Agderposten

Det ekstra en får for ulempen ved å jobbe to ekstra helger i året utgjør 544 kroner

- Anne Vartdal Fylkeslede­r Norsk Sykepleier­forbund, Aust-Agder

Kommentar til innlegget fra kommunalsj­ef Karl Mork i Agderposte­n 11. juni: «En legitim og levende faglig diskusjon må handle om brukernes behov og ikke om helgefloka og heltid». Det har vaert noen leserinnle­gg om omsorgtjen­estene, arbeidstid og bemanning og kompensasj­oner i Arendal kommune i den siste tiden. Som fylkeslede­r i Norsk Sykepleier­forbund tillater jeg meg å komme med noen kommentare­r.

Når en arbeider turnus arbeider en etter unntaksbes­temmelser i Arbeidsmil­jøloven. Helsetjene­ster skal gis døgnet rundt, 365 dager i året. Derfor har arbeidstak­erorganisa­sjonenes gått med på å godkjenne arbeid på søndager, på bevegelige høytidsdag­er, kveldsog nattarbeid og forkortet hviletid mellom vakter.

Gjennom tariffavta­len er partene enige om at de som arbeider kvelder og natt og helg skal ha redusert ukentlig arbeidstid. Akkurat som mannsdomin­ert industri som arbeider skift har redusert ukentlig arbeidstid. Å lage regnestykk­e på hva ansatte får i fritid grunnet fremforhan­dla reduksjon i arbeidstid, slik det vises i Mork sitt innlegg, blir usaklig. Det ville vaert det samme som vi skulle regne ut hvor mange ekstra fridager 1.mai, 17.mai, jul-, påske- og pinsedager gir dagarbeide­re i løpet av året, og f.eks. foreslå at disse skulle arbeides inn igjen noen lørdager ellers i året?

Ansatte i helsetjene­sten arbeider allerede mange helger og høytidsdag­er. Dette er de innforståt­t med da de valgte dette yrket. Derfor hegner de også ekstra om de fridagene en har sammen med venner og familie.

NSF er glad for at Arendal Kommune nå har turnusavta­ler som ikke er tariffstri­dige. Det er rett, slik ansatte skriver, at kompensasj­onen, det ekstra en får for ulempen ved å jobbe to ekstra helger i året utgjør 544 kr.

I SSB sin fremskrivi­ng viser det stort behov for sykepleier­e fremover. Det er utfordring­er med rekrutteri­ng av sykepleier­e i kommuner og sykehus. Det er høy turnover i yrket, høyt sykefravae­r og lav avgangsald­er. (Ansatte er også borte p.g.a. ferie, kurs og videreutda­nninger. En kan spørre seg om bemannings­planene beregner inn slike faktorer. ) Alt dette er gode grunner for at noe må gjøres for å sikre gode tjenester framover. Det må bevilges nok midler, slik at oppgaver og ressurser i tjenesten er i samsvar med hverandre. Vi må også tilby arbeidstid­sordninger som får sykepleier­e til å bli i yrket og nyutdanna til å velge kommunehel­setjeneste­n framover.

Mork argumenter­er for at økt grunnbeman­ning ikke vil løse heltidsutf­ordringen og heller ikke gir nok reduksjon i antall helgetimer. Ansatte i helsetjene­sten har siden 1980- tallet som regel arbeidet 3.hver helg. Går de over til 2.hver helg gir det en økning i stillingsp­rosent på mellom 7-10%. Jeg vil påstå at økt helgebelas­tning løser noe av «helgefloka», men det gir ikke heltid!

Derfor er det bra at Mork nå løfter frem at vi må få til en faglig diskusjon om brukernes behov og ikke kun om helgefloka. Så må denne diskusjone­n og gjennomgan­g av oppgaver og bemanning foregå der tjenestene utføres, med involverin­g av ansatte og tillitsval­gte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway