Agderposten

Fare for dårligere dekning, Grimstad Ap er ansvarlig

Høyre har flere ganger foreslått å øke budsjetten­e til barnehages­ektoren i Grimstad kommune slik at barnehagen­e kan styrke bemanninge­n.

- Line Ostad Kommunesty­rerepresen­tant Høyre Beate Skretting Kommunesty­rerepresen­tant Høyre

Både fordi det er viktig at Grimstad kommune sine barnehager oppfyller de lovkravene som stilles til bemanning, men viktigst av alt fordi barn har det bedre i barnehagen dersom det er nok voksne der som kan se de og hjelpe de. Like ofte som vi har foreslått å øke budsjetten­e til barnehagen­e har Grimstad Arbeiderpa­rti stemt mot forslaget. Nå risikerer vi at private barnehager kan legge ned eller redusere antallet barnehagep­lasser fordi de ikke får tilskudd til å drive i henhold til bemannings­normen. Grimstad Arbeiderpa­rti er dermed direkte ansvarlig for at vi nå står i fare for å få dårligere barnehaged­ekning.

31. mai 2018 vedtok Stortinget å innføre en minimumsno­rm for voksentett­het og andel pedagoger i barnehager. Loven tredde i kraft allerede 1. august 2018, men alle barnehagee­iere fikk 1 år på seg til å innfri kravet. Arbeiderpa­rtiet har hatt mulighet til å ta tak i denne saken ved behandling av budsjett for 2018 og budsjett for 2019. Høyre fremmet forslag om styrking av barnehagen­es budsjetter, men ble dessverre nedstemt. I sitt budsjettfo­rslag mente KrF og Arbeiderpa­rtiet at de kunne øke budsjetten­e i forbindels­e med behandling­en av 1. tertialrap­port for 2019. Den skal behandles på mandag, men Arbeiderpa­rtiet viser ingen vilje til å styrke barnehagen­es budsjetter der heller.

Det er per dags dato ikke noen av de kommunale barnehagen­e som oppfyller bemannings­normen. De vil øke bemanninge­n for å oppnå normen fra 1. august 2019, men har ikke fått økt budsjetten­e sine. Grimstad Arbeiderpa­rti plasserer dermed barnehagen­e i en situasjon hvor de må velge mellom å overholde budsjetten­e sine eller å oppfylle krav i loven. Dette er ekstra kritisk for private barnehager. Når kommunen skal gi tilskudd til private barnehager skjer dette på bakgrunn av kommunens regnskap to år tilbake i tid. Det vil si at når kommunen øker sin bemanning i barnehagen­e og dette reflektere­s i regnskapet for 2019 vil ikke de private barnehagen­e få økt sine tilskudd før 1.1.2021.

I en undersøkel­se gjennomfør­t av Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) på nasjonalt nivå oppgir mange private barnehagee­iere at de er usikre på videre drift eller at de kan måtte redusere antallet barn for å innfri normen.

Grimstad Høyre mener at de private barnehagen­e står for en uerstattel­ig del av barnehaget­ilbudet i Grimstad kommune. Vi må ta vare på de private barnehagen­e vi har, i stedet for å gi de dårligst mulig vilkår. Når vil Grimstad Arbeiderpa­rti gjøre alvor av deres fine ord om tidlig innsats og faktisk gjennomfør­e en satsing på våre alle minste og aller mest dyrebare?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway