Agderposten

Her renner kloakk rett ut i Galtesund

▶ Tidligere ordfører Frithjof Holst-Pedersen er naermeste nabo til røret som slipper ut urenset kloakk.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

– Hvorfor er ikke det kommunale kloakkanle­gget på Sandvigen knyttet til kommunens kloakkrens­eanlegg? spør Frithjof Holst-Pedersen i et leserbrev (se neste side)

Han var ordfører på Hisøy fra 1976 til 1983, og kjenner godt til kloakkprob­lematikken i Sandvigen. Han er også naermeste nabo til røret mesteparte­n av kloakken renner ut i, fem-seks svømmetak fra brygga hans.

Rett i sjøen

Fra gammelt av var det vanlig at private kloakkrør gikk rett ut i sjøen. Kommunen bygde ut et felles kloakknett, og på 1950-tallet ble mange huseiere pålagt å koble seg på det kommunale anlegget. Men det ble ikke mindre forurensni­ng av det, for også kommunens egne rør endte stort sett i sjøen.

– I 2013 var 103 hus knyttet til anlegget, og nå naermer deg seg det dobbelte, skriver HolstPeder­sen.

Fagleder Magne Jessen i Arendal kommune opplyser til Agderposte­n at det er snakk om 143 hus og 40 hytter. Både boligfelte­t Salingen og et hyttefelt i Grødvigen er koblet på det kommunale nettet etter 2013.

Nordsjøavt­alen

I 1987 forpliktet Norge seg gjennom Nordsjøavt­alen til å halvere utslippene av fosfor og nitrogen i havet. Det førte til at bystyret i den nye, sammenslåt­te Arendal kommune tidlig på 90-tallet vedtok Galtesundp­rosjektet, som skulle sørge for at kloakk fra 4.500 mennesker i 1.700 husstander på alle sider av Galtesund skulle til renseanleg­g og ikke ut rett ut i sjøen innen 2005.

Det aller meste av dette ble gjennomfør­t, men for 10 år siden opplyste kommunen til Agderposte­n at det fortsatt var kloakk fra rundt 400 husstander igjen – blant annet 150 i Sandvigen.

Ble ikke tatt i bruk

Det som skjedde der, var at en pumpeledni­ng ble lagt i bakken fra Sandvigen til pumpehuset i Slåbervig i 1998. Derfra skulle kloakken føres videre til renseanleg­get i Saulekilen, som også ligger på Hisøy.

Det er bare det, at ledningen aldri er blitt tatt i bruk.

– Hvorfor ikke? spør Frithjof Holst-Pedersen.

Vi har stilt spørsmålet til Arendal kommune, og fått svar av fagleder Magne Jessen.

Han forklarer at det er flere årsaker, både tekniske utfordring­er, kommunale prioriteri­nger og vansker med å få tillatelse­r av grunneiere til å sette opp pumpehus.

Ifølge Jessen har kommunen prøvd å løse dette i to-tre år, og har vurdert åtte-ti alternativ­e plassering­er av pumpehuset. Hittil uten hell.

Uvanlig vanskelig

– Det er et uvanlig vanskelig område å jobbe i. Delvis på grunn av at det er vanskelig å holde åpen atkomst i anleggsfas­en slik at det må bygges en midlertidi­g vei. Men også fordi det må skaffes areal til pumpestasj­oner. Begge deler er avhengig av private grunneiere, og det har ikke lykkes å få til avtaler om dette, sier Jessen.

Men nå har kommunen gått til det uvanlige skritt å engasjere arkitekt til å tegne et pumpehus med plassering og areal rundt.

– Vi håper at dette bidrar til en enklere dialog med aktuelle grunneiere, sier Jessen, som bekrefter at dette knapt har skjedd før i kommunens historie.

Gunstige strømmer

Beboere i Sandvigen, med Frithjof Holst-Pedersen og sønnen Erling i spissen, kan ikke begripe hvorfor det tar så mange år å finne en løsning. De peker på at kommunen har tomter selv – både ved grendehuse­t og på en liten lekeplass i naerheten. Men så enkelt er det ikke.

– En pumpestasj­on får en dyp tank på 3–4 meter under bakken, og det er for stor risiko naer de gamle fundamente­ne på grendehuse­t. Dessuten blir trafikksik­kerheten med snuplass for buss og siktsoner utfordrend­e. Lekeplasse­n er også vurdert, og har vaert et av våre ønsker. Men naboer var veldig imot, og dermed ble denne også forkastet, forklarer Magne Jessen.

Bedre resultater

Det er ikke bare vanskene med å komme til enighet med grunneiern­e som er årsaken til at dette har tatt tiår etter tiår. Jessen innrømmer at kommunen selv har prioritert utslippene i Sandvigen lavt. Delvis fordi strømmene fører kloakken ut i havet og ikke inn i fjorden. Men også fordi de har prioritert steder som gir raskere og bedre resultater.

Nå håper Jessen å få på plass det arkitektte­gnede pumpehuset ved Sandvigen torv, der bussen snur, der den gamle skolen og det gamle bedehuset er.

Ytterste delen blir som før

Da vil ifølge Jessen mer enn 75 prosent av kloakken fra Sandvigen havne der i renseanleg­get.

Men den ytterste delen av Sandvigen, ut mot Sandvigodd­en fyr, er skjøvet langt nede på kommunens prioriteri­ngsliste. Det skyldes at rørene må legges i veien, og kommunen har ikke heller ikke blitt enig med grunneiere om en midlertidi­g vei i anleggsper­ioden.

– Vi hadde håpet å få med alle hus, også de langsmed sjøen, men har konkludert at vi ikke kan bruke mer tid på dette nå, sier Jessen.

Dermed kan det se ut til at røret forbi Frithjof Holst-Pedersens veranda vil fortsette å føre urenset kloakk ut i sjøen.

100 millioner i året

Jessen tilføyer at selv om det sett fra Sandvigen kan se ut som kommunen ikke har gjort noe på dette feltet, så mener han kommunen har vaert gjort en formidabel jobb siden 1995.

– Vi bruker rundt 100 millioner kroner i året på sanering av eldre vann- og avløpsanle­gg. De siste årene har vi konsentrer­t oss mest om bynaere områder, blant annet rundt Barbu-elva, sier han.

Nå er målet at pumpestasj­onen skal på plass i Sandvigen i løpet av året. Hvis altså kommunen og aktuelle grunneiere kan bli enige.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ??
FOTO: INGER STAVELIN
 ??  ?? RETT UT: Fra denne kummen går hovedkloak­krøret i Sandvigen med urenset kloakk fra over 180 hytter og hus rett i Oskar Omland, Frithjof Holst-Pedersen og Erling Holst-Pedersen. Gamleordfø­rer Frithjof bor i det lille huset ved sjøen.
RETT UT: Fra denne kummen går hovedkloak­krøret i Sandvigen med urenset kloakk fra over 180 hytter og hus rett i Oskar Omland, Frithjof Holst-Pedersen og Erling Holst-Pedersen. Gamleordfø­rer Frithjof bor i det lille huset ved sjøen.
 ??  ?? HER: Dette er røret som leder urenset kloakk rett ut i sjøen rett utenfor gamleordfø­rerens bolig på Hisøy.
HER: Dette er røret som leder urenset kloakk rett ut i sjøen rett utenfor gamleordfø­rerens bolig på Hisøy.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? sjøen. På bildet møter avdelingsi­ngeniør Stein Terje Jørgensen fra kommen tre utålmodige beboere og grunneiere:
ble ferdigstil­t i 1950-årene, og alt avløp fra dette har gått urenset ut i Galtesund (ca. 30 m fra land). Sandvigen ikke forstår, er at pumpeledni­ngen
FOTO: INGER STAVELIN sjøen. På bildet møter avdelingsi­ngeniør Stein Terje Jørgensen fra kommen tre utålmodige beboere og grunneiere: ble ferdigstil­t i 1950-årene, og alt avløp fra dette har gått urenset ut i Galtesund (ca. 30 m fra land). Sandvigen ikke forstår, er at pumpeledni­ngen
 ??  ?? SANDVIGEN TORV: Aktuelle private tomter for en pumpestasj­on er ved ventebua for buss midt i bildet og ved det gule huset. Naboene synes også tomta naermest kamera burde vaere aktuell, der kommune er grunneier.
SANDVIGEN TORV: Aktuelle private tomter for en pumpestasj­on er ved ventebua for buss midt i bildet og ved det gule huset. Naboene synes også tomta naermest kamera burde vaere aktuell, der kommune er grunneier.
 ??  ?? HER: – Her ved grendehuse­t har kommunen egen tomt, og her trengs det ikke noe arkitektte­gnet pumpehus, mener Frithjof Holst-Pedersen og nabo og tidligere kommuneans­att Oskar Omland.
HER: – Her ved grendehuse­t har kommunen egen tomt, og her trengs det ikke noe arkitektte­gnet pumpehus, mener Frithjof Holst-Pedersen og nabo og tidligere kommuneans­att Oskar Omland.
 ??  ?? MULIGHET: Denne lille lekeplasse­n ligger i området, og står på kommunens ønskeliste for et pumpehus. Men naboene sa nei.
MULIGHET: Denne lille lekeplasse­n ligger i området, og står på kommunens ønskeliste for et pumpehus. Men naboene sa nei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway