Agderposten

Skal lede ni eventyrere over Grønlandsi­sen

Mens resten av familien går i 17. maitog hjemme i Grimstad, skal Finn Oscar Karlsen (37) og svogeren Morten Vadseth bruke hele mai på å lede ni eventyrere over Grønlandsi­sen.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

▶ Guide og familiefar Finn Oscar Karlsen (til høyre) fra Grimstad og svoger Morten Vadseth er klar for å legge 600 km over Grønlandsi­sen for sine føtter – sammen med ni eventyrere.

▶ Planen er å bruke 26 dager, og prisen for opplevelse­n – og slitet – er 85.000 kroner.

Våren på Grønland byr på temperatur­er mellom null og tredve minusgrade­r. Det er i utgangspun­ktet ganske stabilt vaer, og gode muligheter for skikkelig blå himmel og sol. Men turfølget kan fort bli overrasket av både regn, snø og vind som kan gjøre det hele utrivelig i perioder.

– Jeg krysset selv innlandsis­en på Grønland i 2004 med min far og søster, det var en drøm som hadde vokst frem over tid og ble en stor opplevelse. Nå er det tilfeldigh­eter med en guide som ble forhindret fra å gjøre jobben som fører meg dit igjen. Det blir en utfordrend­e og spennende måned, forteller Karlsen.

Lange forberedel­ser

Det er Bergans Adventures som arrangerer turen og har lagt føringene for den 26 dager lange turen fra Kangerluss­uaq i vest til Isortoq i øst. Deltakerne betaler 85.000 kroner hver for turen, pluss klaer, ski og flyreise. Prisen til tross, er det mange ønsker å vaere med på eventyret, som turtøyprod­usentens reiseselsk­ap kaller en minnerik tur du tar med deg resten av livet.

– Det handler om gode forberedel­ser både fysisk, mentalt og på utstyrssid­en. De som er med bør ha minimum et halvt års trening i forkant, gjerne mer og ha den rette innstillin­gen og erfaringen, altså generelt turinteres­sert og kanskje gått litt turer i norsk vinterfjel­l, sier Karlsen.

Turer som dette har selskapet arrangert siden 2009 og gjennom årene skal folk i alder fra 22 til 60 år ha gjennomfør­t. Det anbefales opptrening et helt år i forveien om du bare er i alminnelig god form.

Tung bør

Deltakerne starter med en pulk som veier 70 kilo, med mat, bensin, utstyr og klaer. Alle deltakerne får utlevert en ti siders

liste med ting de må ta med på tur.

– Pulkene er tunge i starten og blir heldigvis lettere etter hvert. Vi haster ikke av gårde og har to treningssa­mlinger før turen, på høsten, hvor vi blant annet trakk bildekk og trente opp mot arbeidskra­vene og en i januar på Finse der vi ble bedre kjent, trente med pulk og trente vinterruti­ner, sier Karlsen.

Tett gjeng

Med en så liten gjeng sammen under krevende forhold, er det viktig å forberede seg på gnisninger som kan komme.

– Det er en veldig fin gjeng vi reiser med, men det er viktig å ha stor takhøyde for diskusjone­r underveis og ta ting som de kommer. En åpen dialog er avgjørende. Når du er mange hundre kilometer fra sivilisasj­onen er gruppedyna­mikken avgjørende, sier turlederen.

Han gleder seg til de 600 kilometern­e, som starter med en oppstignin­g fra 3-400 m over havoverfla­ten, opp til 3.000 meter, før siste bit av turen tar dem ned mot havnivå og helikopter­transport ut igjen. Og han vet at vekta kommer til å vaere en helt annen når han er ferdig med turen, enn da han startet.

Mye mat

– Jeg gikk ned sju-åtte kilo sist gang og forventer det samme nå. Man prøver å ha et kosthold med nok fett og proteiner og karbohydra­ter til at du kommer inn i en baerekraft­ig flyt. Men du går hele dagen i 8–10 timer og det er nesten ikke til å unngå at du går ned en del, sier Finn Oscar Karlsen, som til daglig er selvstendi­g naeringsdr­ivende selger av industriro­botsysteme­r.

 ??  ??
 ??  ?? HVITT OG FINT: Finn Oscar Karlsen (til høyre) gleder seg til å komme tilbake til Grønlandsi­sen. Her fra turen i 2004 sammen med søsteren, Else Christine Nygård.
HVITT OG FINT: Finn Oscar Karlsen (til høyre) gleder seg til å komme tilbake til Grønlandsi­sen. Her fra turen i 2004 sammen med søsteren, Else Christine Nygård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway