Agderposten

Klare for eliteserie i sjakk

Med fem sørlending­er på laget på laget, kvalifiser­te S elska bet for Oslo emigrerte Sør landssjakk­spillere (SOSS) seg nylig for eliteserie­n i sjakk.

- Artikkelen er innsendt av SOSS

Formann i SOSS, Bjarne Zachariass­en, mener det gode sørlandske samhold sikret seieren.

SOSS gjenoppsto på 1990-tallet, med arendalitt­ene Tor Egil Førland, Per Oskar Andersen og Bjarne Zachariass­en som de mest sentrale personer. Etter å ha rekruttert en del gode spillere fra Kristiansa­nd, ble SOSS raskt blant Norges 10–15 beste lag.

Spiller og formann Bjarne Zachariass­en er godt fornøyd eter helgens eliteserie kvalifiser­ing, og forteller at stemningen i laget var toppgjenno­m hele helgen. Gjennom høst og vinter hadde SOSS allerede vunnet regionsser­ie øst:

– Humoren vår er temmelig intern og vi småkrangle­r en del, men vi har det utrolig trivelig og gøy sammen. Det gjør at alle kjemper like hardt og godt. Derfor vinner vi ofte jevne og avgjørende kamper.

SOSS besto i nyere tid mest av folk fra Arendal og Kristiansa­nd. Kristiansa­nderne gjorde som regel de fleste og beste sjakktrekk­ene, mens arendalitt­ene tok seg av det administra­tive.

Dette utmerkede og hyggelige samarbeid har nå pågått i 20 år.

Og etter fire år på nest øverste nivå, er SOSS igjen blant de ti beste i landet.

Dette skyldes også at SOSS etter hvert har åpnet for fri innvandrin­g, først fra naerområde­ne Kragerø og Randaberg, men nå også fra andre deler av landet.

Disse medlemmer får imidlertid alltid en innføring i Sørlandsk kultur og lynne, og laerer raskt at det er enorm forskjell på om noen sier «veldig greit», eller «ganske greit».

Totalt teller SOSS 23 medlemmer. Og målet for neste år er klart:

– Vi kommer gjerne naermest mulig midten av tabellen, forteller Zachariass­en, som denne helg var eneste arendalitt. Men både nevnte Andersen og Førland er sentrale i SOSS, i tillegg til Louis Sit og Jens Chr. Opdahl.

De beste 2–3 lagene i Eliteserie­n satser halvprofes­jonelt, mens resten er en blanding av voksne sjakkelske­re og ambisiøs ungdom. De fleste unge er rekruttert som et resultat av Magnus Carlsens store prestasjon­er. Lagsjakk spilles ved at seks spillere spiller en kamp hver, og så legger man sammen poengene til slutt.

SOSS vant alle sine kamper med knappest mulig margin, altså 3.5-2.5, og endte dermed eliteserie kvalifiser­ingen i Ålesund suverent foran SK96 (Bergen), Ålesund og Narvik. SOSS tok like mange lagpoeng som de tre andre lagene til sammen.

 ??  ?? GLADE: Et fornøyd sjakkselsk­ab etter opprykket til eliteserie­n: Bak f.v.: Pål M. Andreassen, Bjørn Røst, Bjørnar Byklum, Bjarne Zachariass­en, og Bjarte Leer-Helgesen. Foran f.v.: Kjell Børre Grebstad, Nikolai Engedal og Hans K. Harestad.
GLADE: Et fornøyd sjakkselsk­ab etter opprykket til eliteserie­n: Bak f.v.: Pål M. Andreassen, Bjørn Røst, Bjørnar Byklum, Bjarne Zachariass­en, og Bjarte Leer-Helgesen. Foran f.v.: Kjell Børre Grebstad, Nikolai Engedal og Hans K. Harestad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway