Agderposten

DAGENS BIBELORD

-

I Oslo er det flo kl. 00.43 og kl. 13.21, fjaere kl. 06.21 og kl. 18.46, i Bergen er det flo kl. 05.18 og kl. 17.54, fjaere kl. 11.14 og kl. 23.40, i Trondheim er det flo kl. 05.58 og kl. 18.33, fjaere kl. 12.29, i Tromsø er det flo kl. 07.49 og kl. 20.23, fjaere kl. 01.39 og kl. 14.13. (©NTB)

Sal 110,1-7

Av David. En salme. Herren sier til min herre: «Sett deg ved min høyre hånd til jeg får lagt dine fiender som skammel for dine føtter!» Fra Sion rekker Herren ut ditt mektige septer. Du skal herske blant dine fiender! Folket ditt møter villig fram den dagen du viser din kraft. Din ungdoms dugg kommer til deg i hellig prakt, fra morgenrøde­ns fang. Herren har sverget og angrer det ikke: «Du er prest til evig tid på Melkisedek­s vis.»

Herren er ved din høyre hånd, han knuser konger på sin vredes dag. Han holder dom over folkeslag, det er fullt av lik, han knuser hoder vidt over jord. Han drikker av bekken ved veien, derfor løfter han hodet høyt. 1814: Riksforsam­lingen på Eidsvoll nedsatte en konstitusj­onskomité på 15 mann som fikk i oppdrag å utarbeide et utkast til ny grunnlov. Blant medlemmene av komiteen var Christian Magnus Falsen, Nicolai Wergeland, Georg Sverdrup, grev Wedel Jarlsberg og Jacob Aall. Komiteen formulerte 11 grunnsetni­nger som forsamling­en skulle debattere i plenum, og som kunne danne basis for det videre arbeidet. Det var bred enighet i forsamling­en om ni av grunnsetni­ngene i komiteens forslag, som blant annet tok for seg representa­tivt demokrati, trykkefrih­et, maktfordel­ing og domstolene­s uavhengigh­et. De to siste – om graden av landets selvstendi­ghet, og om verneplikt uavhengig av stand eller formue – vakte derimot frisk debatt. 1861:

Sørstatstr­opper gikk til angrep på Fort Sumter utenfor byen Charleston i South Carolina, og den amerikansk­e borgerkrig­en begynte. Krigens første skudd skal ha blitt avfyrt kl. 04.30 av en løytnant ved navn Henry S. Farley. Den første falne skal ha vaert den irskfødte, menige nordstatss­oldaten Daniel Hough fra Tipperary. Hough kom uskadd fra selve slaget, men omkom da en kanon gikk av for tidlig under den rituelle salutten som markerte oppgivelse­n av fortet 14. april. Det antas at naermere 200.000 menn – og noen kvinner – av irsk herkomst deltok i den amerikansk­e borgerkrig­en. Naermere 750.000 soldater mistet livet i den fem år lange krigen.

1990:

Fem mennesker mistet livet da et Twin Otter-fly fra Widerøe styrtet kort etter avgang fra Vaerøy Lufthavn i Nordland. Havarikomm­isjonen konkludert­e med at sterk vind hadde vaert årsak til ulykken. I rapporten ble det også påpekt at topografie­n på Vaerøy skaper vanskelige flyforhold selv ved lave vindstyrke­r, og at man allerede under planleggin­gen av flyplassen hadde vaert klar over at vindforhol­dene kunne bli en utfordring for sikkerhete­n. Ulykken 12. april 1990 førte til at den vaerutsatt­e flyplassen ble stengt for offentlig trafikk, bare fire år etter at den åpnet. (©NTB) folk@agderposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway