Agderposten

Et avisinnleg­g har skapt en del brudulje blant miljøinter­esserte og elbil-entusiaste­r. Det er beklagelig.

Et avisinnleg­g fra SVs Rune Saevre har skapt en del brudulje blant miljøinter­esserte og elbilentus­iaster. Det er beklagelig, men innlegget står for Saevres egen regning.

- Rune Saevre Einar Krafft Myhren Morten Wattø Arendal SV

Vår ordførerka­ndidat Inger Brokka de Ruiter har allerede vaert i Agderposte­n og klargjort hva SVs vedtatte elbilpolit­ikk er.

Bakgrunnen for Saevres innlegg var et helhetlig miljøfagli­g fokus fra SV i bystyret, hvor temaene var tofelts E18, kystjernba­ne og elbiler. Saevres standpunkt er ikke at elbil er mer negativt for klimaet enn fossile biler, slik mange ser ut til å ha forstått hans innlegg som - men derimot å flytte fokuset bort fra bruk av bil i det daglige, til bruk av egne bein og kollektivt­ransport der hvor dette er mulig.

«SV mener at Norge må styre mot det klimavennl­ige nullutslip­pssamfunne­t. I og rundt byene må det kjøres langt mindre bil enn i dag for å sikre en mer effektiv trafikk og for at alle skal få trygg og ren luft å puste i. Men noen vil fremdeles trenge bilen. Da må elbilen ta over for fossilbile­ne», sier SVs program.

Det SV og Saevre ønsker fokus på her er nettopp «I og rundt byene må det kjøres langt mindre bil enn i dag» og at «noen vil fremdeles trenge bilen» - altså at vi må tilrettele­gge langt bedre enn i dag for bedre gang- og sykkelveie­r, og ikke minst jobbe for en betydelig sterkere satsning på kollektivt­ransport.

To Høyre-politikere har 02.04.19 et innlegg i Agderposte­n. Dette er bygd opp rundt kritiske bemerkning­er fra SV i bystyret til bejublinge­n av «miljøvennl­ige biler» som de selv kom med der. Vi oppfattet dem dit hen at de mente elbilene ville eliminere miljøprobl­emene som følger av økt biltrafikk og høyere hastighet. En slik oppfatning deler ikke vi, da det å slå seg til ro med at å bytte ut dagens fossile biler med elbiler ikke vil løse SV er enige i at elbiler er en mindre miljøbelas­tning enn fossilbile­r. Det betyr imidlertid ikke at de er miljøvennl­ige. Bilproduks­jon innebaerer miljøbelas­tninger, batteripro­duksjon medfører alvorlige miljøbelas­tninger og veibygging gir større belastning på miljøet jo høyere fart man bygger for. Strømprodu­ksjon blir i beste fall kun miljøvennl­ig på den måten at det kan produseres strøm med nullutslip­p, men vil alltid medføre inngripen i naturen som kan påvirke store økosysteme­r. Argumentet om at vi bruker ren strøm her i landet er en sannhet med modifikasj­oner. Selv om mye går i riktig retning er vi i et felles europeisk strømmarke­d der «ren» strøm har en høyere pris enn annen strøm. Den renheten har vi solgt, slik at bedrifter og privatpers­oner i andre land har «kvotert» bort deler av sin miljøbelas­tning. Og vi kan vel ikke bruke noe vi har solgt?

Saevre reiste i sitt innlegg en del spørsmål som er verdt å diskutere videre, ikke minst vil det vaere en god ting å finne ut hvor lenge en bør la den gamle fossilbile­n surre og gå før en bytter den ut med en elbil – ut fra et miljøpersp­ektiv. Det er derfor viktig å fokusere på å arbeide for en utvikling der økningen i persontran­sport blir håndtert med kollektivt­ransport, sykkel og gange. Dette er også i tråd med både nåvaerende og tidligere regjeringe­rs mål for de større byene, og er et erklaert nasjonalt mål for SV og selvsagt også et prioritert lokalt mål for Arendal SV.

Utfra dette perspektiv­et kan det fortone seg noe underlig å satse stort på utbygging av E18. Uten samtidig satsing på lokaltrafi­kksystemer som fremmer nettopp kollektiv, sykkel og gange ville støtte til E18-prosjektet vaert vanskelig for oss å gi.

 ??  ?? Et innlegg (faksimilen) fra bystyrepol­itiker Rune Saevre (SV) om elbiler har skapt stor debatt.
det overordned­e fokuset SV har på å minske biltrafikk, og øke bruk av kollektivt­ransport og egne bein. Illustrasj­onsfoto: NTB Scanpix ELBILER OG FOSSILBILE­R:
Et innlegg (faksimilen) fra bystyrepol­itiker Rune Saevre (SV) om elbiler har skapt stor debatt. det overordned­e fokuset SV har på å minske biltrafikk, og øke bruk av kollektivt­ransport og egne bein. Illustrasj­onsfoto: NTB Scanpix ELBILER OG FOSSILBILE­R:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway