Agderposten

10-åringer på Snapchat kan ikke baere ansvaret for å følge med i timen

-

▶ Nylig etterlyste skuespille­r Ane Dahl Torp et strengere regelverk for bruk av sosiale medier blant barn under 13 år. Skuespille­ren, som blant annet er kjent fra NRKs serie «Heimebane» etterlyser et klarere forbud mot at barn under tenåringsa­lder bruker sosiale medier som Facebook og Snapchat før de er modne nok.

▶ Egentlig skulle et slikt forbud vaert unødvendig å diskutere. For de fleste av disse appene har en aldersgren­se på 13 år. Men det er en aldersgren­se ingen håndhever og som mange foreldre velger å se bort ifra.

▶ I debatter om barn på sosiale medier, sammenlign­es utspill som det Ane Dahl Torp har kommet med, ofte med den «moralske panikken» mange hadde da fargefjern­synet eller for den saks skyld VHS-kassetten ble innført. En slik latterligg­jøring av debatten er en farlig vei å gå. For sosiale medier kan ikke sammenlign­es med video eller farge-TV. Det er etter hvert velkjent hvordan selskapene bak sosiale medier bruker spillteori som utnytter menneskers konkurrans­einstinkt og ønsker om å lykkes, når de utvikler avhengighe­t til det sosiale mediet.

▶ Når det som skal vaere oppegående politikere og forskere går i baret og publiserer på Facebook før de får tenkt seg om, er spørsmålet om barn på 10 år er modne for en slik påvirking et godt spørsmål. Barneombud Inga Bejer Engh er blant dem som mener at et absolutt forbud ikke er veien å gå. Det er ikke vanskelig å gi henne rett i det. For et slikt forbud vil i praksis bli naermest umulig å håndheve. Men spørsmålet bør likevel diskuteres av flere enn Ane Dahl Torp. Det er voksnes ansvar å skjerme barn fra usunn oppførsel i sosiale medier.

▶ Laerere, politikere, psykologer, oppvekstpo­liti og foreldrere­presentant­er har alle deltatt i debatten lenge. En stemme som savnes, tilhører interaksjo­nsdesigner­e og andre utviklere i IT-miljøer. Bortsett fra enkelte varsler har det fra tech-miljøene som utvikler appene vaert stille altfor lenge.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VIKTIG DEBATT: Ane Dahl Torp etterlyser aldersgren­ser på sosiale medier.
FOTO: NTB SCANPIX VIKTIG DEBATT: Ane Dahl Torp etterlyser aldersgren­ser på sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway