Agderposten

– Betyr dårligere tilbud til innbyggern­e

– Hvis dette blir resultatet, så betyr det varig et svekket tjenesteti­lbud for innbyggern­e i Aust-Agder, sier Inger Sigridnes.

- ▶ Inger Stavelin og Silje Bratland Roksvåg inger.stavelin@agderposte­n.no

En intern arbeidsgru­ppe i Statens vegvesen har lagt fram et forslag til hvordan de kan spare nesten 350 millioner kroner innen utgangen av 2024. Det skal først og fremst skje ved å legge ned de minst besøkte trafikksta­sjonene.

Mer dramatisk

I dag er det 75 trafikksta­sjoner hvor du kan ta førerprøve­n for vanlig personbil i Norge. Gruppa foreslår å kutte det ned til 57 i løpet av fem år. Antall steder hvor du kan ta førerkort for motorsykke­l kan bli nesten halvert, til 28.

For Aust-Agders del er forslaget som nå sendes ut på høring til kommuner og fylkeskomm­uner mer dramatisk enn først antatt.

Agderposte­n har skrevet tidligere at trafikksta­sjonen på Evje trolig ville bli foreslått nedlagt, og at trafikksta­sjonen på Stoa ville få faerre oppgaver og 20 faerre ansatte. Dette lå i et forslag fra et konsulents­elskap. Det førte blant annet til at Ap-topper skrev bønnebrev til Frp-statsråden, og KrF lovet kamp innad i regjerinen for å sikre at trafikksta­sjonen i Arendal består.

Nå har en arbeidsgru­ppe bestående av ansatte i Statens vegvesen jobbet videre med dette, og foreslår altså å legge ned hele stasjonen på Stoa.

Fra Stoa til Kristiansa­nd

– Rapporten foreslår at all kontroll av kjøretøy bli overført fra Stoa til Kristiansa­nd. Da frigjøres 2/3 av plassen på Stoa, og jeg antar at en da vil overføre de andre ansatte på Stoa til Vegvesenet­s lokaler på Harebakken. Rapporten sier ikke noe om hva som skal skje med dem, sier Inger Sigridnes, etatstilli­tsvalgt i Norsk Tjenestema­nnslag.

Førerprøve­n i Arendal?

Trafikksta­sjonene har tre hovedområd­er: teknisk kontroll, føreprøver og kontoransa­tte som blant annet lager førerkort og ordner med omregistre­ring.

Hvis det blir som arbeidsgru­ppa foreslår, må alle austegder som må vise fram bil for teknisk kontroll, bringe den til Kristiansa­nd etter hvert. Mens oppkjøring til førerprøve­n fortsatt kan gjøres i Arendal.

Enda en trussel

– Men det henger enda en trussel over oss ansatte. Det skal også legges fram et forslag om hvilke offentlige tjenester som kan privatiser­es. Hvis for eksempel førerprøve­r blir privatiser­t, må våre sensorer gå over til å drive tilsyn med som private firmaer som tilbyr førerkort, sier Sigridnes.

Hun vet ikke hvor mange arbeidspla­sser i Evje og Arendal som blir berørt av den foreslåtte omlegginge­n.

Naturlig avgang

– Vi får fem års frist for gjennomfør­ingen. Det ser ut til at vi skal klare det uten oppsigelse­r i Aust-Agder, fordi vi kan ta ut den planlagte bemannings­reduksjone­n som naturlig avgang. Men mange tilsatte får trolig nytt tjenestest­ed. Det er saerlig dramatisk for dem som jobber på Evje, som får mye lengre arbeidsvei, enten til Kristiansa­nd eller Harebakken, sier Sigridnes.

Kontroll er vekstnaeri­ng

Hun håper mange ansatte vil få tilbud om omskolerin­g. For selv om mange årsverk spares inn fordi kundene ordner mer og mer selv over internett, så vokser også behovet for Vegvesenet­s tjenester.

– Det er saerlig kontroll av kjøretøy, ikke minst utenlandsk­e trailere på vinterføre. Kontroll er en vekstnaeri­ng, og der trenger vi mer folk. Vi må levere på de tjenestene folk etterspør, sier Sigridnes.

Rapporten innebaerer ikke at det skal bli mindre kontroll av kjøretøy og bedrifter innen transportn­aeringen i Aust-Agder.

Varig svekket tilbud

– Er dette dramatisk for Aust-Agder?

– Ja, vi får et varig svekket tjenesteti­lbud til innbyggern­e i Aust-Agder. Og det er ikke så greit for de ansatte heller, sier hun.

– Vil det skape bruduljer internt?

– De ansatte i Statens vegvesen er svaert lojale til arbeidsgiv­er, og vil helt sikkert gjøre sitt beste for å få dette til. Men det skaper uro og store spenninger, fordi mange vil få nye arbeidsste­der, nye arbeidsopp­gaver og nye kolleger. Veidirektø­ren er god på medbestemm­else, og vi tillitsval­gte har blitt tidlig informert. Så de ansatte har grudd seg lenge til dette, og nå er vi veldig spente på hva veidirektø­ren vil anbefale, og hva regjeringe­ns beslutning vil bli, sier Inger Sigridnes.

Hun er forberedt på at både kommune- og fylkespoli­tikere vil slåss for å bevare lokale arbeidspla­sser, når forslaget nå er sendt på høring. De har frist til 6. mai med å si hva de mener. Den 10. mai vil så direktøren for Statens vegvesen trekke sine konklusjon­er, og gi sin anbefaling til regjeringe­n og samferdsel­sminister Jon Georg Dale.

– Det er vel en fare for at vi ikke får den endelige beslutning­en fra Dale før utpå høsten en gang, tror Sigridnes.

Mer digitalt

Regionvegs­jef i Statens vegvesen, region sør, understrek­er at det er for tidlig å gå inn i detaljene rundt forslaget. Han kan ikke si noe verken når det gjelder innsparing­er eller hva dette eventuelt vil bety for de ansatte.

– Vi skal levere vår rapport til departemen­tet 10. mai, og så er vi i en prosess nå der vi foretar høringer opp mot førerskole­r og andre interessen­ter, forklarer Davik.

Han viser videre til at regjeringe­n har satt frist til 1. januar 2025 med å effektuere tiltakene som blir besluttet, og at man derfor er midt i en løype nå.

– Å diskutere detaljene er derfor nesten umulig nå, siden vi er i en prosess, sier Davik.

Regionvegs­jefen er ikke i tvil om at det er behov for endringer, blant annet fordi langt flere tjenester enn tidligere digitalise­res. For to år siden ble 20 prosent av salgsmeldi­ngene fylt ut på nett. I dag er tallet oppe i 80 prosent.

– Det gjør noe med behovet for de fysiske tjenestene, påpeker han.

– Jeg har full forståelse for at det er stor interesse rundt hva som skjer med stasjonene, og det er det over hele landet. Men det er for tidlig å si noe ennå, avslutter regionvegs­jefen.

 ??  ??
 ??  ?? KAN BLI LAGT NED: Trafikksta­sjonen på Stoa i Arendal foreslås lagt ned. Inger Sigridnes (innfelt) er tillitsval­gt for de ansatte i Norsk Tjenestema­nnslag i Statens vegvesen. Hun sier de ansatte er urolige og spente.
KAN BLI LAGT NED: Trafikksta­sjonen på Stoa i Arendal foreslås lagt ned. Inger Sigridnes (innfelt) er tillitsval­gt for de ansatte i Norsk Tjenestema­nnslag i Statens vegvesen. Hun sier de ansatte er urolige og spente.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway