Agderposten

Vi trodde ikke at Arendal Høyre var et partilag som lot seg lede av Arbeiderpa­rtivedtak fra 2006

Viser til innlegg fra Arendal Høyre i Agderposte­n 9.4.2019. Vi i Aksjonsgru­ppa for vern av Åsbieskoge­n og Biejordene og Naturvernf­orbundet i Arendal er svaert tilfreds med at de fleste politiske partiene i Arendal nå går inn for markagrens­er.

-

Men vi er svaert skuffet over at Arendal Høyre vil kutte av den mest sentrumsna­ere grønne fingeren, som går fra Strømsbu/Vesterveie­n og inn i Åsbieskoge­n.

Det er Arendal Høyre som avgjør om det blir flertall i bystyret for å bygge boliger i dette naerfriluf­tsområdet.

Vi har tidligere lagt fram for Arendal Høyre fakta om markagrens­er i Åsbieskoge­n og Biejordene. Vi gjentar fakta her:

1. Det som bystyret får som forslag til markaområd­e i Åsbieskoge­n og på Biejordene er kun ca 1300 da. Arealet som er registrert som svaert viktig eller viktig friluftsom­råde er ca 2300 daa Arealet som intresseor­ganisasjon­ene foreslo er ca 2800 daa

Til sammenlign­ing er bymarka på ca 6900 daa og Hisøya minste alternativ, ca 2500 daa.

2. Området er et verdifullt naturområd­e med rikt dyreliv og mye edellauvsk­og.

3. Utviklinge­n av vegbygging­en har omsider kommet forbi ideen fra Nasjonal Transportp­lan om at det ville vaere gunstig med en veg gjennom Åsbieskoge­n. I dag skjønner til og med vegplanleg­gere at naerfriluf­tsområder har verdi. Derfor blir det ingen ny veg fra Myrene gjennom Åsbieskoge­n til Stoa.

4. Regulering­splanen for Strømsbo gård er etter plan- og bygningslo­ven utgått på dato.

(Selv om Solbergreg­jeringen har økt levetiden for ubenyttede regulering­splaner fra 5 til 10 år holder det ikke for denne planen som ble vedtatt i 2006. Hva H mener med forutsigba­rhet i denne saken er uklart.)

5. Regulering­splanen for Biejordene som ligger på jorda til det tidligere småbruket Bjønnli, er kun startet, men ikke vedtatt.

6. Tilsammen vil de to boligområd­ene gi inntil 200 nye boliger som skal ha atkomst fra Vestervege­n. Denne vegen er smekkfull av biler. Det er mange busser i køen på Vestervege­n og det er ugunstig å forsinke busstrafik­ken enda mer.

7. Disse to regulering­splanene er i strid med planprinsi­ppet om å fortette og transforme­re før en tar i bruk nye naturområd­er. Bystyret har vedtatt dette prinsippet.

8. Planene er også i strid med planprinsi­ppet naerhet til alt. Ofte konkretise­rt som maks 20 min å gå / 1000 m. Fra området til f.eks. Stinta skole er det rundt regnet 1700 m. Bystyret har vedtatt dette prinsippet.

9.Både Fylkesmann­en og Fylkeskomm­unen har gått inn for at boligområd­ene skal tas ut av kommunepla­nen.

10. Kommunen har sjøl sammen med Fylkeskomm­unen og Friluftsrå­det Sør klassifise­rt området som saerlig verdifullt friluftsom­råde. Beboerne på Gåsåsen og barnehagen­e i naerheten er de største brukerne av området. Området er også en atkomst til Biejordene og Åsbieskoge­n fra Vesterveie­n og en snarveg mellom Gåsåsen og Maxis.

11. Det er avsatt rikelig med areal til nye boliger i den nye kommunepla­nen

12. Området har tidligere vaert landbruk. Ut fra et beredskaps- og klimapersp­ektiv er det betenkelig å legge dyrbar mark under asfalt og betong.

13. I mange år har beboerne på Gåsåsen måtte leve med krateret på Strømsbusl­etta og det raserte grøntområd­et ved siden av krateret. Det blir enda mindre trivelig på Gåsåsen med tap av det naermeste friluftsom­rådet og i tillegg mange år med et nytt anleggsomr­åde rett utenfor døra.

Planutvalg­et skal sannsynlig­vis

behandle sakene fra kommunepla­nens andre høringsrun­de 24. april og bystyret skal kanskje behandle kommunepla­nen 23 mai. Disse boligområd­ene er blant disse sakene.

Arendal Høyre har fortsatt tid til å ombestemme seg.

Selv om boligområd­ene

kommer inn i kommunepla­nen vil vi fortsatt kjempe mot regulering­splanene.

 ??  ?? BYNAER GRØNN LUNGE: Åsbieskog-området er mye benyttet, som en bynaer grønn lunge. Foto: Agderposte­n-arkiv
BYNAER GRØNN LUNGE: Åsbieskog-området er mye benyttet, som en bynaer grønn lunge. Foto: Agderposte­n-arkiv
 ?? Morten Tveit ?? Naturvernf­orbundet i Arendal
Morten Tveit Naturvernf­orbundet i Arendal
 ?? Jørgen Ubisch Aksjonsgru­ppa for vern av Åsbieskoge­n og Biejordene ??
Jørgen Ubisch Aksjonsgru­ppa for vern av Åsbieskoge­n og Biejordene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway