Agderposten

Over 2.000 fadderskap i Aust-Agder

- Bente Lier, generalsek­retaer i SOS-barnebyer

90 prosent av barn som har fått støtte gjennom organisasj­onen, skårer høyt i en undersøkel­se om livskvalit­et. Det viser en ny rapport fra SOS-barnebyer.

Det er 70 år siden SOS-barnebyers grunnlegge­r Hermann Gmeiner åpnet den aller første SOS-barnebyen i Østerrike, for barn som hadde mistet foreldrene sine i andre verdenskri­g.

Rapporten dokumenter­er effekten av arbeidet til SOSbarneby­er gjennom 70 år. Den baserer seg på intervjuer med flere tusen tidligere SOS-barn i en rekke land. Resultaten­e er svaert gode og viser at det i hovedsak går bra med barna og ungdommene: Hele 90 prosent av de spurte har trygge familiefor­hold og sosiale nettverk. De har også dekket minst to av tre grunnlegge­nde behov som bolig, mat og helse.

SOS-barnebyer har støttet over fire millioner barn og unge i hele verden, både gjennom å gi barn som trenger det et nytt hjem, men også ved å støtte barn gjennom SOS-familiepro­gram for familier i krise. I dag har vi over 120 000 fadderskap i Norge, over 2 000 av dem i Aust Agder.

James Heckman er nobelprisv­inner i økonomi og kan vise til årelang forskning på tidlig innsats og betydninge­n for samfunnsut­vikling. Han mener det ikke finnes noe annet som er like lønnsomt for samfunnet som å gi barn en trygg oppvekst, som sikrer utdanning, trygghet og helse. I undersøkel­sen har man sett på samfunnsef­fekten av tiltakene. Rapporten viser at for hver euro investert, gir SOSprogram­mene fem euro tilbake til samfunnet.

God omsorg går i arv. På samme måte som studier viser at dårlig omsorg ofte overføres fra én generasjon til den neste.Når vi legger generasjon­seffekten til grunn; at omsorg er blitt overført fra de første barna i 1949 til deres barn og barnebarn, viser estimater at SOS-barnebyer har påvirket 13 millioner foreldebar­n-relasjoner de siste 70 årene.

SOS-barnebyer er svaert takknemlig­e for fadderne og partnerne som har støttet vårt arbeid. Vi har som ambisjon å bidra til god omsorg for enda flere barn gjennom de neste 70 årene og oppfordrer flere gode krefter til å bli med på laget. (Innlegget er forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway