Agderposten

DSB: - Vi er forberedt på skogbrann-sesong

Norge ble satt på prøve under fjorårets skogbranns­ommer. I en ny rapport konkludere­r DSB med at vi er forberedt, men helt avhengig av frivillig innsats.

-

Totalt 2.097 skogbranne­r i innog utmark ble registrert i fjor – dobbelt så mange som det var både i 2017 og 2016.

Søndag presentert­e Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) en 70 sider lang evaluering­srapport som oppsummere­r det krevende fjoråret i 18 laeringspu­nkter.

– Det handler om forebyggen­de arbeid, generell beredskap og juridiske spørsmål, sier avdelingsd­irektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Klimaendri­nger kan føre til flere varme tørkesomre fremover, men avdelingsd­irektøren er ikke bekymret for beredskape­n.

– Alle parter er bedre rustet og mer forberedt i år. Erfaringen­e fra i fjor er gode å ha med seg. Situasjone­n kan bli verre, og litt av utfordring­en er utholdenhe­ten – både på mannskap og utstyr. Saerlig i Telemark, som var hardt rammet, så vi at det gikk litt på stumpene løs med utstyret mens det sto på som verst.

Kommunikas­jon på flere språk

Ifølge rapporten fungerte den overordned­e kommunikas­jonen godt da skogbranne­ne raste i fjor sommer. Men ett punkt overrasket.

– Skogbrannp­lakater på flere språk må ut. I løpet av sommeren var det mange utenlandsk­e turgåere i skogen, mens vi andre var på stranden. Vi nådde ikke godt nok fram til de som ikke forstår norsk og engelsk, erkjenner avdelingsd­irektøren.

Rapporten peker på at brannog redningsve­senet lyktes med opplysning­sarbeidet, og får honnør for faglig innsats.

Det gjør også Sivilforsv­aret, som ifølge DSB var helt avgjørende for at resultatet ikke ble verre enn det ble.

– Gode prioriteri­nger, samhandlin­g mellom småflyover­våkingen, kommunale og interkommu­nale brann- og redningsve­sen, 110-sentraler, Sivilforsv­aret, lederstøtt­e, en høyt dimensjone­rt skogbrannh­elikopterb­eredskap og de mange frivillige har bidratt til at storbranne­r og katastrofe­r er avverget, heter det i rapporten.

Helikoptre

I deler av sesongen har Norge kun ett helikopter i beredskap på Torp i Sandefjord. Da fellesferi­en begynte i fjor, økte DSB kapasitete­n til elleve helikoptre. To uker senere var tallet oppjustert til 22. Helikoptre­ne leies inn fra Helitrans AS.

Evaluering­srapporten peker på at det er nødvendig med «en mer avklart og formaliser­t prosess enn det som har vaert tilfelle til nå». Det innebaerer blant annet en nasjonal kartleggin­g av hvor mange helikoptre som finnes – også utover det operatøren Helitrans AS har oversikt over.

Norge har førsteprio­ritet på leieheliko­ptrene, men bisto likevel Sverige med til sammen åtte helikoptre på sensommere­n i fjor.

Svenske myndighete­r fikk blant annet kraftig kritikk for mangelen på egne brannfly til tross for at 70 prosent av landet består av skog.

– Forsvaret bistår oss så langt de har mulighet. Kontrakten vi har med leverandør­en vår på helikoptre er fleksibel og robust. Det er viktig å si at det er på bakken brannene slukkes, sier Rygh Pedersen.

 ?? FOTO: DSB ?? BEDRE RUSTET: – Alle parter er bedre rustet og mer forberedt i år. Erfaringen­e fra i fjor er gode å ha med seg, sier direktør Anne Rygh Pedersen i DSB. Bilet er fra skogbrann i Gjerstad i fjor sommer.
FOTO: DSB BEDRE RUSTET: – Alle parter er bedre rustet og mer forberedt i år. Erfaringen­e fra i fjor er gode å ha med seg, sier direktør Anne Rygh Pedersen i DSB. Bilet er fra skogbrann i Gjerstad i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway