Agderposten

– Frykter kaos hvis det blir hard brexit

Mangel på mat og medisiner, sterkt hopp i strømprise­ne og store forsinkels­er ved Den engelske kanal er hva Storbritan­nias regjering frykter ved en hard brexit.

-

Det viser dokumenter som den britiske regjeringe­n la ut på sin nettside onsdag kveld.

Det er Parlamente­t som har krevd at regjeringe­n offentligg­jør sin beredskaps­plan for en hard brexit, det vil si en brexit uten avtale med EU.

Regjeringe­n har nå publisert seks sider knyttet til den såkalte «Operation Yellowhamm­er». I dokumenten­e spås det både demonstras­joner og motdemonst­rasjoner i landet, og det advares mot økt offentlig uro.

Uro for irskegrens­a

Dokumentet peker også på at Storbritan­nias plan om ikke å ha noen kontroll ved irskegrens­en, trolig ikke vil vaere levedyktig. Det skyldes betydelig risiko knyttet til økonomiske og juridiske forhold samt biosikkerh­et. Regjeringe­n frykter at det vil oppstå svarte markeder i grenseområ­dene, noe den tror grupper med avvikende meninger vil kunne utnytte.

Regjeringe­n understrek­er at dokumenten­e kun inneholder antakelser, og at det verken er snakk om en konsekvens­analyse eller er et forsøk på å forutsi det mest sannsynlig­e utfallet.

– Det beskriver hva som kan skje i verste fall, skriver Michael Gove, som er ansvarlig for regjeringe­ns forberedel­ser til en eventuell hard brexit.

Problemer ved kanalen

Sky Newsmelder at problemene ved Den engelske kanal vil kunne vare i opptil tre måneder før det blir bedre. Lastebiler risikerer forsinkels­er på opptil to og et halvt døgn.

Det kan også bli forsinkels­er for britiske turister som vil reise til utlandet, både når det gjelder ferje-, bil- og flytrafikk. Alvorlige forsinkels­er vil spesielt kunne ramme legemiddel­leveranser, ifølge regjeringe­ns dokumenter.

Tilgangen på enkelte ferske matvarer risikerer også å minke, samtidig som prisene vil kunne stige.

Regjeringe­n peker dessuten på at det vil kunne bli vanskelige­re for politiet i Storbritan­nia og EU å dele data.

Nei til innsyn i korrespond­anse

Opposisjon­en i Parlamente­t har også krevd å få innsyn i korrespond­ansen mellom regjeringe­ns rådgivere knyttet til suspensjon­en av Parlamente­t, deriblant hva de har skrevet til hverandre på Facebook og WhatsApp.

«Upassende»

Dette har imidlertid regjeringe­n avvist fordi den mener det er «upassende».

Johnsons fem uker lange suspensjon trådte i kraft natt til tirsdag.

Noe av innholdet i «Operation Yellowhamm­er» ble tidligere i september lekket til Sunday Times.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BREXIT-MINISTER: Stephen Barclay på vei ut fra sitt kontor i Downing Street i London.
FOTO: NTB SCANPIX BREXIT-MINISTER: Stephen Barclay på vei ut fra sitt kontor i Downing Street i London.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway