Agderposten

Skal gjøre kysten sikrere

For første gang siden sjømerkene kom rundt 1880, blir nå hele lys- og merkesyste­met fornyet og lagt om. Den nye merkingen skal fungere de neste 100 år – minst.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Båtfolket går en sikrere tid i møte. De 140 år gamle sjømerkene er i ferd med å byttes ut langs sørlandsky­sten med lykter som kan sees på god avstand.

▶ Kystverket­s prosjektle­der, Steinar Hansen (lite bilde), er så langt godt fornøyd med resultatet – og responsen.

– Vi må gjøre en god jobb, for det blir lenge til neste gang, humrer Kystverket­s prosjektle­der Steinar Hansen.

Den erfarne båtmannen slet med å finne leia inn Tvedestran­dsfjorden en mørk kveld, og tenke at her må vi finne en merking som fungerer også for fritidsbåt­førerne.

Dermed ble det et pilotprosj­ekt med nye lykter og merking i Tvedestran­d, et system som fikk fullt bifall fra båtfolket.

Etter flere års erfaring derfra, og et mindre prosjekt i Smørsund i Grimstad, går det nå mot helt ny merking helt fra Mandal til Risør. Arbeidet er allerede i gang på strekninge­n fra Mandal mot Kristiansa­nd, og kan nå til Arendal i løpet av neste år.

– Er helt i overkant

– Det er prosjekt som har vokst voldsomt på seg, nå er det helt i overkant av hva vi kan håndtere. Og derfor bruker vi mye tid på planleggin­gen, og vi er svaert åpne for innspill underveis, forteller Hansen.

Og for å gjennomgå alle detaljer sto han, kolleger fra Kystverket, to loser og en forfatter på brua på «Gamle Oksøy», Kystverket­s gamle forsynings­skip som er bevart som museumsski­p i original stand.

Mens skipet gled sakte ut fra Grimstad, gikk diskusjone­n på brua, om lykter og merker. Systemene skal fungere for store cruiseskip og små joller. En kostnadssi­de er det også.

Dessuten ville gjerne forfatter og museumsman­n Jo van der Eynden ha et ord med i laget. Han er blitt pensjonist, og er engasjert av fylkeskomm­unen for å ivareta kulturminn­evernet.

– Sikkerhete­n må ivaretas, men sjømerkene og lyktene er en viktig del av vår historie og mye både kan og bør bevares, sier Eynden, som synes Kystverket er svaert lydhøre og viser god forståelse for verneverdi­ene.

Også havnesjef i Arendal, Rune Hvass, var med på befaringen, og han er svaert fornøyd med det som nå vil komme i farvannet han har ansvar for.

– Dette vil tjene alle brukere av sjøen. Vi skal ha inn cruiseskip og vi har økende trafikk av alle typer skip. Det er betryggend­e at vi nå får en bedre

merking og at sikkerhete­n øker. Men det betyr også mye at sikkerhete­n for fritidsbåt­ene også øker. Nå får vi en merking som også er beregnet for fritidsbåt­flåten, sier Hvass.

Merker på utsiden av Tromøy

Han er også fornøyd med at det nå kommer merking på noen steder på utsiden av Tromøy, og inn til Hovekilen som er mye brukt av fritidsbåt­er.

Etter å ha seilt med Gamle Oksøy over to dager fra Kristiansa­nd til Risør, har Steinar Hansen og kollegene fått gjennomgåt­t og fått innspill på mange detaljer.

Hele planen legges ut på høring i august/september og foruten alle som har kommet med innspill i prosessen, blir det da anledning for alle andre å komme med kommentare­r.

Også han trekker frem at det nye systemet er tilpasset både den profesjone­lle skipsfører og fritidsbåt­føreren, er enklere og intuitivt og vil saerlig gjøre nattseilas­ene tryggere.

 ??  ??
 ??  ?? VIKTIG BEFARING: Disse har befart hele kysten fra Kristiansa­nd til Risør for å finne beste plassering for nye lykter og merker. Fra venstre: Guttorm Tomren, Kystverket, Øyvind Schrøder, Kystverket, Jo van der Eynden, kulturminn­ekonsulent, Leif Andersen, Kystverket, Ruben Iversen, Kystverket og Knut Steffensen, statslos. Helt foran står Kystverket­s prosjekt-leder, Steinar Hansen.
VIKTIG BEFARING: Disse har befart hele kysten fra Kristiansa­nd til Risør for å finne beste plassering for nye lykter og merker. Fra venstre: Guttorm Tomren, Kystverket, Øyvind Schrøder, Kystverket, Jo van der Eynden, kulturminn­ekonsulent, Leif Andersen, Kystverket, Ruben Iversen, Kystverket og Knut Steffensen, statslos. Helt foran står Kystverket­s prosjekt-leder, Steinar Hansen.
 ?? FOTO: LEIF ANDERSEN ?? I MØRKET: I Smørsund i Grimstad er nye lykter satt opp, og slik ser det ut i kveldslyse­t.
FOTO: LEIF ANDERSEN I MØRKET: I Smørsund i Grimstad er nye lykter satt opp, og slik ser det ut i kveldslyse­t.
 ??  ?? NYTT OG GAMMELT: De gamle solide steinvarde­ne skal bevares, men det blir LED-lys og solceller som sørger for å vise leden nå fremover.
NYTT OG GAMMELT: De gamle solide steinvarde­ne skal bevares, men det blir LED-lys og solceller som sørger for å vise leden nå fremover.
 ??  ?? I DAGSLYS: Slik ser lyktene ut i dagslys, de viser godt farleden også da.
I DAGSLYS: Slik ser lyktene ut i dagslys, de viser godt farleden også da.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ??
FOTO: TORE ELLINGSEN
 ??  ?? DISKUTERER LØSNINGER: Leif Andersen (t.v.) Knut Steffensen, Ruben Iversen og Jo van der Eynden har mye å diskutere over kartene.
DISKUTERER LØSNINGER: Leif Andersen (t.v.) Knut Steffensen, Ruben Iversen og Jo van der Eynden har mye å diskutere over kartene.
 ??  ?? FORNØYD: Kystverket er lydhøre, mener Jo van der Eynden.
FORNØYD: Kystverket er lydhøre, mener Jo van der Eynden.
 ??  ?? SIKKERHET: Sikkerhete­n blir bedre, sier havnesjef Rune Hvass.
SIKKERHET: Sikkerhete­n blir bedre, sier havnesjef Rune Hvass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway