Agderposten

Trend bekymrer foreldre: GHB-overdoser på russetreff

Seks personer, hvorav tre russ, ble ifølge informasjo­n gitt til politiet, sendt til akuttmotta­ket etter overdose av det narkotiske stoffet GHB i helgen. Russeforel­dre bekymrer seg over utviklinge­n.

- Marie N. Kalvehagen marie.kalvehagen@agderposte­n.no

Samtlige skal vaere fra Aust-Agder, hvor fire er behandlet ved akuttmotta­ket i Arendal, mens de to andre har fått behandling på akuttmotta­ket i Kristiansa­nd.

– Vi vet at tre av tilfellene er russ, og at de skal ha fått i seg GHB ufrivillig, sier politibetj­ent Fredrik Wilhelm SchulzeKro­gh.

Besvimte

Agderposte­n har pratet med faren til den ene russen som fikk behandling ved akuttmotta­ket i Arendal, men som imidlertid velger å vaere anonym.

– Min datter var på vorspiel før de skulle på vrengefest, men hun kom seg aldri videre. På vei til festen merket hun at hun ble ordentlig dårlig. Det synes hun var rart ettersom hun ikke hadde drukket så mye. Min datter er ikke et utpreget drikkemenn­eske, så når hun sier det tror jeg henne, sier russepappa­en.

Russejente­n ble etter eget initiativ kjørt hjem. Der fant de imidlertid fort ut at hun måtte på sykehus, og valgte derfor å ringe akuttmotta­ket som sendte ambulanse.

– Vi hadde legevakten på telefonen mens ambulansen var på vei. Min datter så rare ting og var veldig dårlig. Men plutselig besvimte hun, det var da de skjønte hvor alvorlig det var, sier han.

Ved lave doser GHB kan virkningen vaere en oppkvikken­de effekt – deretter kan man bli sløv, slapp og likegyldig. GHB er imidlertid uansett vaere svaert farlig, fordi det er liten forskjell mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløs­het, og i verste fall død.

– De første timene på akuttmotta­ket var grusomme, men etter noen timer fikk vi heldigvis beskjed om at hun var utenfor fare, sier han videre.

Dopet av medruss

Schulze-Krogh sa forrige uke til Agderposte­n at han har merket en holdningse­ndring til narkotika blant ungdommen de siste årene.

– I helgen var det medruss, og ikke snakk om eldre personer, som serverte russen med GHB. Det er jo ganske spesielt, sier han.

Også faren til russen Agderposte­n har pratet med, er oppgitt over behandling­en av medruss.

– Jeg forstår ikke hvordan medruss kan gjøre noe sånt. Min datter er dypt skuffet og har fått russetiden ødelagt. Dette var en grusom opplevelse både for henne og for familien, sier russepappa­en.

Bekymret

Politiet har i flere måneder advart mot det farlige narkotiske stoffet, og poengterer at det stadig blir mer GHB i omløp i Arendal og omengn.

– Det kan naermest virke som det dukker opp overalt og i alle slags miljøer. Jeg har blitt sjokkert flere ganger over tilfeller som dukker opp, sier Schulze-Krogh.

I fjor gjorde politiet tidenes største beslag av GHB i Arendal. Politiet beslagla da tolv liter av stoffet, noe som utgjør over 2.000 brukerdose­r. Mannen som ble pågrepet, er nå dømt for forholdet.

Den økende trenden bekymrer flere foreldre.

– Min datter er russ i år, og selv om hun sier at hun ikke har blitt tilbudt GHB, er jeg veldig bekymret for utviklinge­n, sier russepappa Ove Løfstrand.

Vanskelig å oppdage

GHB kan forekomme som en fargeløs, luktfri vaeske med salt smak, men finnes også som pulver og i kapsler. GHB doseres vanligvis i bruskorker og drikkes, men kan også settes intravenøs­t. Stoffet er lett å fremstille og ble første gang fremstilt i 1960.

– Ettersom GHB ligner på vann er det jo enkelt å få det i seg uten at man merker noe. Russen har heldigvis egne drikkeflas­ker som de henger rundt halsen. Jeg har bedt min datter passe ekstra godt på den. Men hun synes selvsagt dette er skummelt selv, sier Løfstrand videre.

Han fortsetter:

– Jeg vil naturligvi­s at hun skal ha det gøy i russetiden, men jeg er samtidig veldig redd for henne. Så jeg håper vi kan få bukt med problemet, sier Løfstrand.

Schulze-Krogh poengterer at det viktigste rådet er god kommunikas­jon.

– Snakk og lytt til ungdommen deres. Samtidig er det viktig å ikke vaere naiv, for selv om russen her stort sett oppfører seg fint, finnes få ungdommer som forteller absolutt alt til sine foreldre.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? BEKYMRET FOR GHB: Politibetj­ent Fredrik Wilhelm Schulze-Krogh mener sex-knutene til Arendals-russen er harmløse, men tror ungdommens holdning til narkotika vil bli en større utfordring i russetiden.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD BEKYMRET FOR GHB: Politibetj­ent Fredrik Wilhelm Schulze-Krogh mener sex-knutene til Arendals-russen er harmløse, men tror ungdommens holdning til narkotika vil bli en større utfordring i russetiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway