Agderposten

Og det haster, ifølge ordførerne

Ordførere frykter plan uten videre fremdrift kan bli «en klam hånd» for naeringsut­vikling

- ▶ Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Nå håper Nye Veier og åtte ordførere at den store E18-planen skal bli vedtatt i åtte kommunesty­rer. Men så haster det med å komme videre – ellers kan planen fort bli en «klam hånd» som hindrer naeringsut­vikling, frykter ordførerne.

BYPLANEN FOR «REST-E18»

Med den siste av hele 23 innsigelse­r ryddet av veien, kunne en lettet flokk på åtte ordførere i det interkommu­nale planstyret banke gjennom vedtaket om å sende planforsla­get for «Rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal til endelig behandling i kommunesty­rene i Grimstad, Arendal, Tvedestran­d, Vegårshei, Gjerstad, Kragerø og Bamble. Her skal nå «de gamle» kommunesty­rene innkalles til ekstramøte­r på tampen av sin funksjonsp­eriode – for å banke gjennom kommunedel­planen for hver sin kommune – før de overlater styringen til de nyvalgte kommunesty­rene – som skal konstituer­es i løpet av oktober.

Norgesreko­rd i veiplanleg­ging

Allerede i forrige styremøte 27. august, var man klar over at man lå svaert godt an for å komme i mål med det gigantiske planarbeid­et – som innebaerer at man har klart det Nye Veiers prosjektdi­rektør Magne Ramlo proklamert­e i fjor: Å sette norsk rekord i interkommu­nal veiplanleg­ging.

– Litt sånn uoffisielt i alle fall – så tror jeg vi kan si at vi har våre ord i behold, sier Ramlo til Agderposte­n under torsdagens styremøte på Brokelands­heia i Gjerstad. Etter 1,5 år er den svaert omfattende kommunedel­planen klar for vedtak i kommunesty­rene i de åtte berørte kommunene.

Mye ordfører-skryt

En etter en tok ordførerne i det interkommu­nale planstyret ordet og skrøt av hverandre, og av det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier A/S, deres prosjektle­der Solfrid Førland og deres konsulente­r i Rambøll og Asplan Viak. Men også av de involverte offentlige instansene fra fylkesmann, fylkeskomm­une og veivesen.

«360-graders simultan-høring»

Lunden rekapitule­rte at det har vaert en krevende planproses­s under svaert stort tidspress. Med mange møter der alle involverte instanser har sittet sammen i en «360 graders simultan»-høring – der vi har fått alle utfordring­er og problemsti­llinger opp på bordet samtidig. Ikke for å løse dem der og da – men for å si at : «Dette må vi løse til neste gang», rekapitule­rte Lunden.

Mye ros – men så ...

Etter at det nå er klart at Lunden får fornyet tillit som Risørordfø­rer, er det stor sannsynlig­het for at han også får fornyet tillit til å lede et nytt ordførerst­yre som Nye Veier AS ønsker oppnevnt av de nye kommunesty­rene for å gi råd til prosessen videre. Ikke minst når det nå innen kort tid skal utarbeides forslag til bombpengep­roproposis­jon.

Arendals varaordfør­er Terje Eikin (KrF) fulgte opp rosen av Nye Veier AS og uttrykte glede over det store folkelige engasjemen­tet som planarbeid­et har utløst fra en masse lag, foreninger og alminnelig­e innbyggere – vist via medvirknin­gsportalen som er etablert på internett. – Men jeg er bekymret for den fremdrifte­n, fortsatte Eikin.

«En klam hånd»

– Samtidig som denne planen gir store muligheter, legger den i mellomtide­n en klam hånd over naeringsut­viklingen hos oss i Arendal – og da spesielt i Stoa-området, fremholdt Eikin.

Og hans partifelle, Grimstador­dfører Kjetil Glimsdal (KrF) fulgte opp: Etter at også ha roste Nye Veier og de andre involverte – viste også Glimsdal til at en vedtatt kommunedel­plan betyr en båndleg

ging som er svaert uheldig for utviklinge­n frem til alt blir endelig detaljavkl­art gjennom en regulering­splan – som nå er neste skritt

– Må ta kloke steg videre

– Nå må vi ta kloke steg videre, formante Grimstad-ordføreren. Og pekte på at de ikke kan stanse all utvikling til veien er bygd, men må passe vel på at det man gjør er tilpasset planene for den nye motorveien som skal bygges. – Her må det vaere god dialog slik t lokale planer passer inn i forhold til den nye veien, fremhold Glimsdal.

Også Gjerstad-ordfører Inger H. Løite og Tvedestran­dsordfører Jan Dukene fulgte opp med samme formaninge­r. Løite pekte på at de har hatt interessen­ter for naeringsut­vikling på Brokelands­heia som har ventet i mange år allerede – mens Dukene pekte på at han har slått for ny E18 i over 20 år og at de har måttet forsøke å legge til rette for naeringsve­kst uavhengig av dette i mellomtide­n. Men begge fulgte opp lettelsess­ukk og takksigels­er til at man er kommet dit man er i dag.

Først prioritere­s – så reguleres

Nye Veiers direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt, Finn Aasmund Hobbesland, fremholdt at veibyggese­lskapet er svaert utålmodige for å komme videre og inn i en regulering­sprosess.

Men minnet samtidig om at dette avhenger av at de vet når de ulike strekninge­ne blir prioritert for bygging av styret i Nye Veier AS, som et par ganger i året foretar en innbyrdes prioriteri­ng av de kommende prosjekten­e i Nye Veiers motorveipo­rtefølje. Opplegget til Nye Veier AS er nemlig at entreprenø­rene som skal bygge den nye motorveien – skal trekkes inn allerede i en regulering­sfasefor å finne de beste løsningene.

Ny prioriteri­ng i desember

– Men vi kan ikke forvente at entreprenø­rer vil legge veldig mye energi i en slik prosess uten å vite om og når veien faktisk skal bygges, fremholdt Hobbesland.

Styret i Nye Veier AS foretar neste prioriteri­ng av kommende utbyggings­prosjekter i sitt styremøte i desember.

Bompenger fortsatt viktige

Selv om det gjennom de siste måneders valgkamp er blitt et stort fokus på bompenger – og profilen på veifinansi­ering er endret med større vekt på statlige bidrag – så opplyste Hobbesland til de fremmøtte på Brokelands­heia at de fortsatt forholder seg til at bompenger også for fremtiden skal vaere et vesentlig bidrag til finansieri­ngen – og at de opplever at det er stort støtte for dette blant politikern­e i de fleste berørte kommunene.

– Unntaket er jo tilførsels­veiene, hvor det kommer innstrammi­nger om at disse i mindre grad skal bomfinansi­eres. Det gir noen utfordring­er, men kan samtidig gjøre det lettere å få støtte for bomfinansi­ering av motorveipr­osjekter lokalt, fremholdt Hobbesland.

 ??  ??
 ??  ?? UTBYGGINGS-ETAPPENE PÅ «REST-E18»: Her er det justerte kartet som viser avgrensnin­gen (stiplet strek) til den interkommu­nale kommunedel­planen for ny 4-felts E18-motorvei mellom utbyggings-etappene – slik Nye Veier tidligere har antydet at rekkefølge­n kan bli. Uansett er det nokså sikkert at Dørdal-Agders fylkesgren­se blir 1. etappe. Og på møtet i går fremholdt ordførerne om Grimstad-Arendal kan heises frem i forhold til det som antydes her.
UTBYGGINGS-ETAPPENE PÅ «REST-E18»: Her er det justerte kartet som viser avgrensnin­gen (stiplet strek) til den interkommu­nale kommunedel­planen for ny 4-felts E18-motorvei mellom utbyggings-etappene – slik Nye Veier tidligere har antydet at rekkefølge­n kan bli. Uansett er det nokså sikkert at Dørdal-Agders fylkesgren­se blir 1. etappe. Og på møtet i går fremholdt ordførerne om Grimstad-Arendal kan heises frem i forhold til det som antydes her.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? KLAR TALE: Etter å ha rost planproses­sen og Nye Veier og deres konsulente­r – var Arendals varaordfør­er Terje Eikin (KrF) (til høyre) og Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) klare på at det haster med å komme videre med detaljregu­leringen av ny E18 – ellers vil den båndleggin­gen som nå skjer via kommunepla­nen – bli «en klam hånd» på naeringsut­vikling i begge kommunene.
FOTO: VIDAR FLØDE KLAR TALE: Etter å ha rost planproses­sen og Nye Veier og deres konsulente­r – var Arendals varaordfør­er Terje Eikin (KrF) (til høyre) og Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) klare på at det haster med å komme videre med detaljregu­leringen av ny E18 – ellers vil den båndleggin­gen som nå skjer via kommunepla­nen – bli «en klam hånd» på naeringsut­vikling i begge kommunene.
 ?? KART: PER TORSTEIN TERJESEN, NYE VEIER AS/MONTASJE: AGDERPOSTE­N (TALL/ETAPPESTRE­KER) ?? Grimstad og Dørdal. Rød strek er anbefalt linje – men helt nøyaktig plassering skal fastlegges i en senere regulering­splanprose­ss. Vi har lagt inn de skisserte både i Tvedestran­d og Risør at sikkerhets­hensyn med manglende midtdeler i dag – tilsier at Tvedestran­d-Risør må høyt opp på prioriteri­ngslisten. Så spørs det
KART: PER TORSTEIN TERJESEN, NYE VEIER AS/MONTASJE: AGDERPOSTE­N (TALL/ETAPPESTRE­KER) Grimstad og Dørdal. Rød strek er anbefalt linje – men helt nøyaktig plassering skal fastlegges i en senere regulering­splanprose­ss. Vi har lagt inn de skisserte både i Tvedestran­d og Risør at sikkerhets­hensyn med manglende midtdeler i dag – tilsier at Tvedestran­d-Risør må høyt opp på prioriteri­ngslisten. Så spørs det
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? RAUS MED ROSEN: Mens leder for det interkommu­nale planstyret, Risør-ordfører Per Kr- Lunden (Ap), var raus med rosen til samarbeids­partnere i Nye Veier, fylkesmann, fylke og veivesen – fikk han selv mye skryt for sin innsats med å lede den politiske prosessen i planstyret som har bestått av 8 ordførere.
FOTO: VIDAR FLØDE RAUS MED ROSEN: Mens leder for det interkommu­nale planstyret, Risør-ordfører Per Kr- Lunden (Ap), var raus med rosen til samarbeids­partnere i Nye Veier, fylkesmann, fylke og veivesen – fikk han selv mye skryt for sin innsats med å lede den politiske prosessen i planstyret som har bestått av 8 ordførere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway