Agderposten

Trafikken på gamle E18 skjøt til vaers da bommen på den nye veien åpnet

Da innkreving­en av bompenger startet på nye E18 mellom Tvedestran­d og Arendal, økte trafikken på gamle E18 kraftig igjen.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Søndag 1. september ble bommene «skrudd på» nye E18 etter to måneder med gratis passeringe­r takket vaere en teknisk feil og utstyrsman­gel. Det fikk umiddelbar­e følger på den gamle E18 strekninge­n.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så ille igjen. Det er først og fremst morgen og ettermidda­g når folk pendler til og fra jobb at det merkes. Da er det sikkert tigangen så mye trafikk som det vi hadde før bommene ble skrudd på, sier Austre Moland-boer og fylkesting­smedlem for Venstre, Jan Kløvstad.

Han ba om trafikktel­linger fra veiene, og fikk beviset på at følelsen stemte.

Frykter nye ulykker

I to måneder hadde beboerne langs den gamle E18 kunnet nyte en vei med mindre trafikk og ingen bekymring for når neste ambulanse skulle suse forbi på vei til en ulykke.

Grunnen til at den nye E18 ble presset gjennom og prioritert, var et svaert stort antall både mindre og mer alvorlige ulykker langs veistrekke­t med sine 147 inn- og utkjøringe­r.

Men nå er frykten tilbake.

– I min naivitet trodde jeg fordelen med en møtefri og tryggere vei uten masse sideveier skulle vise seg som en så stor fordel at folk kjørte der, sier Kløvstad. Nå setter han sin lit til at en etter hvert ny busstermin­al på Grenstøl og dermed et sterkt bedret busstilbud vil få flere til å la bilen stå.

Den økte trafikken er kraftigst mens bussene går hver halvtime.

Busstoppen­e på Grenstøl og Longumkrys­set skal vaere ferdig 16. september.

Pengene snakker

I dag koster det totalt 44 kroner å passere de to bomstasjon­ene på Mørland og Stølen dersom man ikke har bombrikke, og 35,20 kroner med brikke. Den prisen skal reduseres en gang innen nyttår til 35 kroner dersom man ikke har brikke og 28 kroner med brikke. Satt opp mot det, er bussprisen på 920 kroner for et månedskort.

Kløvstad er heller ikke den eneste som har merket seg den igjen økte trafikken.

Frps ordførerka­ndidat i Arendal, Anders Kylland, bor også tett på gamle E18.

Det er ikke tvil om at trafikken har økt. Det selvfølgel­ig lokaltrafi­kk fra Vegårshei, Holt og Austre Moland, men økningen tilsier at det er kommet til ytterliger­e trafikk som siden 2. juli har benyttet ny vei. Når jeg til og med ser vogntog på gamle veien, så er jeg ikke i tvil om vi nå har en trafikklek­kasje fra E18. Det skyldes selvfølgel­ig bompengene, fortalte han til Agderposte­n i helgen. ▶

 ??  ??
 ??  ?? TRAFIKKØKN­ING: Den innfelte grafen viser den økte trafikkmen­gden fra uken før bomåpning til innføring av bompenger på gamle E18.
TRAFIKKØKN­ING: Den innfelte grafen viser den økte trafikkmen­gden fra uken før bomåpning til innføring av bompenger på gamle E18.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway