Agderposten

Aps modell innebaerer at private helseaktør­er er til stede, men kun for dem som kan betale for det

- Bent Høie helseminis­ter

Fastlegene har fått flere oppgaver og mindre tid til pasientene. Det gjør vi noe med. Arbeiderpa­rtiets Ingvild Kjerkol etterlyser handlekraf­t fra meg i Agderposte­n 29. mars. Jeg er helt enig at vi må sikre en god fastlegeor­dningen for fremtiden. Derfor gjør jeg mye – både på kort og lang sikt.

Vi har startet arbeidet med å rekruttere flere leger inn i fastlegeor­dningen gjennom egne tilskudd til rekrutteri­ng og midler til leger i spesialise­ring. Vi støtter for eksempel Alis-Vest og Alis-Nord-prosjekten­e, som har sørget for at flere unge leger tar allmennmed­isinsk spesialise­ring i kommunene. For å gjøre det mer attraktivt å bli fastlege og forbli i yrket, ga vi i fjorårets oppgjør 100 millioner kroner til fastlegene for oppgaver som ikke tidligere var kompensert. I statsbudsj­ettet for 2019 har vi satt av totalt 218,5 millioner kroner til å videreutvi­kle allmennleg­etjenesten i kommunene.

Regjeringe­n og Legeforeni­ngen er enige om at oppgavemen­gden for fastlegene har blitt for stor og at lengden på pasientlis­tene må ned. Skal vi få til det, trengs det flere fastleger. Vi ser nå på hvordan nedgangen i listelengd­e skal kunne skje. Dette er viktig for å beholde dagens fastleger og for å legge til rette for økt rekrutteri­ng.

Skal vi lykkes med å forbedre og moderniser­e fastlegeor­dningen, må vi gjøre det i samarbeid med dem som vet hvor skoen trykker. Jeg har derfor reetablert trepartssa­marbeidet om fastlegeor­dningen med Legeforeni­ngen og KS, som den forrige Ap-ledede regjeringe­n la ned. Det innebaerer at vi nå sitter vi sammen og diskuterer både utfordring­er og løsninger.

Regjeringe­n har også satt i gang en evaluering av fastlegeor­dningen som kommer over sommeren. Når den er klar vil vi se på fastlegene­s rammebetin­gelser og hvilke oppgaver som kan løses på bedre måter. Evaluering­en vil bli fulgt opp av en egen handlingsp­lan som vi legger frem våren 2020. Skal vi gjøre store endringer i en ordning som er så viktig for så mange, må vi ta oss tid til å identifise­re hva som er de største utfordring­ene og drøfte hva som er de beste løsningene.

Kjerkol mener at kommersiel­le selskaper og private aktører truer for fastlegeor­dningen. Jeg vil minne Kjerkol på at de fleste fastleger er selvstendi­g naeringsdr­ivende. Private aktører – både ideelle og kommersiel­le - er viktige bidragsyte­re i mange velferdstj­enester. Både staten og et stort flertall av kommunene er i dag helt avhengige av private aktører for å levere gode helse- og omsorgstje­nester.

Jeg har for øvrig aldri opplevd at Ap tar til orde for å forby hverken private helsetilby­dere eller privat helseforsi­kring. Aps modell innebaerer derfor at de er til stede, men kun for dem som kan betale for det. Vår løsning er at de er der for folk flest, ved at private aktører kan utføre oppgaver på vegne av det offentlige. Det er en betydelig bedre ordning enn Aps usosiale modell.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway