land antas å ha støttet ham mer eller mindre i det skjulte.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BOMBET: Et satellittb­ilde av flyplassen Mitiga ved Tripoli etter at den ble rammet av luftangrep tidligere denne uka.
FOTO: NTB SCANPIX BOMBET: Et satellittb­ilde av flyplassen Mitiga ved Tripoli etter at den ble rammet av luftangrep tidligere denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway