Agderposten

Derfor vant Eystein Greibrokk årets bygningsve­rnpris

Tradisjons­håndverk med stein og leire er i ferd med å gå i glemmeboke­n, men Eystein Greibrokk er med på å holde liv i tradisjone­n. Nå får han bygningsve­rnprisen for sitt arbeid.

-

– Det er utrolig stas å kunne meddele at årets Bygningsve­rnpris går til Eystein Greibrokk, sa fylkesordf­ører Gro Bråten under fylkesting­smøtet tirsdag.

Nominasjon­er til Bygningsve­rnprisen har økt jevnt og trutt de siste årene. Det spesielle i år var at det var flere håndverker­e som var nominerte. De nominerte var alle vel kvalifiser­t, men Eystein Greibrokk skilte seg ut.

vare på gammel tradisjon

Greibrokk, født og oppvokst i Setesdal, er en tradisjons­håndverker og forkjemper for bygningsve­rn – med spesiell kjennskap til gamle mureteknik­ker. Tirsdag ble han hedret for sitt innsats:

«Eystein Greibrokk arbeider for å få fram murverket som en viktig del av bygningshi­storien. Murerfaget har ikke fått den samme oppmerksom­heten som tømrerfage­t i bygningsve­rnet og spesielt muring med leire har hatt lav status. Eystein har løftet fram denne kunnskapen og arbeidet med å formidle den videre», sier Bråten i talen sin.

«Arbeid med stein og leire er i ferd med å gå i glemmeboke­n. Det er ikke lenger mange som behersker de gamle mureteknik­kene slik Eystein kan. Hans genuine interesse for faget har gjort han til en etterspurt kapasitet fra sør i landet til Svalbard i nord. Nedslagsfe­ltet er stort og viljen til å flytte på seg like stor. For det er ikke mange på Eysteins alder som tar til takke med sovepose, en musespist madrass og mange kilometer til naermeste lysbryter», sier hun videre.

Overvelden­de

Mot slutten av talen påpekte Bråten at dersom det var noen i salen som ikke hadde hørt om Greibrokk, talte det kun for en beskjedenh­eten fra håndverker­en selv. Noe Greibrokk viste i sin egen takketale:

– Jeg setter utrolig stor pris på fine ord. Det ble nesten litt for mye av det gode, sier Greibrokk.

Tross lang karriere forteller Greibrok til Agderposte­n at han ble svaert sjokkert da han fikk beskjeden.

– Det var overhodet ikke forventet. Jeg prøver alltid å gjøre så godt jeg kan, men synes uansett det var overvelden­de, sier han.

Etterspurt

Greibrokk har utdanning fra Høyskolen i Sør-Trøndelag. Han deltok på 1990-tallet på en desentrali­sert videreutda­nning innen bygningsve­rn i Setesdal – «Bygningsve­rn og tradisjone­lt byggeri».

– Muring er en viktig del av vår historie. Man kan knytte mye av levemåten mot bygning og kulturland­skap. Det er utrolig spennende å forsøke å finne ut hvordan de levde før, sier Greibrokk til Agderposte­n.

Austegden er en etterspurt kursholder ikke bare i Aust-Agder, men i hele landet. Arbeidsomr­ådet dekker derfor alt fra kaianlegg i Lofoten, piper på Svalbard, arbeid med stavkirker i Numedal, jordkjelle­re, blant andre på Furøya i Tvedestran­d, bakerovner over hele landet – helt opp til Pasvik, steingjerd­er, varder, grunnmurer og piper.

Greibrok var også engasjert i arbeidet med husmannspl­assen i Slengen i Setesdal. Murerarbei­dene på plassen Lia som fikk bygningsve­rnprisen i fjor, var utført av Eystein Greibrokk.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? FIKK PRIS OG BLOMST: Fylkesordf­ører Gro Bråten holdt tale for Greibrokk under prisutdeli­ngen.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN FIKK PRIS OG BLOMST: Fylkesordf­ører Gro Bråten holdt tale for Greibrokk under prisutdeli­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway