Agderposten

Frankrike får massiv støtte fra hele verden

Frankrike får støtteerkl­aeringer fra hele verden etter brannen i Notre-Damekatedr­alen. Noen åpner også pengesekke­n.

-

Selve bygningsst­rukturen i Paris-katedralen er reddet, men brannen som brøt ut fredag har ført til store ødeleggels­er. Spiret og store deler av taket på bygningen ble slukt av flammene. Nå mottar franskmenn­ene støtteerkl­aeringer fra mektige menn og kvinner verden over.

I en uttalelse via sin pressesjef Alessandro Gisotti sier Pave Frans at han tilbyr sine bønner til franske katolikker og parisere etter den ødeleggend­e brannen.

Leder for den koptiske kirken i Egypt kaller brannen for «et enormt tap for hele menneskehe­ten» og kirken for et av de viktigste monumenten­e i verden.

Sender kollektbøs­sen

Allerede mandag kveld, mens flammene fortsatt herjet på kirketaket, lovet Frankrikes president Emmanuel Macron at katedralen skal gjenoppbyg­ges. Men det vil trolig koste mange milliarder kroner og bli svaert komplisert.

UNESCO har sagt at de vil støtte arbeidet. Tirsdag morgen opplyser Bernard Arnault, sjef for den franske luksusgiga­nten Louis Vuitton Moët Hennessy-gruppen (LVMH), at han har donert et beløp tilsvarend­e 2 milliarder norske kroner til gjenoppbyg­ging av katedralen.

Den franske milliardae­ren François-Henri Pinault har også donert rundt 960 millioner euro til gjenoppbyg­gingen av katedralen, som blant annet er kjent fra Victor Hugos bøker om Ringeren av Notre-Dame.

EU lover støtte

EU-president Donald Tusk oppfordrer alle medlemslan­dene i unionen til å bidra i gjenoppbyg­gingen, og katedralbr­annen var et av hovedtemae­ne da Tusk og EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker tirsdag talte i EU-parlamente­t i Strasbourg.

– I går var en forferdeli­g dag for alle. Europa er ikke likegyldig til Frankrike og Paris. EU-kommisjone­n vil støtte gjenoppbyg­gingsarbei­det. Vi står og vil alltid stå sammen i solidarite­t, sa EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker.

Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag i en melding til Emmanuel Macron at brannen har ført til «sorg i russiske hjerter», og han tilbyr franskmenn­ene hjelp.

– Notre-Dame er et historisk symbol på Frankrike. Det er en uvurderlig skatt i europeisk og verdens kulturarv, og et av de viktigste kristne stedene, heter det i meldingen fra Putin.

Andre profilerte ledere som Angela Merkel, Theresa May og Donald Trump har også vist sin støtte til triste parisere etter branntrage­dien. (NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? KIRKEBRANN: Folk ser på skadene etter brannen i Notre-Dame-katedralen.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX KIRKEBRANN: Folk ser på skadene etter brannen i Notre-Dame-katedralen.
 ??  ?? SØRGER: En kvinne sitter i naerheten av Notre-Dame-katedralen tirsdag formiddag. Mandag kveld svelget en massiv brann store deler av taket og spiret på den ikoniske katedralen.
SØRGER: En kvinne sitter i naerheten av Notre-Dame-katedralen tirsdag formiddag. Mandag kveld svelget en massiv brann store deler av taket og spiret på den ikoniske katedralen.
 ??  ?? MEDFØLELSE: Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag i en melding til Emmanuel Macron at brannen har ført til «sorg i russiske hjerter».
MEDFØLELSE: Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag i en melding til Emmanuel Macron at brannen har ført til «sorg i russiske hjerter».
 ??  ?? BØNN: Pave Frans tilbyr franskmenn sine bønner etter NotreDame-tragedien.
BØNN: Pave Frans tilbyr franskmenn sine bønner etter NotreDame-tragedien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway