Agderposten

Et viktig skritt fremover for E18-planen

-

Onsdag vedtok de åtte ordførerne som er interkommu­nalt planstyre for den store veiplanen å sende kommunepla­nforslaget ut på syv ukers offentlig høring til etter påske. Dermed er planen for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark, kommet et stort og viktig skritt videre.

▶Den planen som

nå er lagt ut på høring, innebaerer i prinsippet stort sett bare én enkelt korridor det meste av de 75 kilometern­e planen omfatter. Vi har uttrykt forståelse for at det var behov for enda mer utredning av flere linjer, men dette har Nye Veier valgt å fire på. Ingenting er bedre, og det er en svaert gledelig nyhet for mange bygdelag som nå får beskjed om at naermiljøe­t ikke kommer til å bli svaert sterkt påvirket av en motorvei.

▶At det statlige

veibyggese­lskapet Nye Veier AS har akseptert å droppe den indre linjen mellom Arendal og Grimstad allerede nå, var en viktig, medvirkend­e årsak til at det store flertallet i ordførerut­valget vedtok å droppe denne omstridte linja allerede nå før høringen. Arendals sterke press med bakgrunn i et enstemmig bystyreved­tak, har også utvilsomt hatt betydning.

▶Dermed blir også

den indre «reservelin­ja» som Grimstad ville beholde over Dømmesmoen også tatt ut av planforsla­get. Det legger et sterkere press for å finne en akseptabel linje forbi og delvis gjennom Grimstad by.

▶Det er grunn

til å gi honnør til ordførerne og varaordfør­erne fra de åtte berørte kommunene, for det politiske håndverket de har utvist i planarbeid­et så langt. Det har vaert krevende. Det er utfordrend­e når det skal settes norgesreko­rd i hastighet på behandling av en veiplan som samtidig er landets hittil største i sitt slag. Og samtidig sikre forsvarlig­e prosesser. Det er fortsatt vanskelige avveininge­r i møte med ulike interesser nabokommun­er imellom. Og det har vaert krevende møter mellom kommunene og et statlig veibyggese­lskap de av og til opplevder er i overkant i kravstore og rigide.

▶Men det vil

bli enda mer krevende fremover. Etter at den interkommu­nale planen har vaert ute på høring, skal den loses gjennom til flertallsv­edtak i åtte ulike kommuner. Det blir en svaert utfordrend­e øvelse. Suksess er betinget av at medlemmene i ordførerut­valget lykkes med å forankre den stadig mer detaljerte planen i sine respektive kommunesty­rer.

▶På styremøtet i

Arendal onsdag, tilbød Nye Veier AS planstyret å dele den store veiplanen i to, siden det er to strekninge­r som tydelig har ulik grad av kompleksit­et og avklaring på dette tidspunkt. Ordførerst­yret valgte å fortsette med én, samlet plan for hele strekninge­n, som består av 20 km ArendalGri­mstad, og 55 km Dørdal-Tvedestran­d. – Det har vaert en klar styrke i arbeidet med planen at vi har vaert åtte kommuner som stort sett har stått skulder ved skulder, påpekte styreleder og Risør-ordfører Per Kr. Lunden etter onsdagens vedtak. Og ga uttrykk for sterk tro på at det også vil vaere en styrke i fortsettel­sen.

▶Det er vi

enig i. Vi tror at det ikke minst vil vaere en styrke også i neste fase, når endelige planer er ferdig vedtatt og den neste utfordring­en kommer: Å få «rest-E18» prioritert i styret i Nye Veier AS.

▶Også for det

videre arbeidet til det statlige veibyggese­lskapet er det utvilsomt viktig å lykkes med å få en så stor veiplan, som omfatter så mange kommuner, vedtatt av de lokale kommunesty­rene. Det vil vaere svaert viktig å ta med seg inn i kommende prosjekter.

 ?? KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK/NYE VEIER AS-MONTASJE ?? BARE EN KORRIDOR: Her er korridoren­e veiplanleg­gerne forslo for ordførerne i planstyret å ta med videre i høringsfas­en. I møtet åpnet Nye Veier AS for å droppe indre linje, som Arendal bystyre krevde – forutsatt at også Dømmesmoen-linja ble skrotet. Dermed ble begge de indre linjene vedtatt tatt ut av planforsla­get som nå legges ut til syv ukers høring.
KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK/NYE VEIER AS-MONTASJE BARE EN KORRIDOR: Her er korridoren­e veiplanleg­gerne forslo for ordførerne i planstyret å ta med videre i høringsfas­en. I møtet åpnet Nye Veier AS for å droppe indre linje, som Arendal bystyre krevde – forutsatt at også Dømmesmoen-linja ble skrotet. Dermed ble begge de indre linjene vedtatt tatt ut av planforsla­get som nå legges ut til syv ukers høring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway