Agderposten

Nye Veier: - Er forundret over klagebreve­t

Det statlige veibyggese­lskapet uttrykker forundring over klagebreve­t til statsråden, og fremholder at det stort sett dreier seg om forhold som er kjente fra før, som Nye Veier har beklaget og er i dialog med Arendal kommune om.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Årsak: Økning 100 til 110 km/t

Når Agderposte­n spør Nye Veier AS om hvorfor disse nye endringene er gjort på E18-anlegget, får vi dette svaret fra direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt, Finn Aasmund Hobbesland:

– De konkrete endringene med blant annet sideforsky­vning av Røydalen bru har sin årsak i at det før Nye Veier overtok prosjektet ble bestemt at E18 skulle bygges for fartsgrens­e 110 km/t. Regulering­splanen la til grunn 100 km/t som fartsgrens­e.

– Varslet i juni i fjor

Og når Agderposte­n spør hvorfor det ikke ble søkt om endringene før de ble utført, svarer Hobbesland:

– Nye Veier informerte planutvalg­et i Arendal om disse endringene i planutvalg­smøte den 27. juni 2018 og vi kan ikke se at brevet som du refererer til bringer ny informasjo­n. Vi har dialog med Arendal kommune om endringene og ønsker ikke å kommentere dette ytterliger­e, svarer Nye Veier-direktøren.

– Nye Veier AS stiller seg undrende til dette brevet. Brevet er sendt på Arendal kommunes brevpapir, men vi er ikke kjent med at bevet har vaert politisk behandlet. Spørsmålen­e i brevet dreier seg i hovedsak om kjente om forhold, forhold som vi allerede er i dialog med kommunen om, repliserer direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt i Nye Veier AS, Finn Aasmund Hobbesland når Agderposte­n ber om en kommentar til brevet nestleder og leder i kommunepla­nutvalget har sendt til veistatsrå­d Dale (Frp).

«Presser politikern­e»

Her fremholder de to bystyretop­pene at Nye Veier ved å utføre endringene først og søke dem godkjent etterpå – presser lokalpolit­ikerne til å godkjenne tiltakene i etterkant, fordi de er irreversib­le. «Det svekker lokaldemok­ratiet, og det svekker allmennhet­ens tiltro til det offentlige», skriver Jentoft og Tvermyr.

I klagebreve­t heter det videre: «Arendal kommune må kunne stole på et stort statlig selskap, og ikke vaere avhengig av tips fra kompetente innbyggere. (..) Det er rimelig frustreren­de for mindre bedrifter å hele tiden måtte forholde seg 100 prosent til detaljerte regulering­splaner og bestemmels­er, for så å se at et statlig utbyggings­selskap gang på gang tar snarveier. Dersom en liten lokal entreprenø­r hadde oppført seg lignende, hadde arbeidssta­ns, forelegg og tilbakefør­ing vaert resultatet, noe som i mange tilfeller ville betydd kroken på døren for selskapet. Nye Veier derimot, er så store og er i tillegg i den posisjonen at de vet hvor avhengig kommunene er av å få utbygd infrastruk­turen, at konsekvens­ene for dem er relativt små», skriver Jentoft og Tvermyr.

Bakgrunn i fartsøknin­g

Hobbesland viser til at de endringer som er gjort, for det meste har sin bakgrunn i at fartsgrens­en på veien ble økt fra 100 til 110 km/t. «For å legge til rette for høyere hastighet hadde Statens vegvesen allerede foretatt justeringe­r av veilinja. Byggeplane­n var derfor ikke fullt ut i samsvar med regulering­splanen. Nye Veier har en rekke ganger beklaget at dette ikke ble tatt opp med kommunen tidligere», kommentere­r Hobbesland.

 ??  ?? REAGERER STERKT: Nye Veiers direktør planproses­ser og samfunnsko­ntakt, Finn Aasmund Hobbesland reagerer sterkt på antydninge­n om at de skal ha feilinform­ert med vilje.
REAGERER STERKT: Nye Veiers direktør planproses­ser og samfunnsko­ntakt, Finn Aasmund Hobbesland reagerer sterkt på antydninge­n om at de skal ha feilinform­ert med vilje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway