Agderposten

Ny NAV-organiseri­ng må ikke svekke naerheten mellom saksbehand­ler og innbygger

-

I en stadig mer digital verden blir endringer i organiseri­ngen av tjenester nødvendig. NAV er viktig for mange når vanskelige situasjone­r oppstår i livet, og saerlig blir tilgjengel­ighet og god kontakt med èn saksbehand­ler viktig for mennesker i vanskelige livssituas­joner.

For selv om stadig flere oppgaver kan løses digitalt, vil fortsatt møtene mellom mennesker vaere nødvendig, og da kreves det naerhet og tilgjengel­ighet.

NAV Agder vil gi flere ressurser og oppgaver ut til kontorene, men det forutsette­r større fagmiljøer og mer samarbeid, og kommunene er utfordret til selv å finne løsninger. Østre Agder har tatt utfordring­en med å se på organiseri­ngen av NAV i vår region. Det er utredet flere alternativ, og NAV – lederne i kommunene utenom Arendal og Grimstad, står samlet om at de vil slå seg sammen som en organisasj­on med en administra­sjon (6K), og beholde kontorene i hver kommune som nå. De samarbeide­r godt i dag og arbeider etter samme metodikk, og dette samarbeide­t kan utvikles under felles ledelse.

Grimstad vil samarbeide med Lillesand og Birkenes, mens Arendal i dette forslaget blir som nå. Behovet for større fagmiljø og mindre sårbarhet ved fravaerer er i dag ikke godt nok ivaretatt. Arendal med sine 45 000 innbyggere og 6K med sine 25 000 blir begge store nok enheter på begge disse områdene, ifølge NAV Agder.

Flere av rådmennene har ytret ønske om et felles kontor i Arendal (7K), og i styremøte i Østre Agder fikk dette forslaget først flertall. Kommunesty­ret i Froland har vaert tydelige på at 6K er det beste for våre innbyggere, og vår utfordring nå til politikern­e i de andre kommunene er hva som tjener deres innbyggere best. Da anbefaler jeg dialog med det lokale NAV kontor før de avgjør saken. Vi har foreslått i styremøtet at vertskonto­ret og dermed administra­sjonen kan legges øst i Agder, noe som vil gi nye arbeidspla­sser.

Hovedgrunn­en for å ikke organisere alle Østre Agder kommuner under ett felles vertskonto­r i Arendal (7 K), er at det blir unødig stort og at arbeidsmet­odikken er så ulik i dag. Arendal har faggrupper innen ulike områder, og en klient må henvises fra en saksbehand­leren til den andre for å komme gjennom med sin sak. Dette er sikkert riktig for Arendal, mens i 6K får hver klient en lokal saksbehand­ler som hjelper gjennom hele prosessen.

Det er utvilsomt at Arendals arbeidsmåt­e innføres for alle ved en sammenslåi­ng, da en NAV organisasj­on nødvendigv­is må arbeide likt. Froland frykter også en gradvis sentralise­ring av arbeidspla­sser og oppgaver ved en samlet og stor enhet, da kommunene ikke råder over statlige arbeidspla­sser.

Jeg vil for øvrig berømme NAV direktøren­e Elisabeth Blørstad og Hilde Høynes for en åpen og aerlig prosess, der kommunene er gitt muligheten til selv å finne en egnet organiseri­ng, med eneste krav å bli større hvis vi skal få økte ressurser. Alle lokale NAV ledere ser behovet for mer samarbeid for å redusere sårbarhete­n og for å møte økt krav til kompetanse, og er derfor positive til ny organiseri­ng. Nå er det opp til kommunesty­rene å velge en løsning som tjener befolkning­en best. Froland følger en entydig anbefaling fra leder og ansatte ved eget NAV kontor – det anbefaler vi politikern­e i de andre Østre Agder kommunene også å gjøre.

 ?? Foto: Agderposte­n-arkiv ?? FORNØYD: Artikkelfo­rfatteren berømmer NAV-direktøren­e Elisabeth Blørstad og Hilde Høynes (bildet) for en åpen og aerlig prosess, der kommunene er gitt muligheten tiil selv å finne en egnet organiseri­ng.
Foto: Agderposte­n-arkiv FORNØYD: Artikkelfo­rfatteren berømmer NAV-direktøren­e Elisabeth Blørstad og Hilde Høynes (bildet) for en åpen og aerlig prosess, der kommunene er gitt muligheten tiil selv å finne en egnet organiseri­ng.
 ??  ?? Ove Gundersen ordfører i Froland (KrF)
Ove Gundersen ordfører i Froland (KrF)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway