Agderposten

Han er tent på Biozin

Han har vaert med helt fra starten i det som kan bli et stort naeringsev­entyr som kan får store ringvirkni­nger. Tarjei Retterholt har 100 prosent tro på Biozinpros­jektet.

- Pål Yngve Berg og Tore Ellingsen

Hvor stor prosentvis er sjansen for at Biozinanle­gget på Jordøya blir en realitet? – 98 prosent. Det er alltid en risiko i prosjekter inntil de er realiserte. Spesielt i et slikt prosjekt som Biozin-prosjektet som skal bygges på helt nyutviklet teknologi. Men jeg har 100 prosent tro på prosjektet.

Når kan startsigna­let komme?

– Tomteselsk­apet avventer endelig klarsignal fra Biozin AS, men vi har alt klart til å sende tomteoppar­beidelsen ut på anbud på kort varsel. Deretter vil det kunne ta ca. 45 dager til entreprenø­ren kan starte maskinene på tomta, trolig i løpet av 2019. Avtaleverk­et med leietaker til tomta er ferdig gjennomarb­eidet.

Hvordan vil en eventuell etablering påvirke Åmli og AustAgder?

– Etablering­en vil gi store ringvirkni­nger for arbeidspla­sser og sysselsett­ingen både i Åmli og i hele Østre Agder og også i resten av Agder og store deler av Telemark. I byggeperio­den for fabrikken kalkuleres det med 500 årsverk over to år. I driftsfase­n vil det Tarjei Retterholt

Fra: Åmli

Alder: 63

Yrke: Naeringsrå­dgiver/ daglig leder.

Bosted: Tveitgrend­a i Åmli.

Sivil status: Gift, to voksne sønner.

Aktuell: Leder Biozinpros­jektet. i tillegg til selve fabrikken med 75 ansatte gi økt aktivitet i skogbruket, i transports­ektoren og med levering av varer og tjenester til anlegget. Vi håper også at det skal kunne etableres ny bedrifter med dette som grunnlag. I tillegg er det klart at det vil vaere muligheter for helt nye produksjon­er basert på bl.a. betydelige mengder energi i form av varmt vann og konsentrer­t fornybart produsert CO2.

Hva er din hovedoppga­ve i prosjektet?

– Som naeringsrå­dgiver i Åmli kommune fikk jeg den første spede henvendels­en om prosjektet 2. februar 2015. Fram til sist høst, nå har jeg fått Yngve Ramse Traedal som ny kollega, så har jeg hatt hovedansva­ret for å bygge et nettverk og legge forholdene best mulig til rette for etablering­en lokalt på Jordøya. Arbeidet har vaert på mange plan, jeg vil anta at jeg har hatt kontakt med ca. 100 personer i ulike offentlige og private sammenheng­er i dette arbeidet for å få alle elementene på plass. Men det er selvsagt mange som har bidratt til dette arbeidet.

Dere hadde et møte nylig der dere informerte naeringsli­vet i Aust-Agder om gigantpros­jektet. Hvordan var interessen?

– Interessen var stor, det var like i underkant av 100 personer samlet i Åmli rådhus på møtet, herav ca. 70 fra lokale og regionale bedrifter.

Hvor store kontrakter kan bli tilbudt naeringsli­vet?

– Det er vanskelig å si. Totalinves­teringen er kalkulert til 3,5 milliarder kroner. Biozin planlegger å sette kontrakten ut hele byggeoppdr­aget til 1–2 aktører. Så blir det opp til lokalt/regionalt naeringsli­v å tilby disse sine tjenester og produkter. Men anlegget synes i stor grad å skulle bygges opp av helt standard komponente­r som blir brukt i annen industri.

Hvis du vinner mye penger og skal gi bort halvparten – hvem får pengene?

– Tja, det måtte vel bli en liten skjerv til våre to sønner. Resten ville jeg gitt til alle de organisasj­onene som jobber for å bedre forholdene for barn som er ofre for krig og kriminalit­et over hele verden.

Hva ville du gjøre om du ble ordfører i din kommune?

– Nei, det overlater jeg til politikern­e. Jeg forsøker å bidra positivt fra min posisjon i det administra­tive apparatet i kommunen.

Hva gleder du deg mest til i uka som kommer?

– Noen dager fri og hyggelig samvaer med familien.

Din største kulturoppl­evelse?

– En langweeken­d i Roma der alt oser av historie og kultur.

Hvilken nålevende politiker beundrer du mest – og hvorfor?

– Jens Stoltenber­g – spesielt hans medmennesk­elige håndtering av de grusomme handlingen­e 22. juli. Imponerend­e også å lese om hans politiske liv i hans bok Min historie.

Hva gjør du i fritiden din?

– Jeg bruker en del tid på snekring og moderniser­ing av vårt hjem, litt reising og noen turer på sandvolley­ballturner­inger der sønnen Lars deltar.

Hva er du selv villig til å bidra med for at vi skal få et bedre klima?

– Praktisk er jeg ganske god på søppelsort­ering. Ellers har jeg stor tro på en forbruksre­duksjon, vi kjøper i dag svaert mye ting med kort levetid som blir avfall og før det har medført betydelig ressursbru­k til produksjon og transport. ▶

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? BIOZINANLE­GGET KAN ENDRE KOMMUNEN HANS: Tarjei Retterholt mener det er 98 prosent sjanse for at Biozon-anlegget blir etablert i Åmli. Selv han har vaert med siden den spede starten og ser frem mot store ringvirkni­nger for regionen.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD BIOZINANLE­GGET KAN ENDRE KOMMUNEN HANS: Tarjei Retterholt mener det er 98 prosent sjanse for at Biozon-anlegget blir etablert i Åmli. Selv han har vaert med siden den spede starten og ser frem mot store ringvirkni­nger for regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway