Agderposten

Starter utbryterme­nighet etter religiøs uenighet

Religiøs uenighet om kirkelig tilhørighe­t splitter nå den eritreisk ortodokse eksilkirke­n i Arendal. En utbryterme­nighet er under etablering. To menigheter holder nå gudstjenes­ter hver for seg.

- Geir Lid geir@agderposte­n.no

Utbryterne av den etablerte eritreisk ortodokse menigheten, som har holdt sine gudstjenes­ter i kjelleren på Trefoldigh­etskirken, vil ikke lenger tilhøre den ortodokse kirken i Eritrea. Menighetsm­edlemmer bryter nå ut og vil danne en menighet som skal underlegge seg en egyptisk biskop som holder til i Sverige. Bakgrunnen for striden er det som av mange eritreere oppfattes som en politiseri­ng av kirken i Eritrea etter at den ortodokse kirkens patriark Antonius ble arrestert for flere år siden.

En frihetens dag

– Dette er en frihetens dag for meg. Denne gudstjenes­ten var en befrielse, sier eritreeren Finan Trfaselase under et intervju med Agderposte­n etter den første gudstjenes­ten for utbryterme­nigheten; en gudstjenes­te som han selv ledet.

Finan Trfaselase var diakon i den opprinneli­ge menigheten og nestleder i menigheten. Nå er han midlertidi­g leder for utbryterme­nigheten til de nødvendige formalitet­ene er på plass.

Det springende punktet i kirkestrid­en i Arendal er behandling­en som kirkens patriark Antonius har fått av eritreiske myndighete­r. Professor Kjetil Tronvoll, en av landets fremste eksperter på Eritrea, sa i en reportasje­serie i Agderposte­n for noen måneder tilbake følgende:

En delt kirke

– Den eritreisk ortodokse kirken i diaspora er delt i den offentlige kirken som ikke har tatt noe oppgjør med presidente­ns avsettelse av kirkens egen patriark, og en utbryterki­rke som ikke aksepterer den behandling­en det eritreiske regimet ga kirkens egen patriark, som ble satt i husarrest.

Nå tilhører altså arendalitt­en og eritreeren Finan Trfaselase en utbryterki­rke som får stadig flere menigheter i Norge. To utbryterme­nigheter finnes i Rogaland, mens det er en utbryterme­nighet i Oslo. Etter det Agderposte­n forstår, er det prosesser i gang i menigheter andre steder på Sørlandet, også i Aust-Agder, for å bryte med den offentlige eritreiske kirken.

Agderposte­n-intervju

Representa­nter for utbryterme­nigheten i Arendal har forsøkt å få et svar fra den eritreisk ortodokse kirken på om patriarken sitter i husarrest eller ikke, og om han fremdeles er patriark for den eritreisk ortodokse kirken.

– I et intervju med Agderposte­n sa den eritreisk ortodokse kirkens leder i Norge, Estifanos Tewoldbrha­n Zeweld, at Antonius var hans åndelige far og at han selv hadde vaert i Eritrea og ved selvsyn sett at patriarken ikke satt i husarrest. Dette stemte dårlig overens med uttalelser fra en biskop i Eritrea på Norgesbesø­k i fjor, som sa at Antonius satt i husarrest. Biskopen er en overordnet av vår prest Tewoldbrha­n Zeweld, som ikke kommentert­e eller reagerte på denne uttalelsen. Det tolker vi som at Antonius sitter i husarrest, sier Finan Trfaselase, og fortsetter:

Gått seg vill

– Vi kan ikke tilhøre en kirke som aksepterer at dens lovlige patriark er arrestert av myndighete­ne i Eritrea og fratatt sin kirkelige makt. Vi har gått oss vill. Derfor bryter vi ut av den eritreisk ortodokse kirken i Norge ledet av Estifanos Tewoldbrah­n Zeweld. Vi har hatt møter med ham, vi har vaert i møter med representa­nter for den eritreiske kirken på besøk i Norge og med menigheter her i landet som har brutt ut. Informasjo­nen herfra danner vårt beslutning­sgrunnlag.

Estifanos Tewolbrahn Zewel opplyser at han ikke har tid til å snakke med Agderposte­n på grunn av faste.

Prost i Arendal, Jorunn Raddum, sier at Trefoldigh­et menighet ønsker å vaere behjelpeli­g med å legge tilrette for eritreerne­s trosutøvel­se.

- Når det gjelder den kirkelige konflikten som har ført til splittelse, så eier de eritreiske menigheten­e denne konflikten og må selv finne en løsning på den, sier Raddum.

 ??  ??
 ??  ?? HISTORISK GUDSTJENES­TE: Finan Trfaselase, leder her den første gudstjenes­ten for utbryterme­nigheten i kjelleren på Trefoldigh­etskirken i Arendal. – Vi har gått oss vill. Dette er en frihetens dag for meg, sier den midlertidi­ge lederen for utbryterme­nigheten til Agderposte­n.
HISTORISK GUDSTJENES­TE: Finan Trfaselase, leder her den første gudstjenes­ten for utbryterme­nigheten i kjelleren på Trefoldigh­etskirken i Arendal. – Vi har gått oss vill. Dette er en frihetens dag for meg, sier den midlertidi­ge lederen for utbryterme­nigheten til Agderposte­n.
 ?? FOTO: GEIR LID ??
FOTO: GEIR LID

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway