Agderposten

Nå bruker UP hundretuse­ner på helgetille­gg

– ... og drar inn det dobbelte i bøter. I sin siste påske som UP-sjef, håper Øystein Krogstad at han slipper å se førerkort ryke.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Øystein Krogstad naermer seg pensjonsal­der, og går nå inn i sin siste påske som sjef for utryknings­politiet (UP) i Agder og Sør-Øst politidist­rikter.

– Det blir jobb i hele påska, sier han, og lover at noen av de 24 politifolk­ene han rår over, skal vaere ute med laserne sine hver eneste dag. På de viktigste veiene som fører til hytter på fjellet og ved sjøen: E18, riksvei 9 og 41 og fylkesvei 42.

– Hvorfor så aktive i påska? – Fordi trafikken øker veldig i påska, og vi tror vi ville fått en oppblomstr­ing av ulykker hvis vi ikke var der. Vi brenner opp helligdags­godgjøring for flere hundre tusen, men det er det verd. For vi har ingen oppblomstr­ing av ulykker i påska, sier han.

God butikk for staten

– Hvor mye får dere inn i bøter?

– Minst dobbelt så mye som vi får i godtgjørin­g. Over en halv million. Så for staten er dette i alle fall god butikk, sier Krogstad.

– Kan du forutse hvor folk vil miste lappen og få bøter i år?

– Ja, vi skriver ut bøter og tar førerkort over alt der vi er. Selv om vi står og blomstrer noen steder mest for å minne folk på at vi er der og at de må kjøre forsiktig, svarer Krogstad.

UP har dratt inn så mange som 20 førerkort i hans distrikt i løpet av én påske. Mer normalt er det at det ligger mellom 5 og 10, sier han.

Første uten å ta førerkort?

– Skulle jeg ha noe ønske for min tiende og siste påske i UP, måtte det vaere at jeg for første gang skulle oppleve at ingen mister førerkorte­t. Det hadde vaert supert å avslutte sånn, sier Krogstad.

– Tar dere de som ligger under fartsgrens­en også?

– Når vi ser at det kommer en kø, så luker vi ofte ut den første. Og da får vi ofte tommelen opp fra dem som ligger bak. Men først og fremst prøver vi å luke ut de som kjører for fort. De som irriterer seg over folk som kjører for sent, bør heller stoppe på en bensinstas­jon og ta seg en pause, mener Krogstad.

Trafikken øker

– Hvordan har påskeutfar­ten utviklet seg de siste ti årene?

– Påska har vaert mye trafikkert hele tiden. Men for ti år siden dro flere onsdag etter kl. 12. Nå drar flere allerede fredag før palmesønda­g, så trafikken har spredd seg. Men den øker. Folk flytter mer på seg, sier han.

Flere av veiene er også blitt bedre i løpet av denne tiden.

– Bedre veier gir faerre ulykker, og antall ulykker med drepte og alvorlig skadde går kraftig ned. Vi i UP er så frimodige at vi tror at vår tilstedeva­erelse også er med på å få ned ulykkessta­tistikken, sier han.

Og håper folk tar det med ro og koser seg på vei til årets påskeferie. ▶

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? KLAR: UP-sjef Øystein Krogstad har aldri opplevd en påske uten at en eller annen har mistet førerkorte­t i hans distrikt. – Det hadde vaert supert å få oppleve det i år, sier han.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD KLAR: UP-sjef Øystein Krogstad har aldri opplevd en påske uten at en eller annen har mistet førerkorte­t i hans distrikt. – Det hadde vaert supert å få oppleve det i år, sier han.
 ??  ?? BØTER: UPs folk har tenkt å vaere på alle de viktigste veiene og dele ut bøter og inndra førerkort hvis folk kjører for fort.
BØTER: UPs folk har tenkt å vaere på alle de viktigste veiene og dele ut bøter og inndra førerkort hvis folk kjører for fort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway