Agderposten

Store deler av kloden er fortsatt lovløs. Kan Erna bli havstjerna?

-

Greenpeace lanserer nå en rapport fra områder der det fortsatt hersker «ville vesten-tilstander». Karakteris­tikken er signert statsminis­ter Erna Solberg. Og siden kloden består av mer enn 70 prosent hav, og siden store deler av dette er områder ingen land har råderett over, tar hun neppe for hardt i. På tross av at dette er internasjo­nalt farvann, finnes ingen felles regulering og følgelig heller ingen ensartet håndheving. Resultatet er ofte fritt frem for tømming av søppel og bunkersvan­n, overfiske og annen ressursødi­ng.

▶I en pressemeld­ing fra Greenpeace forteller en av rapportens forfattere, professor Callum Roberts, at de ble overrasket over hvor raskt utarmingen av viktige og spektakula­ere arter, skjer. Greenpeace går nå inn for at 30 prosent av verdens internasjo­nale havområder må vernes innen 2030, og at Norge må ta en lederrolle.

Som en av lederne i FNs havpanel, har statsminis­ter Erna Solberg (H) inntatt en utmerket posisjon for en slik rolle. Panelet skal få på plass systemer for å temme havets ville vesten. Men Solberg er skeptisk til den storstilte verneplane­n Greenpeace lanserer. Til NRK sier hun at spesielt sårbare og viktige områder bør vernes, men at utstrakt bruk av vern vil vaere til hinder for en baerekraft­ig bruk av havet. Også ved Havforskni­ngsinstitu­ttet uttrykkes det tilbakehol­denhet, da vern har begrenset effekt. Ikke minst siden det, for eksempel, er vrient å holde fiskebesta­ndene innenfor vernegrens­ene.

Vi er enige i at det viktigste nå er å få på plass et omforent regelverk og regulering. Å verne store deler av havet er trolig lite hensiktsme­ssig. En havnasjon som Norge vet mye om, og har stor nytte av, baerekraft­ig bruk av marine ressurser. Får FN-panelet skapt en felles forståelse for at rene hav er økonomisk lønnsomt for alle, sammen med systemer for felles spilleregl­er, vil det i seg selv vaere historisk. Kanskje kan Erna bli havstjerna? Polarstjer­nen, eller havstjerne­n, ble fra gammelt av sett på som alle sjøfarende synderes ledestjern­e. Men først må hun altså selv navigere trygt i urent farvann, nettopp blant verdenshav­enes syndere.

 ?? Arkivfoto: NTB scanpix ?? UNDER STJERNENE: Statsminis­ter Erna Solberg (H), her i FNs sikkerhets­rådssal. Hun er leder i et panel av sjønasjone­r som skal rydde opp i havets ville vesten.
Arkivfoto: NTB scanpix UNDER STJERNENE: Statsminis­ter Erna Solberg (H), her i FNs sikkerhets­rådssal. Hun er leder i et panel av sjønasjone­r som skal rydde opp i havets ville vesten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway