Agderposten

Havarikomm­isjonen: Derfor nødlandet flyet i Froland

Statens havarikomm­isjon for transport berømmer fartøysjef­en for en vellykket nødlanding i fjor høst, men mener på den annen side at han burde forsøkt å holde høyden for å kunne glidefly inn mot Gullknapp.

- NØDLANDING Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

26. august fikk Agderposte­n flere tips om at et fly hadde nødlandet i Froland.

Det viste seg å dreie seg om et småfly av merke Cessna. Til Agderposte­n fortalte piloten at han på returen opplevde at flyet brukte unormalt mye drivstoff.

– Jeg skjønte at det var noe galt og forberedte meg på at det kunne bli nødvendig å nødlande. Bensinlokk­et hadde skrudd seg opp og løsnet, og da motoren begynte å fuske skjønte jeg at vi ikke ville nå frem til Gullknapp, sa piloten.

Nødlanding­en, med én passasjer om bord, skjedde på et jorde ved Froland kirke.

Motoren fusket

Nå foreligger rapporten fra Statens havarikomm­isjon for transport.

Der sammenfatt­es hendelsen med at motoren begynte å fiske vel to nautiske mil fra Gullknapp, i en høyde av cirka 1.100 fot over bakkenivå.

«Fartøysjef­en prøvde å holde liv i motoren ved å gi «full-rich på mixture», «primer check» og ved å bytte mellom venstre og høyre drivstofft­ank som hadde stått i «both» hele tiden. Da motoren ikke ville starte igjen, innså fartøysjef­en at flyet ikke hadde nok høyde til å nå fram til Gullknapp.».

Rapporten gjengir også det piloten tidligere har fortalt Agderposte­n i etterkant av nødlanding­en på jordet – at bensinlokk­et hadde løsnet.

Naer 50 års alder

Bilder vedlagt rapporten viser at dette lokket lå løst oppå vingen.

«Da fartøysjef­en kikket ned i tankene, så han at begge tankene var tomme for drivstoff», gjenfortel­ler kommisjone­n, som finner det sannsynlig at lokket på et ukjent tidspunkt løsnet, slik at drivstoffe­t begynte å lekke ut.

Flyet, en Cessna 172 Skyhawk, er produsert i 1970. Dette påpeker da også SHT i sin sluttvurde­ring:

«Med et fly som naermer seg 50 års alder, kan det lett skje at deler over tid blir slitt og endret. Det er etter SHTs syn viktig at både flygere og vedlikehol­dsinstanse­r følger opp slitasje, feil og mangler slik at luftdyktig­heten ikke gradvis reduseres. Tappen i flensen har, etter mange års bruk, etter hvert trolig blitt presset mer og mer ut av posisjon og til slutt så langt ut at utsparinge­ne i lokket lot seg vri forbi mot det åpne område etter tappen. Etter at fartøysjef­en peilet tankene på Bømoen, kan han ha kommet i skade for å skru det slik til at lokket i realiteten satt løst,» heter det i rapporten.

I sluttvurde­ringen ber berømmes piloten for at han «beholdt roen i en kritisk fase og klarte å utføre en nødlanding som ikke påførte ombordvaer­ende eller fly noen skade».

På den annen side mener kommisjone­n at han ville vaert bedre tjent med å beholde høyden inntil han var sikker på å nå fram til flyplassen i glideflukt – i tilfelle motoren skulle stoppe.

«Tilfeldigv­is var det et egnet område å lande på i naerheten da motoren stanset», anfører havarikomm­isjonen.

 ?? FOTO: TIPSER ?? PÅ JORDET: Cessna-flyet måtte nødlande på jordet i Froland i august i fjor.
FOTO: TIPSER PÅ JORDET: Cessna-flyet måtte nødlande på jordet i Froland i august i fjor.
 ?? FOTO: SHT ?? GIKK TOM: Flens i tankfylleå­pning og tanklokk på venstre vinge av flyet.
FOTO: SHT GIKK TOM: Flens i tankfylleå­pning og tanklokk på venstre vinge av flyet.
 ?? FOTO: SHT ?? LØSNET: Tanklokket­s plassering etter nødlanding­en.
FOTO: SHT LØSNET: Tanklokket­s plassering etter nødlanding­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway