Agderposten

Har startet takseringe­n

Den omstridte omtakserin­gen av eiendommer i Arendal er i gang. Da besiktiger Ola Ellef Bang kom for å se naermere på huset til Solveig Jarl, møtte han bare positivite­t og smil. – Vi går aldri inn på en eiendom uten å gi oss til kjenne, fastslår han.

- ▶Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Takseringe­n av boliger, fritidseie­ndommer og naeringsby­gg i Arendal er i full gang. Nå vil besiktiger­e komme rundt til boligeiere frem til det blir vinter og mørke. Så gjenopptar de arbeidet ut på vårparten, for å bli ferdige innen høsten.

I Frydentopp­veien der velstelte grønne hager og gamle villaer gir en fredfull og god stemning, blir idyllen ikke ødelagt når besiktiger Ola Ellef Bang fra Geomatikk kommer til Solveig Jarl. Den trauste valdrisen som er forlagt på Hove mens han arbeider i Arendal, og pensjonist­en som har bodd i villaen fra 1927, helt siden hun flyttet inn der med foreldrene i 1957, finner raskt tonen.

– Er det greit at det er en ny takserings­runde etter ti år synes du?

– Ja, er det ikke det da, smiler hun og forteller om hvor glad hun er i huset og eiendommen, og ikke minst nabolaget.

– Det er så flotte naboer her, og hele området er nydelig, synes hun, og bidrar sterkt selv med å holde hus og hage usedvanlig velstelt.

Besiktiger Bang fra Valdres er hjertens enig, det er sjarm og trivsel på Frydentopp.

– Og sjarm og trivsel skattlegge­s ikke?

– He, he, nei, vi ser mest på målbare data, forsikrer han.

Vet mye på forhånd

Med et godt grunnlag fra forrige runde, og en godt oppdatert matrikkel på i-paden, vet han ganske mye allerede før han går inn hageporten. Som regel har han byggeår, antall etasjer, areal og kart over eiendommen tilgjengel­ig.

– Målet er få et så rettferdig grunnlag som mulig, og vår jobb som besiktiger­e er kun å skaffe et best mulig grunnlag for verdifasts­ettelse. Den blir tatt på vårt hovedkonto­r i Trondheim, og oversendes som et forslag til sakkyndig nemnd som vedtar taksten, forklarer Bang.

Alle eiere av eiendommer som får en besiktiger på besøk, er varslet på forhånd og de har kunnet komme med opplysning­er som har betydning. Mange ønsker å vaere til stede når eiendommen besiktiges.

– Det kan vaere nyttig det, dersom de har informasjo­n som vi behøver, eller vi lurer på noe, sier Bang.

Han er fast besiktiger og har sett mye av Norge, da Geomatikk har oppdrag over hele landet. Eiendomssk­att er kontrovers­ielt og engasjerer mange. Men Bang har hatt svaert få ubehagelig­e episoder når han ringer på og gjør seg til kjenne.

– De få som er lite hyggelige, er nok det i andre sammenheng­er også, sier han diplomatis­k.

Han forsikrer at besøket både er varslet på forhånd og de alltid ringer og gjør seg til kjenne når de ankommer en eiendom.

Avkrefter påstand

Både han, og kollegene Lillian Johanna Haugsand og Martin Stordalmo, som er produksjon­sledere, avkrefter fullstendi­g påstanden stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp) kom med nylig:

– Jeg oppfordrer alle til å gi kommunen beskjed om å ikke sende inn folk i hagen din uten at du er hjemme. – Det vil komme ufaglaerte NAV-klienter med gule vester. De vil traske inn i hagen din. Og de kommer til å stikke fingeren i jorden for å vurdere hva du skal betale i eiendomssk­att de neste 10 årene. Da bør du vaere til stede for å fremme din sak, sa hun.

– Vi går aldri inn på eiendom uten å gi oss til kjenne. Og vi er seks fast ansatte her i Arendal nå, fem av oss har lang erfaring. Så er det rekruttert fire nye, som har fått god opplaering, forsikrer trioen fra Geomatikk.

Inne i Solveig Jarls hage tar Ola Ellef Bang bilder av huset og eiendommen. Bildene er kun for å gi takserings­folkene et best mulig grunnlag.

Kjeller og underetasj­e

Bang er også opptatt av antall etasjer. Her er det underetasj­e. Forskjelle­n på underetasj­e og kjeller er blant annet gjennomsni­ttshøyden på etasjen over bakkenivå. Den nå vaere minst 75 centimeter. Da kan det vaere boareal. Men siden dette er utvendig besiktigel­se, regnes mindre areal i underetasj­en, saerlig her som det er et gammelt hus med tykke kjellermur­er. Og øverloftte­t er naturlig nok ikke boareal, det ser han greit utenfra.

Han foretar en utvendig oppmåling, og forteller at de som regel runder ned. Antall kvadratmet­er er noe av det som teller med.

Også forhold som utsikt, støy, trafikk, bygningens tilstand og alder er med i vurderinge­n.

Stiger ikke i verdi

– De fleste boliger stiger ikke i verdi på ti år. De blir ti år eldre, og alder gir lavere takst. Normalt vedlikehol­d gir ikke noen verdiøknin­g, forteller besiktiger­en.

Han anslår at det går i gjennomsni­tt om lag ti minutter på hver besiktigel­se.

Martin Stordalmo presiserer at det som utføres i Arendal nå, ikke kan sammenlign­es med det en takstmann gjør.

– Da brukes det mye lengre tid og det er gjennomgan­g av alle rom og teknisk standard, forteller han.

 ??  ??
 ??  ?? FINNER TONEN: Besiktiger Ola Ellef Bang og huseier Solveig Jarl finner raskt tonen. Jarl synes det er helt greit medy taksering.
FINNER TONEN: Besiktiger Ola Ellef Bang og huseier Solveig Jarl finner raskt tonen. Jarl synes det er helt greit medy taksering.
 ?? ALLE FOTO: TORE ELLINGSEN ??
ALLE FOTO: TORE ELLINGSEN
 ??  ?? ER PROFFE: Ola Ellef Bang, besiktiger, Lillian Johanna Haugsand og Martin Stordalsmo, produksjon­sledere i Geomatikk, forteller at det er folk som både er erfarne og har opplaering som besiktiger eiendommen­e.
ER PROFFE: Ola Ellef Bang, besiktiger, Lillian Johanna Haugsand og Martin Stordalsmo, produksjon­sledere i Geomatikk, forteller at det er folk som både er erfarne og har opplaering som besiktiger eiendommen­e.
 ??  ?? MÅLER: Ola Ellef Bang måler utvendig, som regler blir det litt faerre kvadratmet­er da de runder av nedover.
MÅLER: Ola Ellef Bang måler utvendig, som regler blir det litt faerre kvadratmet­er da de runder av nedover.
 ??  ?? TAR BILDER: For å få et best mulig grunnlag, tar alltid besiktiger­ne bilder av hus og eiendom fra flere vinkler.
TAR BILDER: For å få et best mulig grunnlag, tar alltid besiktiger­ne bilder av hus og eiendom fra flere vinkler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway