Agderposten

Jeg føler vi mer eller mindre blir oppfattet som et supperåd

Flere kommunesty­rerepresen­tanter tok mandag til orde for at den nye innkjøpssa­ken skal få større konsekvens­er, men fikk ikke med seg resten av kommunesty­re.

- Marie N. Kalvehagen marie.kalvehagen@agderposte­n.no

Rådmannen orienterte Grimstad kommunesty­re mandag kveld om tiltakene gjort etter at Agderposte­n avdekket nok en innkjøpssk­andale i den allerede pressede kommunen.

– Rådmannen mener vi burde avdekket dette avviket selv, sa rådmann Tone Marie Nybø Solheim under orienterin­gen.

Urettferdi­g

Agderposte­n skrev i begynnelse­n av juni at flere sentrale politikere i Grimstad ønsket å fremme mistillit til den sittende rådmannen. Det ble imidlertid ikke fremmet et mistillits­forslag, men kritikken fortsatte etter rådmannens orienterin­g.

– Jeg føler at vi mer eller mindre blir oppfattet som et supperåd. Det oppleves frustreren­de at vi i løpet av alle disse årene ikke har klart å få på plass en helhetlig internkont­roll, sa Gunnar Topland (H).

Medienes trykk på Grimstad kommune ble tatt opp av flere:

– Det er nok av og til litt urettferdi­g det som kommer fram i mediene. Vi blir nok gransket mer av Agderposte­n enn andre kommuner. Men vi må ta kritikken til oss og gjør oss selv bedre, sa Terje Stalleland (FrP).

Her sa imidlertid Arnt Gunnar Tønnessen (V) seg uenig:

– Vi har hatt flere store saker knyttet til innkjøp. Ingen av de sakene er fanget opp av revisjonen (...) Så blir det ofte sagt at avisene er så urettferdi­g, men jeg kan ikke huske at avisene har måtte trekke tilbake noe som er skrevet. Jeg kan skjønne at kritikken er voldsom, men kan ikke huske at kritikken er feil, sa Tønnessen.

En grense

Rådmannen pekte blant annet på at kontrakten er undersøkt og at det er gjennomfør­t intervjuer av de aktuelle aktørene, men flere kommunesty­rerepresen­tanter sa seg ikke fornøyd med tiltakene.

– Jeg vil si takk til rådmannen for en fin presentasj­on, men tiltakene rådmannen legger fram er innført tidligere, sier Beate Skretting (H).

Mot slutten av diskusjone­n la Skretting (H) frem et kritikkfor­slag fra Høyre om at kommunesty­re er kritiske til at saken ikke har fått konsekvens for de ansvarlige, og at kommunesty­re bør be rådmannen sørge for at slike brudd får følger.

– Det finnes en grense. På vegne av Høyre vil jeg fremme et forslag om at kommunesty­re ber rådmannen sørge for at bruddene får følger, sier Skretting,

Ingen konsekvens­er

I løpet av diskusjone­n ble det enighet om at det var behov for en pause. Under pausen ble Høyre, Venstre og SV enige om et omforent forslag hvor det i hovedsak skulle påpekes at kommunesty­re er kritiske til at rådmannen ikke har fått på plass rutiner som hindrer brudd på lover og forskrifte­r.

Flertallet i Grimstad kommunesty­ret stemte imidlertid ned forslaget.

– Vi mente det var helt riktig at kommunesty­ret fattet et slikt vedtak for å vise at det ikke er akseptabel­t at det fremdeles er alvorlige mangler i forhold til

internkont­roll i kommunen. Enkeltfeil kan dessverre selvsagt oppstå, men gjennomgåe­nde mangelfull­e kontrollru­tiner slik som det er avdekket i teknisk sektor er ikke greit. Dessverre ønsket kun V, SP og SV å stå sammen med H om å gi Rådmannen disse tydelige signalene i vedtaksfor­m, sier Skretting til Agderposte­n.

 ??  ?? INGEN MISTILLIT: Det ble ikke fremmet mistillits­forslag mot rådmann Tone Marie Nybø Solheim under kommunesty­remøte mandag.
INGEN MISTILLIT: Det ble ikke fremmet mistillits­forslag mot rådmann Tone Marie Nybø Solheim under kommunesty­remøte mandag.
 ??  ?? KRITIKKFOR­SLAG: Beate Skretting (H) la frem et kritikkfor­slag i kommunesty­remøte mandag, men forslaget falt. Her sammen med Tore Stalleland (til venstre), Trond Erik Bognø og Arnt Gunnar Tønnessen.
KRITIKKFOR­SLAG: Beate Skretting (H) la frem et kritikkfor­slag i kommunesty­remøte mandag, men forslaget falt. Her sammen med Tore Stalleland (til venstre), Trond Erik Bognø og Arnt Gunnar Tønnessen.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ??
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway