Agderposten

Øker tilskuddet med 3,5 mill.

Fylkesting­et i AustAgder besluttet i går å gi pengene som sikrer den planlagte kunstsiloe­n i Kristiansa­nd.

- ▶ Marie N. Kalvehagen marie.kalvehagen@agderposte­n.no

Det ble et flertall i Aust-Agder fylkesting for å øke driftstils­kuddet fra 3,9 til 7,4 millioner kroner, samlet fra Agder fylkeskomm­une.

Ikke uten diskusjon

Dersom Vest-Agder fylkesting og Kristiansa­nd kommune også beslutter å øke driftstils­kuddet, åpner det for 100 millioner kroner fra kulturstif­telsen Cultiva. Cultiva har nemlig satt det som krav for sin bevilgning.

Men avgjørelse­n gikk ikke smertefrit­t for seg. Hele 13 av 34 representa­nter tegnet seg på talerliste­n da Aust-Agder fylkesting åpnet for diskusjone­n.

– Det er på tide å gjøre forsamling­en oppmerksom på at det er en privat virksomhet som skal bygge et bygg til flere millioner. For pengene kunne vi bygd en garasje til hvert av de kunstverke­ne. På toppen av alt dette skal direktøren ha tre millioner i lønn, sier Anders Kylland (Frp) og poengterer at han vil stemme nei til det økte driftstils­kuddet.

– Med kunstsiloe­n får Sørlandet en svaert sentral rolle i kunstbilde­t nasjonalt. Å realisere kunstsiloe­n er å investere i fremtiden. Venstre er sikre på at det blir menneskeli­ge gevinster for både små og store. Vi ønsker å lykkes med et så stort prosjekt for hele landsdelen, sier Petter Toldnaes (V).

Sentrum mot distrikten­e

Diskusjone­n utviklet seg fort til å bli en diskusjon om sentralise­ring av kunstmidle­ne.

– Dette spørsmålet er ikke ja eller nei til kunst. Det er et spørsmål om hvem som skal betale driften. Den siloen som ligger i Kristiansa­nd skulle vaert brukt til korn, men det skal jeg ikke ta opp i dag. Jeg kommer til å stemme mot, fordi dette er en betydelig sentralise­ring av kulturmidl­ene, sier Oddbjørn Kylland (Sp).

To tilleggsfo­rslag

Men Senterpart­iets Agder-delegasjon var ikke helt samstemte. Knut A. Austad (Sp) gikk inn for å øke tilskuddet til kunstsiloe­n. Men han fremmet samtidig et forslag som forutsette­r at det gis en tilsvarend­e økning til frivillig arbeid og kulturtilb­ud i andre deler av Agder. Også dette forslaget ble vedtatt.

– Det er selvsagt alltid usikkerhet med alle store prosjekter. Men her er det gjort et godt grunnlagsa­rbeid for de muligheter som ligger til grunn for å finansiere dette, sier Austad.

– Spørsmålet er om vi har fått for mye penger i fylkeskomm­unen når vi skal bruke så mye penger på ett bygg, eller har vi for lite kunnskap på området. Her må det tas en skikkelig beslutning. Så kan vi heller bruke kulturmidl­ene mer i distrikten­e, sier Anders Kylland (Frp).

Kylland fremmet deretter et forslag om at saken oversendes fellesnemn­da til endelig behandling. Det ble ikke flertall for dette forslaget.

– Jeg skal selvsagt respektere det, men det blir dyrt og vil få store konsekvens­er for distrikten­e i mange år framover. De kunne jo bygd et nytt museum for det økte tilskuddet, sier Kylland til Agderposte­n etter diskusjone­n.

Inhabil

Fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) ble vurdert inhabil i saken. Frem til april i fjor var hun styremedle­m i SKMU, og var ikke med på behandling­en av saken i fylkesting­et i februar det året. Hun viste til at selv om hun ikke har vaert med i styret på over et år, har hun vaert med som styremedle­m i tidligere behandling­er av saken.

Selve bygget er kostnadsbe­regnet til 610 millioner kroner. Pengene skal vaere på plass etter at Cultiva sier ja til å gi 100 millioner.

 ??  ?? FYLKESTING­SMØTE: Det oppsto debatt om økt bevilgning til kunstsiloe­n. FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
FYLKESTING­SMØTE: Det oppsto debatt om økt bevilgning til kunstsiloe­n. FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? KUNSTSILOD­EBATT: Aust-Agder fylkesting sier ja til å øke bevilgning­en til kunstsiloe­n.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN KUNSTSILOD­EBATT: Aust-Agder fylkesting sier ja til å øke bevilgning­en til kunstsiloe­n.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? TILHENGER: Petter Toldnaes (V) var tydelig positiv til økt bevilgning.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN TILHENGER: Petter Toldnaes (V) var tydelig positiv til økt bevilgning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway