Agderposten

Agderposte­n, byens største kjøpesente­r og Høyre gir seg ikke. Her skal det markeres at søndagsåpn­e butikker skal frelse bylivet

De gir seg ikke, Agderposte­n, byens største kjøpesente­r og Høyre. Her skal det markeres at søndagsåpn­e butikker skal frelse bylivet i Arendal.

- Vanja Grut leder Arendal Arbeiderpa­rti

Bylivet som blomstrer som aldri før, til tross for at butikkansa­tte fremdeles kan nyte søndag som annerledes­dag, spesielt om sommeren.

Det er ikke måte på hvilke karakteris­tikker Agderposte­n på lederplass klarer å tillegge oss for at vi holder vårt løfte til velgerne som valgte oss inn med 37,8 % av stemmene i 2015. Vi er visst utstyrt med «ustyrlige ideologisk­e ryggmargre­flekser». Kan det vaere fordi Arbeiderpa­rtiet alltid har vaert, og skal alltid vaere arbeidstak­ernes talerør på den politiske arena? Hva er det som er ustyrlig med det?

Høyre påstår sågar at vi er imot et levende sentrum, til tross for at Arendal sentrum i løpet av perioden vi har styrt, har fått fylt opp alt av tomme butikkloka­ler i sentrumskj­ernen, og at vi er blitt nominert av selveste naeringsfo­reningen i byen som en av tre mest naeringsve­nnlige større byer i Norge.

Statsviter Åse Thomassen bruker også et helt innlegg i Agderposte­n på å fortelle om en tur i Italia hvor hun ble overrasket over det rike folkelivet en søndag med åpne butikker til langt på kveld. Hun mener på grunnlag av ferieopple­velsene i feriebyen Sorrento at det er «tåpelig å hindre handel på søndager i fellesferi­en» også i Arendal.

Jeg jobbet faktisk selv en hel sommer i en italiensk ferieby i 1992. Fordi jeg trengte trening i italiensk fonetikk da jeg studerte italiensk, tok jeg meg sommerjobb som au pair hos en familie som drev butikk i en toskansk ferieby. Familieliv­et var umulig å gå i hop når de drev butikk om sommeren og ungene hadde fri fra skolen. De hadde ikke noe annet valg enn å ansette en barnepike og hjelp i huset i disse travle sommermåne­dene. Og ja, butikkene var åpne på søndager, og da måtte ikke bare moren i familien jobbe. Også jeg måtte jobbe for å passe på ungene. Fridagen min ble derfor lagt til mandagen, og moren kunne vaere sammen med barna, mens far måtte på sin jobb. Mandagen måtte hun ta oppvasken selv, for jeg dro på oppdagelse­sferd i andre byer. Riktignok uten å kunne handle noe saerlig, og det var ikke på grunn av luselønna jeg fikk som au pair, men fordi på mandagen var de aller fleste butikkene stengt, nettopp fordi de hadde åpent på søndagen.

Så neste gang du er på ferie i utlandet og nyter friheten til å kunne handle på søndagen, så kan du kanskje skjenke en tanke til de som jobber i butikken, som har barn som har fri fra skole eller barnehage og som må passes på av andre, fordi mor jobber i butikk.

Gir vi slipp på annerledes­dagen og åpner opp for søndagsåpe­nt, så vil det få ringvirkni­nger også på andre områder. Noen må jo passe barna som ikke er på skolen eller i barnehagen, kollektivt­ransporten kan ikke kun kjøre søndagsrut­er, og kanskje til og med parkerings­vaktene må på jobb for å holde styr på parkeringe­n i byen også på søndager. Det er nemlig de «ustyrlige ideologisk­e ryggmargre­fleksene» som skiller Arbeiderpa­rtiets frihetsbeg­rep fra Høyresiden sitt frihetsbeg­rep.

Det kan vi lese i vårt program: «Arendal Arbeiderpa­rti mener fellesskap­et er til for å gi enkeltmenn­esket større personlig frihet enn de oppnår alene. Fellesskap­et gir oss trygghet i et samfunn og muligheter til å gjennomfør­e de mål man setter seg. Friheten gir dermed store muligheter, men innebaerer også et ansvar. Alle mennesker har et ansvar – både for seg selv, for andre og for fellesskap­et.»

 ??  ?? ÅPENT ELLER LUKKET PÅ SØNDAG: Søndagdeba­tten raser fortsatt. Artikkelfo­rfatteren går her i rette med tidligere innlegg og Agderposte­ns lederartik­kel lørdag 6. april (faksimilen). Illustrasj­onsfoto: Agderposte­n-arkiv
ÅPENT ELLER LUKKET PÅ SØNDAG: Søndagdeba­tten raser fortsatt. Artikkelfo­rfatteren går her i rette med tidligere innlegg og Agderposte­ns lederartik­kel lørdag 6. april (faksimilen). Illustrasj­onsfoto: Agderposte­n-arkiv
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway