Agderposten

Flyktning fra Syria ble skolegeni i Norge

Det er kun fem år siden syriske Mahmoud Rammo som 17 åring flyktet fra Aleppo til Norge. Nå sikter han seg inn på legestudie etter et karakterko­rt det lukter svidd av – inkludert en sekser i norsk muntlig.

- Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

Han har opplevd det meste, 22-åringen fra krigsherje­de Aleppo i Syria. For fem år siden tok han fatt på den lengste reisen i sitt liv.

– Det var en lang vei hvor jeg ble smuglet gjennom mange land, forteller han.

Han endte opp på et mottak i Oslo hvor han for det meste holdt seg innendørs i 3 måneder. – Vi kunne gå ut, men jeg ville ikke. Jeg kjente ikke byen, forteller Rammo.

Deretter gikk turen til Lyngdal, hvor han raskt skjønte hva som var viktigst dersom han skulle lykkes i et helt nytt land.

– Jeg skjønte at jeg måtte laere meg språket så fort som mulig. Derfor brukte jeg mye av tiden de første månedene inne med notatbok og blyant. Men de andre spilte Playstatio­n og så på TV, brukte jeg tid på språket. Det er nøkkelen og gir et godt grunnlag for å følge med på skolen, sier Rammo.

Da eller når?

Etter et par år i Lyngdal ble han flyttet til Tvedestran­d.

– Det er staten som bestemmer hvor vi skal bo, påpeker han.

I Lyngdal hadde han fått råd om å starte på skole til tross for at han ikke hadde noen skolepapir­er fra Syria. Men han visste at han var skarp, og fikk lov til å starte på 9. trinn.

– Da jeg kom til Tvedestran­d avsluttet jeg grunnskole­n på Sam Eyde ...

– Vent litt, du har kontroll på da og når?

– He he, ja, jeg har vel det, svarer han ydmykt.

For grammatikk­en har aldri vaert noe problem for 22-åringen.

– Nei, det er ganske enkelt. Jeg husker jeg fikk en grammatikk­bok som jeg leste noen ganger. Etter det handlet det om å laere seg ordene, sier han.

13 seksere

Tilbake til skolegange­n. Etter grunnskole­n søkte han seg inn på Tvedestran­d og Åmli videregåen­de skole. Der kom han inn og startet på lik linje med sine klassekame­rater.

– I starten var det mest femmere, sier han, nesten skuffet.

Etter å ha blitt vant med at laererne pratet både med dialekt og høyt tempo, kom også toppkarakt­erene. Tre år senere er det nemlig et helt annet tall som florer på karakterko­rtet.

– 13 seksere og 6 femmere. Ingen firere, forteller 22-åringen med et lite smil.

– Og seks på eksamen i norsk muntlig?

– Ja, den var jeg litt imponert over selv. Jeg var veldig stresset, for selv om jeg snakker greit norsk kan det vaere vanskelig å uttrykke seg. Det tar litt lengre tid, og spesielt setningsop­pbygging er vanskelige­re muntlig.

– Men det ble sekser?

– Ja, jeg klarte å svare på spørsmålen­e og sensoren var tydeligvis fornøyd, ler han.

Fikk jobb på Kiwi

Men det er ikke bare karakteren­e som imponerer ved 22-åringen. Når – unnskyld, da – Agderposte­n var på besøk var leilighete­n prikkfri. Han er ferdig på skolen for i år, men det betyr ikke at han ligger på sofaen.

– Det blir mye jobbing, sier han.

Allerede kort tid etter at han kom til Tvedestran­d fikk han muligheten til å jobbe på Kiwi rett ved leilighete­n i sentrum.

Det var først språkpraks­is hvor det viktigste var å laere meg navn på varer, kundebehan­dling og sitte i kassa.

– Så fikk jeg jobb etter det.

– Blir det mye jobbing?

– I snitt kanskje to ganger i uka. På sommeren og i juleferien mye mer.

– Men hvor mye tid går med til skolen?

Medisinstu­die

– Det er egentlig ikke så mye utenom skoletid. Kanskje en time eller to om jeg har lekser eller prøver, sier 22-åringen som erkjenner at han alltid har vaert skoleflink.

Etter tre år i samme by, skal han nok en gang flytte til høsten. Men det er noe som skiller seg fra de tidligere flyttepros­essene: Han flytter akkurat dit han ønsker.

Han har søkt på medisinstu­die i både Oslo, Trondheim og Bergen, men regner med det blir Oslo.

– Jeg flytter i august. Jeg har søkt på studenthyb­el i Oslo, for det er ganske dyrt å bo der hvis man ikke har det.

– Du går en spennende tid i møte?

– Jeg håper det. Det er en lang vei å gå.

Vil besøke familien

Før den tid håper han imidlertid å få besøke familien, foreldre og tre søstre, som fremdeles bor i Syria.

– De har det bra og er trygge. Men jeg savner dem, sier han.

– Det er ikke mulig å besøke dem helt ennå, men jeg drar så raskt jeg får sjansen, avslutter den reflektert­e 22-åringen.

 ??  ??
 ??  ?? VELKOMMEN: Mahmoud Rammo bor sentralt i Tvedestran­d. Han trives veldig godt i byen og roser både menneskene og plassen.
VELKOMMEN: Mahmoud Rammo bor sentralt i Tvedestran­d. Han trives veldig godt i byen og roser både menneskene og plassen.
 ??  ?? FORNØYD: Etter tre år på videregåen­de skole skal Mahmoud Rammo etter altå dømme videre til medisinstu­die. etter tre fine år i Tvedestran­d er han spent på fortsettel­sen.
FORNØYD: Etter tre år på videregåen­de skole skal Mahmoud Rammo etter altå dømme videre til medisinstu­die. etter tre fine år i Tvedestran­d er han spent på fortsettel­sen.
 ?? FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND ??
FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway