Agderposten

Soldater mangler opplaering i krigens folkerett

Stadig faerre norske soldater har gjennomgåt­t opplaering om krigens folkerett, viser en ny undersøkel­se. Røde Kors er bekymret over resultaten­e.

-

«Soldatunde­rsøkelsen 2018 – regler i krig», som er utført av Røde Kors, tar for seg soldaters kunnskap og holdninger til krigens folkerett.

I 2013 svarte 95 prosent av de spurte at de hadde gjennomgåt­t opplaering i krigens regler, mens andelen i 2018 hadde gått ned til 68 prosent. Ettersom over 80 prosent av de spurte mener folkerett er relevant for deres tjeneste, er en av undersøkel­senes konklusjon­er at denne utviklinge­n er uheldig.

Etter undersøkel­sen i 2013 ble det rettet oppmerksom­het mot manglende trening eller øvelser som berører regler om folkerett og sivile. Tall fra den ferske undersøkel­sen viser at 18 prosent aldri trener på temaer relatert til krigens folkerett som en del av feltøvelse­r, mens 48 prosent sier de sjelden gjør det.

– Veldig alvorlig

Resultaten­e bekymrer generalsek­retaer Bernt G. Apeland i Røde Kors.

– Røde Kors er svaert bekymret over det lave kunnskapsn­ivået om krigens folkerett. Vi må kunne forvente at norske soldater kan dette langt bedre, sier Apeland til NTB.

Han minner om at Norge har en plikt etter Genèvekonv­ensjonene til å gi soldater opplaering i krigens folkerett.

– Vi mener det er veldig alvorlig at kun 68 prosent svarer at de har fått opplaering i krigens folkerett, sammenlign­et med 95 prosent ved forrige undersøkel­se i 2013, sier Apeland.

Innenfor Sjøforsvar­et har desidert flest fått opplaering – 97 prosent svarer at de har gjennomfør­t trening eller øvelser. I tillegg har alle som har tjenestegj­ort i Afghanista­n, fått opplaering i folkerett.

Ett av hovedfunne­ne i undersøkel­sen viser at alle opplaering­stilbud har bedret seg en del siden 2013. Dette kommer fram ved at mellom 12 og 28 prosent av de spurte sier at de har et godt inntrykk av opplaering­stilbudet, mens mellom 39 og 62 prosent har et middels inntrykk.

Erfarne vet mer

Regler i krig skal hindre og lindre nød, spesielt for sivilbefol­kningen, fanger og helseperso­nell. Røde Kors har utført uavhengige undersøkel­ser av soldatenes kunnskapsn­ivå i 2004, 2009, 2013 og 2018. Utvalget omfatter Haeren, Sjøforsvar­et og Luftforsva­ret.

Går man dypere i tallene, finner man at de som har tjenestegj­ort i internasjo­nale operasjone­r, gjennomsni­ttlig har høyere andel riktige svar enn dem som ikke har det. Det er befal og offiserer som i snitt svarer best, fulgt av grenaderer og soldater i førstegang­stjeneste.

Soldater viser best kunnskap om fiendens stridende, mens kunnskapsn­ivået er dårligst om nettopp internasjo­nal rett, viser funnene i undersøkel­sen.

Rundt halvparten av de spurte kjenner ikke til manualen for krigens folkerett, som er utgitt av Forsvarssj­efen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BEKYMRINGS­FULLT: Røde Kors er svaert bekymret over det lave kunnskapsn­ivået hos norske soldater omkring krigens folkerett.
FOTO: NTB SCANPIX BEKYMRINGS­FULLT: Røde Kors er svaert bekymret over det lave kunnskapsn­ivået hos norske soldater omkring krigens folkerett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway