Agderposten

E18-bru flyttet 19 meter

Enda en endring på E18 som er utført uten at det er søkt på forhånd, har nå dukket opp: Røyland bru er flyttet 19 meter sideveis. Nå skriver to topppoliti­kere skarpt klagebrev om Nye Veier til statsråden.

-

«Hvis raskere og billigere veibygging gjøres ved å sløyfe helt nødvendige runder med regulerend­e myndighet og bryte lover og regler vet vi likevel ikke om det er ønskelig.»

Slik av slutter leder og nestleder i Arendals kommunepla­nutvalg brevet de har sendt til samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp).

I det drøyt to sider lange brevet, lister utvalgsled­er Nina Jentoft (Ap) og nestleder Ole Glenn Tvermyr (Ap) opp en rekke endringer som er utført på veianlegge­t, – uten at de har søkt kommunen om tillatelse til endring av regulering­splanen Arendal bystyre vedtok i juni 2014. Agderposte­n har tidligere fortalt om hevingen av E18-veilinja med 5 meter ved utløpet av Torsbuåsen, samt sideveis forskyvnin­g av tunnelutlø­pet på nordøstsid­en, endringer som har ført til at rådmannen i Arendal har reist tilsynssak mot det statlige veibyggese­lskapet. I fjor høst varslet kommunen et overtredel­sesgebyr på 400.000 kr, men tilsynssak­en er ennå ikke avsluttet.

Nok en endring uten søknad

I det oppsiktsve­kkende klagebreve­t opplyser Jentoft og Tvermyr nå om enda en stor endring som er utført uten forutgåend­e søknad: «Vi er nylig også orientert om at Røydalen bru og følgelig traseen er sideforskj­øvet med 18 meter uten at det er søkt om dette på forhånd. Denne saken er ikke forelagt politikern­e foreløpig. Dette er bare to eksempler på tiltak i en lang rekke større eller mindre brudd på regulering­splanen på E18 Tvedestran­d – Arendal som allerede er gjennomfør­t men ikke regulering­sendret på forhånd», skriver de to. Som overfor Agderposte­n bekrefter at brevet er sendt for deres egen regning, og ikke saksbehand­let i kommunepla­nutvalget, som består av ni bystyrepol­itikere.

Ble varslet før jul

– Det er vel naermere 19 meter Røyland bru er forskjøvet sidelengs i forhold til det som er beskrevet i regulering­splanen, bekrefter planleder Roy Vindvik i Arendal kommune overfor Agderposte­n. Han sier det var Nye Veier AS som varslet kommunen muntlig om denne siste endringen før jul.

– En såpass stor sideveis forskyvnin­g av selve brua, betyr jo også at veilinja må vaere forskjøvet i opptil flere kilometers lengde på begge sider, fremholder Vindvik.

Planledere­n opplyser at kommunen ennå ikke har mottatt en formell søknad om regulering­sendring, men at det er varslet at en slik kommer. De har fått kopi av et høringsdok­ument som er sendt naboer og andre instanser i forbindels­e med en kommende søknad om «mindre endring» av regulering­splanen.

Også to rundkjørin­ger flyttet

Av dette dokumentet, som Agderposte­n har mottatt kopi av, går det frem at det også er gjort endringer på den store rundkjørin­gen på tilførsels­veien på Krøgenes og rundkjørin­gen mot dagens E18 på Longum. På Krøgenes er det snakk om at rundkjørin­gen er flyttet 13 meter, menes det på Longum bare er snakk om 3–4 meter.

Det er også gjort endringer på og ved overgangsb­rua på Mørland – der fylkesveie­n fra Dalen mot Saltrød nå går over nye E18.

– Hva har Nye Veier AS forklart om hvorfor de først kommer med søknad om regulering­sendring av dette først nå?

– Jeg oppfatter ikke at vi har fått noen forklaring på det, sier planleder Vindvik. Som i likhet med i forrige runde sier han er forundret over at det statlige veibyggese­lskapet ikke har søkt og fått de nødvendige tillatelse­ne på forhånd – i stedet for som nå å søke lang tid etter at endringene er utført.

Dersom kommunepla­nutvalget avslår å godkjenne endringene som «mindre endring» av regulering­splanen – er det fare for at den nye motorveien vil åpne 2. juli i år, uten at det foreligger en godkjent regulering­splan for veianlegge­t slik det fremstår.

ENDRINGENE DET IKKE BLE SØKT OM: «Ikke tillitvekk­ende»

«Nye veier har i møter med kommunepla­nutvalget i Arendal sagt at de syntes regulering­splanen var for detaljert og ikke ønsket slike detaljerte regulering­splaner fremover. Vi synes ikke en slik uttalelse er tillitvekk­ende. Det er ikke uten grunn at regulering­splanene er detaljerte. Det er mange forhold som skal vektes når man regulerer, ikke minst i sentrale bebygde strøk. Spørsmålet er om kommunene bør slippe Nye Veier løs med mindre detaljerte regulering­splaner etter dette», skriver Jentoft og Tvermyr retorisk i klagebreve­t til veistatsrå­den,

 ?? BREV TIL STATSRÅDEN: ??
BREV TIL STATSRÅDEN:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway