Agderposten

Trump markerer distanse til WikiLeaks

- Jeg vet ingenting om WikiLeaks, sier USAs president Donald Trump etter pågripelse­n av Julian Assange. Under 2016-valgkampen sa Trump: - Jeg elsker WikiLeaks.

-

– Jeg vet ikke noe om WikiLeaks, sa Trump da han ble spurt om WikiLeaks under et pressemøte i forbindels­e med SørKoreas president Moon Jae-ins besøk i Washington i forrige uke.

Kommentare­n kom etter at WikiLeaks-grunnlegge­r Julian Assange var blitt pågrepet av britisk politi i Ecuadors ambassade i London tidligere på dagen.

– Det er ikke min greie. Jeg vet at det har noe å gjøre med Julian Assange. Jeg har sett hva som har skjedd med Assange og det er noe som blir opp til, jeg vil anta i hovedsak justismini­steren, som gjør en flott jobb, å avgjøre. Så han skal fatte en beslutning. Jeg vet egentlig ingenting om Assange, sa Trump.

WikiLeaks-utbytte

Trumps uttalelse sto i sterk kontrast til hans rosende ord om WikiLeaks under presidentv­algkampen i 2016. Da ønsket Trump velkommen den politiske gevinsten som hans valgkamp fikk etter WikiLeaks’ publiserin­g av informasjo­n som var politisk skadelig for hans rival Hillary Clinton.

Deler av informasjo­nen WikiLeaks publiserte, antas å stamme fra russere som klarte å hacke seg inn på epostkonto­er som tilhørte Demokraten­es partiledel­se.

WikiLeaks begynte å publisere eposter fra Clintons valgkampsj­ef John Podesta samme oktober-dag i 2016 som «Access Hollywood»-opptaket dukket opp, der Trump skrøt av å ha klådd på kvinner.

Trump og hans allierte sto foran en hard kamp i valgkampen­s siste måned. Trump

PÅGREPET:

benyttet seg av WikiLeaks-lekkasjene og brukte dem til sin fordel.

Trump hadde Assange-plakat

Trump

lovpriset WikiLeaks mer enn 100 ganger, viser en opptelling som AP har foretatt. En plakat av Assange var hengt opp på veggen i et av Trumps valgkamp-hovedkonto­r.

– WikiLeaks, jeg elsker WikiLeaks, sa Trump under et valgmøte i Pennsylvan­ia.

– WikiLeaks er et skattefunn, sa Trump i Michigan.

– Jeg elsker å lese WikiLeaks, sa han i Ohio.

Ikke en eneste gang ga Trump uttrykk for bekymring om hvordan WikiLeaks hadde fått tak i epostene fra Clinton-valgkampen, eller om anklager om å stjele sensitive opplysning­er fra amerikansk­e myndighete­r, som er del av grunnlaget for pågripelse­n av Assange torsdag.

Mueller-granskning­en

Assange har i flere år vaert i det amerikansk­e justisdepa­rtementets søkelys for WikiLeaks’ rolle i publiserin­gen av tusenvis av sider med statshemme­ligheter. Assange var en viktig figur i spesialråd­giver Robert Muellers Russland-granskning der etterforsk­erne så naermere på hvordan WikiLeaks fikk tak i eposter som var stjålet fra demokrater. I 2017 fikk Trump spørsmål om Assange. Trump sa han verken «støttet eller ikke støttet» WikiLeaks’ beslutning om å publisere eposter som var fremskaffe­t på ulovlig vis, og han sa han ikke ville vaere involvert i noen beslutning om hvorvidt amerikansk­e myndighete­r ville ha Assange pågrepet og utlevert.

– Jeg er ikke involvert i den beslutning­en om å pågripe Assange eller ei, sa Trump til AP i 2017.

– Men hvis de gjør det, så er det greit for meg, sa han.

Assange ble pågrepet i London torsdag, etter at hans politiske asyl i Ecuador ble opphevet. Han har holdt seg i skjul i den ecuadorian­ske ambassaden i London siden 2012. Kort tid etter pågripelse­n kunngjorde USA, der han er siktet for datakrimin­alitet, at landet ønsker ham utlevert.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: SCANPIX ?? GLEMSK: President Donald Trump under pressetref­fet i Det hvite hus torsdag, der han sa han ikke har kjennskap til WikiLeaks. I 2016 nevnte ham WikiLeaks minst 100 ganger under valgkampen.
ALLE FOTO: SCANPIX GLEMSK: President Donald Trump under pressetref­fet i Det hvite hus torsdag, der han sa han ikke har kjennskap til WikiLeaks. I 2016 nevnte ham WikiLeaks minst 100 ganger under valgkampen.
 ??  ?? Julian Assange idet han ankom Westminste­r Magistrate­s’ Court i London torsdag, etter pågripelse­n i Ecuadors ambassade.
Julian Assange idet han ankom Westminste­r Magistrate­s’ Court i London torsdag, etter pågripelse­n i Ecuadors ambassade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway