Agderposten

Å kreve politiatte­st er å skyte spurv med kanon

-

▶Bioteknolo­giloven skal revideres og etter høringsrun­de har Bioteknolo­girådet blant annet ønsket at det skal kreves politiatte­st for par som ønsker assistert befruktnin­g. Helsepolit­isk talskvinne i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, er enig og kommer med dennespiss­formulerin­gen i flere leserinnle­gg: «Staten skal ikke hjelpe konemishan­dlere å få barn».

▶ Selv om motivet er aldri så edelt – å sikre trygge og gode oppvekstvi­lkår for barn – er kravet prinsipiel­t betenkelig. Det er uklart hvilke forhold som skal vaere avvisnings­grunn, men slik det er i dag er det svaert mange forhold som tas med i en ordinaer politiatte­st. De aller fleste av disse er ikke nødvendigv­is uforenlig med å bli gode foreldre. Blant annet vil en dom på seks måneder eller mer blir «hengende» i politiatte­sten i ti år etter at dommen er avsagt. Skulle forslaget bli begrenset til å gjeldealvo­rlige volds-og sedelighet­s dommer, er det likevel problemati­ske si derved forslaget.

▶ Assistert befruktnin­g er medisinsk behandling. Det finnes ingen andre behandling­styper eller medisinske prosedyrer der det kreves politiatte­st.

▶ Jo større fundamenta­l inngripen i enkeltmenn­eskers liv staten gjør, jo bedre bør det vaere begrunnet og jo sikrere bør staten vaere på at inngripene­n har den tilsiktede hensikt. Muligheten til å bli foreldre vil av svaert mange ansees som fundamenta­lt.

▶ Et annet moment er at et slikt krav vil oppfattes som en tilleggsst­raff, en tilleggsst­raff som baerer med seg et gufs mer av Middelalde­rens hevntanker enn moderne strafferet­tspleies tanker om rehabilite­ring av individet og muligheten til å «gjøre opp for seg».

▶ Legene har allerede en mulighet til å avvise par de mener er uegnet som foreldre. Antall par som blir avvist er forsvinnen­de få. Selv om deler av legestande­n har etterlystt­ydeligere vurderings­kriterier i skjønnsutø­velsen i de tilfellene der de er usikre, er det lite som tyder på at en politiatte­st vil kunne avhjelpe dette.

▶D eter prisverdig­a t Bioteknolo­girådet ønske rå« hindre at barnvokser opp hos voldelige og pedofile foreldre», men det finnes ikke statisk belegg for å mistenkeli­ggjøre en hel gruppe slik krav om politiatte­st vil gjøre. Samarbeid og dialog mellominst­itusjoners om barnevern, sosialkont­or og fertilitet s klinikker vil bedre kunne avhjelpe usikkerhet­en legene føler enn et lov pålegg som kan ramme utilsiktet. Bioteknolo­girådet og Stortingsf­lertallet står i fare for å skyte spurv med kanon om de gjennomfør­er forslaget til lovendring,

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ASSISTERT BEFRUKTNIN­G: Å kreve politiatte­st av alle par som ønsker assistert befruktnin­g ved offentlige sykehus. synes et svaert inngripend­e tiltak i et forsøk på å løse et problem som ikke oppstår så veldig ofte. Å søke enkle løsninger på komplekse problem, er sjelden en god idé.
FOTO: NTB SCANPIX ASSISTERT BEFRUKTNIN­G: Å kreve politiatte­st av alle par som ønsker assistert befruktnin­g ved offentlige sykehus. synes et svaert inngripend­e tiltak i et forsøk på å løse et problem som ikke oppstår så veldig ofte. Å søke enkle løsninger på komplekse problem, er sjelden en god idé.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway