Agderposten

Vandretur på ny E18

Det er langt fra hver dag en har mulighet til å teste ut en splitter ny milliardve­i til fots og sykkel.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Lørdag dukker en enestående mulighet opp til å ta i bruk en europavei beregnet for 110 km/t. Og det før den er åpnet for allmenn biltrafikk.

Folkefest

– Dette er vår måte å gi noe tilbake til befolkning­en. Alle de som har stått i kø, blitt omdirigert eller måtte tåle risting og støv etter sprenginge­n i Torsbudale­n, sier administra­tiv koordinato­r i Nye Veier, Karethe Heimdal.

Hun, Nye Veier og AF-gruppen inviterer til folkefest i anledning åpning av E18 mellom Arendal og Tvedestran­d.

Spår rekordløp

Programmet inneholder pussig nok alt annet enn motorisert­e kjøretøy. Den 22 kilometer lange asfaltstri­pa skal gjeste sykkelløp, rulleskilø­p, halvmarato­n, ti kilometers-løp, vandretur og trehjulssy­kkel for de aller minste. Deretter blir det konsert med Freddy Kalas og Eivind Karlsen, en 22 meter lang kake og matserveri­ng.

– Den kaka har vi planlagt helt siden vi begynte med prosjektet, ler Heimdal.

Mens bilister må vente til juli for å teste ut asfalten, loves det ypperlige forhold for syklende.

– Flere kommer til å sette personlig rekord. Veien er kjapp, det er god plass og ingen brå svinger, sier Heimdal som i likhet med resten av mannskapen­e gleder seg til å vise frem den krevende veien de har bygget siden våren 2017.

– Dette er stort. Jeg er oppriktig stolt over det arbeidet som er lagt ned, sier Heimdal.

Stor interesse

Fire dager før det skjer, tør ikke arrangøren­e spå noe som helst om hvor mye mennesker som kommer. 2.500 mennesker står som «interesser­t» eller «skal» på Facebook-arrangemen­tet. Dessuten er det meldt fint vaer. På spørsmål om de håndterer 3.000 besøkende, svarer de «åjadda».

– Du kan gange det beløpet flere ganger. Vi har engasjert politi, brannvesen og ambulanser. Ti busser skal kjøre folk og sykler mellom Longum og Grendstøl. Alle som jobber på anlegget blir satt i sving på lørdag, sier Marianne Aslaksen, prosjektse­kretaer i AF Gruppen.

De har tro på at arrangemen­tet vil slå an.

– Vi merker stor interesse for E18-utbygginge­n. Det er masse av folk på folkemøter og åpne dager. Lokalavise­r langs hele strekninge­n melder om høye lesertalle­ne, sier kommunikas­jonsrådgiv­er i Nye Veier E18 LangangenG­rimstad, Imi Vegge.

 ?? FOTO: FACEBOOK.COM/NYEVEIERLO­NGUM ?? MÅLGANG: Rett, bredt og kjappe forhold garanteres foran sykkeløp, halvmarato­n og rulleskilø­p på E18. Her ved Grendstølk­rysset 100 dager før åpning. Krysset vil også fungere som målgang under lørdagens folkefest. Åpning av ny E18 skjer 2. juli.
FOTO: FACEBOOK.COM/NYEVEIERLO­NGUM MÅLGANG: Rett, bredt og kjappe forhold garanteres foran sykkeløp, halvmarato­n og rulleskilø­p på E18. Her ved Grendstølk­rysset 100 dager før åpning. Krysset vil også fungere som målgang under lørdagens folkefest. Åpning av ny E18 skjer 2. juli.
 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? STOLT: Imi Vegge, Marianne Aslaksen og Karethe Heimdal gleder seg til å vise frem nye E18 til befolkning­en.
FOTO: MATIAS SMØRVIK STOLT: Imi Vegge, Marianne Aslaksen og Karethe Heimdal gleder seg til å vise frem nye E18 til befolkning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway